Mit jelent az otthonkultúra?

Tartsuk meg otthonunk egyensúlyát!

Az otthon magánéletünk menedéke. A kultúra pedig az életvitelre, az előnyös magatartásformára utal. Tehát arra, hogyan válasszuk szét magánéletünket és foglalkozásunkat.

2011.01.28 17:00napiotthon.hu

A polgári otthonkultúra egyik általános és meghatározó jellemzője a magán- és a közélet elkülönülése.

Egyes, főleg értelmiségi szakmákban azonban, a munkahely teljesen vagy részlegesen a lakáson belülre kerül. Jellemző ez orvosoknál, ügyvédeknél és egyre inkább újságíróknál vagy vállalkozóknál is.

Mivel a család anyagi javainak előteremtésében a magánpraxis igen meghatározó, így mind a szalon, mind a dolgozószoba berendezését a magánpraxis igényei határozzák meg.

A lakás úgynevezett intim szférát kiszolgáló helyiségei ebben az esetben csak a hálószoba és az ebédlő. Tulajdonképpen úgy is mondhatnánk, hogy bizonyos esetekben a magánszféra a hivatás áldozatává válik.

A legmegfelelőbb állapot az egyensúly fenntartása, és a határok betartása lenne. Akkor választunk igazán jó hivatást, ha foglalkozásunk egyben a hobbink is.

Ez esetben az otthon és a munka eggyé olvadása bizonyos keretek között automatikus és megengedhető. Ám fokozott odafigyelést igényel a kérdéskör, hiszen főleg a segítő szakmák veszélye a kiégési szindróma. Ekkor a személyiség telítődik azokkal a problémákkal, amelyek a mindennapi munkában jelentkeznek.

A túlazonosulás miatt összekeverednek a segítő saját szükségletei klienséivel, a határok feloldódnak a kliens és a segítő élete, illetve a szakmai és privát élet között.

Ezért is fontos tehát az éles határ megtartása.

Otthonunk a védettség, meghittség, a béke szigete legyen. A magunk képére formált környezet, a saját ízlésünk szerint kialakított lakás. Egy hely, ahova minden nap megtérünk, ahonnan reggelente elindulunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.