A ruha a kommunikáció fontos eszköze

Mit akar üzenni kamasz lányunk az öltözködésével?

A ruha a kommunikáció egyik nagyon fontos eszköze. Nagyon sok dolgot elárul rólunk, és pillanatnyi lelkiállapotot is közvetít: dühöt, eleganciát, flörtölést vagy dacot. A ruhával vonzani és taszítani is tudunk másokat.

2010.10.21 11:00medipress.hu

Ha kamasz lányunk furcsán öltözködik, ne kapkodjuk el az ítélkezést, érdemes először odafigyelni, mit visel, mert ebből sokat megtudhatunk róla.

Figyeljünk oda a lelkiállapotára, barátaira, iskolai nehézségeire, és a külsején és a belsejében zajló változásokra. Különcségének számos oka lehet, és ezek az okok eltérő kommunikációs megoldásokat követelhetnek a szülőktől.

Talán lázad

Ha úgy érzi, hogy tökéletesnek akarjuk nevelni, akkor biztosan meg akarja mutatni, hogy megvan a saját egyénisége, és nem irányíthatjuk mindenben.

Nem szabad tökéletességet várni a gyermekünktől: a gyerekek tudják, hogy nem tudják teljesíteni a szülők elvárásait, de nem is lehet ez a cél.

Talán segítségért kiált

A lányokra manapság rengeteg stressz hárul, és a vele egykorú társai nyomása boldogtalanná és lehangolttá teheti őket. Előfordulhat, hogy nem tudja, hogyan beszéljen problémáiról, vagy nem tudja, kivel ossza meg azokat, így egyszerűen az öltözködésével kiált segítségért.

Talán így azonosul barátaival

Ha a lányunk egy sajátos öltözködésű csoporttal barátkozik, olyan ruhákat választ, amivel be tud tagozódni. Ne feledjük, hogy a lányok olyanok, mint a kaméleon: szinte bármire képesek azért, hogy olyan csoporthoz tartozhassanak, ami számukra értékesnek tűnik.

Talán az édesanyját utánozza

Itt az ideje, hogy tudatára ébredjünk, mi magunk hogyan öltözünk és viselkedünk. Ha az édesanya állandóan provokatívan öltözködik, vagy úgy, hogy magára vonzza a férfiak tekintetét, előfordulhat, hogy a lánya őt próbálja utánozni.

Ha a szülő rendszeresen túlöltözik a hétköznapi eseményekre, lánya talán ezt a nem megfelelő ruhaválasztást tükrözi kirívó öltözködésével.

Talán nem is tudja, milyen a megfelelő viselet

Vannak olyan lányok, akik gyerekkorukban fiúsan viselkedtek, és amikor hirtelen beköszönt a kamaszkor, tudják, hogy másképp kellene öltözködniük, de mivel addig nem érdekelte őket, nem tudják, milyen a megfelelő viselet.

Miután sikerült azonosítanunk az okot, nekiláthatunk a beavatkozásnak, és leülhetünk beszélgetni lányunkkal.

1. Ha kirívó öltözködése nem olyan bántó, egyszerűen hagyjuk rá. Nem kell minden csatát megnyernünk. Ha az enyhén rendkívüli öltözködés kérdését ráhagyjuk, az segíthet nekünk a nagyobb kaliberű problémák megnyerésében.

2. Olvassunk lányunkkal tinimagazinokat. Ha mentorai szeretnénk lenni az öltözködésben, szert kell tennünk némi információra és szakértelemre. Látnia kell, hogy ismerjük a tinidivatot, hogy elfogadja a véleményünket.

3. Vásároljunk közösen. Egész fiatalon érdemes elkezdeni, hogy idővel valóságos hagyománya legyen ezeknek a közös tevékenységnek.

4. Kérdezgessük arról, mit gondol a mi ruháinkról, hogy érezze a kölcsönös bizalmat, és ne érezze egyoldalúnak, amikor az ő öltözködéséről mondunk véleményt.

5. Használjuk fel a tárgyalás és a kompromisszum eszközeit, amikor öltözködése túlságosan rendhagyó. Ha valami különleges dolgot engedünk neki cserébe azért, hogy ne hordja a kérdéses göncöket, mindkét fél úgy érezheti, hogy jól járt.

6. A lányok gyakran barátnőik kedvéért öltözködnek, nem a fiúknak. A lányok körében rendkívül erős a kortárs nyomás, ezért bármilyen ruhát hajlandók felvenni azért, hogy elfogadják őket.

Szülőként meg kell értenünk ezt a nyomást, és nem szabad elvárnunk, hogy olyan ruhát viseljen, amitől rosszul érzi magát az iskolában.

7. Ha a tinédzser lányunk túl szexin öltözködik, állandóan szűk blúzokat és miniszoknyát hord, akkor ideje elbeszélgetni vele arról, hogy az öltözködés sokat elárul arról, kik is vagyunk. Az a fiú, akit magához vonz, nem feltétlenül az, akire vágyik. Az így odavonzott fiú azt gondolja majd, hogy bármit megkaphat tőle.

8. Talán túl sok sötét tónusú sminket kezd viselni vagy nagyon drámai, erős hatást akar elérni. Ne tiltsuk a sminkelést, inkább ajánljuk fel neki, hogy segítünk.

Ha viselni akarja, hagyja, hogy megmutassuk a megfelelő használatát.

9. Kérjünk meg a nagynénit vagy más, számára kedves felnőttet, hogy menjen el helyettünk vásárolni vele.

Ha korábban túl közel álltunk a lányunkhoz, most talán azért nem akarja hordani, amit tőlünk kapott, mert mi vettük neki. