Hol az összefüggés?

Alvás és ideális testsúly- alkalmazd a módszert!

Egy jó alvás csodát tehet! Nemcsak azért, mert kipihentek, frissek leszünk tőle, és kipihenten hatékonyabban tudjuk tölteni a napot, hanem - amerikai kutatások szerint - az ideális testsúly megtartásában is segít.

2011.01.04 18:00WEBbeteg

Különböző, az Egyesült Államokban végzett felmérések bizonyítják, hogy az alvási idő minden korosztályban összefüggésben van a testsúly alakulásával.

Egy felmérés szerint például, amelybe 915 csecsemőt vontak be, az derült ki, hogy azok a csecsemők, akik napi 12 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel válnak felnőtt korukban túlsúlyossá.

Ez az eredmény egybe cseng a gyermek és serdülőkorban végzett hasonló vizsgálatok eredményeivel.

Napi 7-8 óra alvás az ideális

De felnőtt korban is hasonló összefüggéseket igazoltak a kutatók: egy 21 és 64 éves kor közötti embereket vizsgáló tanulmány szerint az ideálisnak mondható napi 7-8 órányi alvástól való pozitív vagy negatív irányú eltérés egyaránt befolyásolja a súlyt.

Mind a kevesebbet alvók, mind pedig a sokat szunyókálók nagyobb eséllyel szednek fel 5 kilónyi plusz súlyt.

Az összefüggés nem magyarázható egyszerűen azzal, hogy aki keveset alszik, annak több ideje van enni, vagy hogy a 9-10 óra alvás mellett nem marad idő mozgásra. Ennél sokkal tudományosabb okokat feltételeznek az eredmények mögött.

Úgy tűnik ugyanis, hogy van két hormon - a leptin és a herlin - amelyek szintje összefüggésben van az alvási idővel, a koncentrációjuk változása pedig az étvágyat növeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.