Moduláris menedékek

Csövezni fognak a japán földrengés áldozatai

A Fukusima erőmű helyzete időlegesen háttérbe szorította a japán földrengés azon áldozatait, akik fedél nélkül maradtak. Miként a hasonló katasztrófáknál lenni szokott, az otthonukat elvesztő emberek időleges menedéket leltek nagyobb épületekben - például iskolák tornatermeiben.

2011.03.18 15:09ma.hu

Az érintettek tragédiáját növeli, hogy nagyrészt minden komfortot és privát szférát nélkülöző helyiségekbe zsúfolódnak össze több száz, esetenként több ezer hasonló cipőben járó emberrel. A Shigeru Ban Architects azonban olyan olcsón és gyorsan telepíthető készleteket fejlesztett ki, amik papírcsövek és karton panelek segítségével némi saját teret biztosítanak a hajléktalanná vált japánoknak ezekben a nehéz időkben.

Forrás: inhabitat.com

A földrengés és cunami által lepusztított régiókban telepítésre kerülő alkalmatosságok nem új keletűek. Még 2004-ben a Niigata földrengés idején merült fel az ötlet a gyorsan telepíthető térelválasztókra, ám azóta többször is újragondolták. Noha tökéletesen nem lehet megoldani a családok elszeparálást egymástól, mindenképpen segít a stressz csökkentésében, hogy a katasztrófa elszenvedőinek akad egy kis zuguk, amit magukénak vallhatnak.

Forrás: Inhabitat.com

Az eredetileg méhsejtszerű karton válaszfalakat lecserélték olyan könnyen és gyorsan felállítható papírcsövekre, amikre szövet elválasztókat tudnak elhelyezni.  Az illesztékek furnérból készülnek és kötelet használnak merevítésre. Az elemek szabvány mérete megközelítőleg 1,8 méter, ami rugalmasságot biztosít a telepítésénél - figyelembe véve a családok méretét. Az alacsony költség és a rövid elkészítési idő központi szerepet játszott a tervezésnél.

Forrás: Inhabitat.com

Ha valaki támogatni szeretné a cég kezdeményezését, kapcsolatba léphet velük a tokyo@shigerubanarchitects.com email címen.

Forrás: Inhabitat.com


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.