Senki sem tökéletes

Férfiak és nők: különbségek az önbizalom terén

A magabiztos embereknek sincs kevesebb kétségük, mint másoknak. De összeszedettebbek, és képesek energiáikat a helyes ügy irányába fordítani. Ebben a dologban tanulhatunk a férfiaktól.

2011.02.09 14:57ma.hu

Évezredeken át a férfiak megharcoltak azért, amire vágytak. Fizikai erejük segítségével szerezték meg az ételt, a kincseket és a gyönyörű nőket. Csak a legerősebb maradt fent, és a harc az utolsó csepp vérig folyt.

Persze, a mai modern világunkban a vitás kérdéseket többnyire már nem nyers erővel oldják meg. Ha konfliktus merül fel, a férfiak békés megbeszéléssel kezdenek. De a genetikus memória erősebb, mint a technológiai fejlődés. Szívük mélyén a férfiak tudják, hogy ha a szavak nem hoznak megoldást, végső esetben még mindig pontot tehetnek a vita végére nyers erővel. Persze ritkán fajul idáig a dolog, de maga a tudat hihetetlenül megnöveli a férfiak önbizalmát. A nők ezzel ellentétben látják a gyengeségüket.

Itt a válasz miért nehéz a férfiakkal vitázni: a genetikus memória ellenünk dolgozik. Tudjuk, ha megüt, nem tudjuk azt viszonozni. Mit tehetünk hát? Elsősorban emlékezzünk, a vadállatok is csak azt támadják meg, aki félelmet mutat. Másodsorban nem szabad elfeledni, hogy azok alatt az évezredek alatt, amíg a férfiak a küzdőtechnikájukat csiszolták, a nők tökélyre fejlesztették a csábítás művészetét.

A férfiak jobban uralkodnak magukon

Kicsi koruktól kezdve a kisfiúkat úgy nevelik, mint jövőbeli védelmezőket. Meggyőzik őket, hogy nem szabad sírniuk, ne féljenek semmitől, és óvják meg a gyengét. Erősnek, rettenthetetlennek kell lenniük, és uralkodniuk kell magukon. A társadalom azt várja a férfiaktól, hogy minden helyzetben kiegyensúlyozottak legyenek, és ők próbálnak megfelelni ennek az elvárásnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy extrém helyzetekben a férfiak ne lennének idegesek. De, mivel megtanulták leplezni érzelmeiket, az ellenfél számára úgy tűnik, hogy a szemben álló fél nyugodt és biztos erejében.

A nők természetüknél fogva sokkal emocionálisabbak és érzékenyebbek. Idegességük sokkal szembeszökőbb, könnyebb felbosszantani őket, és utána a leggyengébb pontra bevinni a döfést. Hogy ezt elkerüljük, tanuljuk meg uralni magunkat mások előtt. Figyeljük gesztusainkat, mimikánkat és hangunkat. Ha idegesek vagyunk, lélegezzünk mélyebben, és ne cselekedjünk meggondolatlanul, ami miatt később szégyenkeznünk kell. A cél, hogy addig tartsuk egyben magunkat, amíg el nem jutunk egy olyan helyre ahol szabadon engedhetjük érzéseinket. A rossz érzéseket nem szabad magunkba fojtani, hagyni kell őket előtörni. De a magabiztos ember ezt sosem teszi idegenek szeme láttára.

És van még egy előnyünk: a társadalom elvárása a férfiak felé, hogy minden esetben őrizzék meg nyugalmukat. Azokat, akik elbuknak ezen a próbán buta, faragatlan embernek könyvelik el. A nőknek viszont nem kell erősnek lenniük. Épp ellenkezőleg, puhaságunk és engedékenységünk gyakran segít az ujjaink köré csavarni a kemény férfiakat. Igazából senki sem várja el, hogy nehéz helyzetben tökéletesen uralkodjunk magunkon, de ha sikerül az hihetetlen erőt biztosít.

