Gyurcsány Ferenc esete a Club Aligával

Tíz éve Gyurcsány Ferenc kormányfő megjelent egy olyan tárgyaláson, amelynek témája az egykori balatoni luxus pártüdülő, mai nevén a Club Aliga értékesítése volt.
2004.12.09 07:34, Forrás: Magyar Nemzet

Az ingatlant akkor mégsem adták el, ám a kabinet most kísérletet tesz rá: a vételi szándékot tartalmazó pályázatokat holnapig kell beadni. Köztudomású: nemrég a csaknem teljes szakszervezeti üdülővagyon fölött az MSZP közeliként számon tartott Arago csoport szerzett befolyást.

Már több mint tíz évvel ezelőtt felkeltette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdeklődését a Club Aliga értékesítése, aki egy lapunk birtokába került dokumentum szerint 1993. január 29-én a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadójaként mutatkozott be az egykori pártüdülő eladásáról folytatott eszmecserén. Kérdéses ugyanakkor, hogy Gyurcsány a kancellária képviseletében járt-e el, hiszen a jelenlévők megmutatták a Magyar Nemzetnek a kormányfő saját vállalatának, az Altus Rt.-nek a logójával ellátott névjegyét, amelyet a tárgyaláson nyújtott át az érintetteknek.

Balatonaliga település érdekvédő egyesülete a találkozón azt javasolta, hogy a Balaton legnagyobb (másfél kilométeres), még be nem épített partszakaszát nem egészében kellene privatizálni, hanem annak egyik részét a nyaralók számára hozzáférhetővé kellene tenni.

A Gyurcsány által is aláírt dokumentum szerint a kormányfő úgy vélte: az üdülőközösség javaslata kedvező feltételeket teremthet a helyi lakosok és az üdülők számára, ugyanakkor annak elfogadása a vártnál 600-800 millió forinttal csökkentené az épületegyüttes eladási árát. Az üdülőközösség küzdelme hiábavalónak látszik, ugyanis a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a közelmúltban pályázatot írt ki a Club Aliga egészben történő eladására, amelyhez csupán az önkormányzat nyomására csatolták azt a kitételt, hogy a strand egy része az üdülők számára is hozzáférhető legyen.

A pályázatok benyújtási határideje holnap jár le. Információk szerint eddig hárman vették meg a több mint félmillió forintos pályázati dokumentációt. Emlékezetes, az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalának helyettes államtitkáraként az állam részéről Szilvásy György - a Belügyminisztérium jelenlegi közigazgatási államtitkára, Gyurcsány korábbi hűséges üzlettársa - járt el a balatonőszödi volt kormányüdülő magánosításában, amelynek végeredményeként Gyurcsány Ferenc cége, az Aldo Kft. lízingelhette a balatonőszödi ingatlant évi 2,5 millió forintért tízéves futamidőre, és ötmillió forint 2003-ban való kifizetése ellenében.

A Magyar Hivatalos Közlönykiadó 1997-ben évi 2,5 millió forintért visszabérelte az üdülőt, így még a csekély vételár nagy része is megtérült az Aldo Kft.-nek. Arról is beszámoltunk, hogy októberben a Magyar Nemzeti Üdültetési Alapítvány az MSZP-hez közel állónak tartott Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Arago Befektetési Holding Rt.-nek adta el a kilencmilliárd forint értékű SZOT-üdülővagyon legutolsó részletét. Az alapítvány által létrehozott Hunguest Vagyonkezelő Rt. tulajdonában lévő részvényeket az Aragónak értékesítették, az üzletrészek jogát pedig a Hunguest Hotels Rt.-be apportálták, amelyet szintén Leisztinger cége működtet.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Csak jó erkölcsbe vagy törvénybe is ütközik a balatonőszödi villa vásárlása? Az APÜSZ elnöke belső vizsgálatot szorgalmat a balatonőszödi üdülő ügyében Szijjártó a balatonőszödi villa szerződéseit követeli Gyurcsánytól Szijjártó Péter: Balatonőszöd is visszajár az államnak

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.