Megisszuk, nem sokat tudunk róla - pedig...

Biztos, hogy a legjobb sört iszod?

Magyar ember a sört megissza, nem sokat tud róla. Pedig sokféle sör van, az előkelő szállodákban felszolgált felső erjesztésű belgáktól a patronban árult felvizezett hipermarket minőségig.

2010.11.25 17:00Bistro Bazaar

Amióta létezik gondolkodó ember, azóta erjeszt meg mindenféle dolgot, ami a keze ügyébe kerül. Nem csupán azért teszi ezt, hogy jól becsiccsentve alkalmi társat keressen az éjszakában.

Az erjesztett italok régen azért is fontosak voltak, mert sok helyen fertőzött volt az ivóvíz, és biztonságot csak az ilyen italok jelentettek. Angliában ezer éve például állítólag egyáltalán nem ittak vizet, csak sört, annak is a 8-10 százalékos fajtáját, ami ma már kissé durvának számít.

Mert a legkézenfekvőbb erjesztett ital mindig is a sör volt. Nem kell laboratóriumi körülmények között párolni az alkoholt, vagy várni, amíg magától megerjedt. Méz, árpa vagy bármi jó hozzá, bele kell dobni egy csomó élesztőt, és a gombák elvégzik a munkát.

Alapvetően alsó erjesztésű és felső erjesztésű sörök léteznek. Mi itt a környéken, a németekkel és a csehekkel együtt többnyire alsó erjesztésű sört iszunk.

Ez annyiból áll, hogy a kádban érlelt sört alacsony hőmérsékleten tartják, így a sörcefre, ami az élesztő, komló, maláta elég gyomorforgató keveréke, lesüllyed a kád aljára.

A felső erjesztésű söröket hogy is mondjuk, főzik, vagyis magasabb hőmérsékleten tartják, így a sörcefre felülre kerül. Sört egyébként bármiből lehet készíteni, de leggyakrabban árpamalátát és komlót használnak hozzá.

Utóbbinak köszönheti kellemesen kesernyés ízét, de a komló alapjáraton is az egyik legjobb nyugtató és szorongásoldó, így a sörivó emberekre nem a pánikolás a jellemző.

Amúgy északon, ahol nem terem meg a komló, bármi mást használtak ízesítésre, Skócia nemzeti söre a Fraoch például csarabot, vagy ismertebb nevén az erika nevű növény virágját tartalmazza az árpamaláta mellett. Kellemes, búzasörös íze van, csak éppen sehol nem lehet itthon kapni, mi is Glasgow-ig mentünk érte.

Tekintve, hogy a sört ennyire régen főznek, a szőlőtermelő vidékektől északra millió fajtája létezik. Sőt, Kenyában például rizst is használnak a Tusker vagyis Ormányos nevű sörükhöz, és az sem rossz.

Amúgy Tusker volt annak az afrikai elefántnak a beceneve, aki halálra taposta a sörgyár alapítóját, ezért kapta a nevét sör. Morbid mi?

A rizssör mellett a skótok és a japánok főznek sört tengeri algából is, bár ez nagyon rosszul hangzik, mégis jó. És a világ egyik legjobb fekete söre is japán, az Asahi.

Az emberiség egyik legősibb italáról amúgy is számtalan legenda és történet létezik, a sör nem csak a focimeccsek itala, és bár itthon nem becsülik túl sokra, a gasztronómia csúcsán is rengeteg sör találunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.