A férfiak előtt csak a cél lebeg

A férfiak a problémákat gépiesen oldják meg: van egy cél, amit el szeretnének érni és ezért bármit megtesznek, nem különösebben törődve a folyamat részleteivel. A taktika és stratégia idomulhat a körülményekhez, de a legfontosabb akkor is az eredmény. A nők számára viszont igenis számít a célig vezető út. Sokkal fontosabbnak tartjuk a célnál annak elérése közbeni viselkedésünket. Ezek elvonják a figyelmünket, és ezért sikertelenek leszünk. Elképzeljük a nehézségeket, amik megijesztenek és végül nem teszünk semmit. Hogy ezt elkerüljük, mindig pozitív végkifejletben kell gondolkodnunk. Természetesen figyelembe kell venni az akadályokat és, hogy miként győzzük le őket. Az önbizalommal teli ember legfőbb szabálya: megoldani a problémát, ha szembejön, és nem a távolban feltűnő dolgok miatt aggódni.

A férfiak nem félnek megbántani valakit

A férfiak ritkán ismerik be, ha problémájuk van. Ennek oka, hogy a kezdetektől a férfiak nem veszik figyelembe mások érzelmeit mikor a saját érdekeik mozgatják őket. Az eltökélt férfiak agresszívek. Van egy céljuk, aminek elérése közben nem foglalkoznak azzal, hogy kollégáik vagy beosztottaik mit gondolnak róluk. Nem félnek attól, hogy megbántanak valakit, vagy gorombáskodnak. A nők számára viszont mindennél fontosabb mások mit gondolnak róluk. Azt szeretnék, ha mindenki elégedett lenne körülöttünk, ha csodálnák és szeretnék őket. Ezért beleegyeznek olyasmibe is, amihez egyáltalán nincs kedvük, csak meg ne sértsék a kollégákat. Tehát, nem akarunk túl állhatatosak lenni, vagy ráerőszakolni véleményünket másra. De a magabiztosság és a gorombaság nem egy és ugyanaz. Fontos miként állunk a sarkunkra a nézeteinkért. Ha tisztán, udvariasan tesszük, senki sem fog megsértődni. Végül is ne feledjük, nem lehet mindenkit boldoggá tenni, akármennyire is szeretnénk.

A férfiak szeretik elfeledni kudarcaikat

A férfiak utálnak a hibáikra gondolni. Olyan mértékben, hogy képesek akár megszakítani a kapcsolatot a hibázás szemtanúival. Egyszerűnek tűnik a dolog: annak érdekében, hogy megszabaduljanak a rossz tapasztalattól, csak azt ismétlik, ami történt, megtörtént nincs értelme idegeskedni miatta. A nők számára természetesen ez nem ilyen egyszerű. Újra és újra átéljük a helyzetet, és azon rágjuk magunkat, mit tehettünk volna. Túlzásokba esünk, és hegynek látjuk a vakondtúrást. És ha bármi másba kezdün,k azonnal eszünkbe jut, milyen rosszul éreztük magunkat a legutóbb. Erre csak a következő tanácsot adhatjuk: keressünk minden hibánkban valami pozitívat, jegyezzük meg, mit tanultunk ebből és ebből a helyzetből, ezzel a későbbiekben számoljunk, és lépjünk tovább.

A férfiak a karrierjükre fókuszálnak

Az önbizalomhoz magas önbecsülés szükséges, amit csak erősítenek a munkahelyi sikerek. A nők erejük jelentős részét a családra, a gyerekekre és a házimunkára fordítják, míg a férfiak elsősorban karrier-centrikusak, ezért e téren sikeresebbek. De azért van előnyük a nőknek is. Ha egy férfi elbukik a munkában, az összes álma összetörik és önbizalma a nullára zuhan. A nők számára viszont mindig ott van az otthon és a család, ahol teljes értékben láthatják önmagukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.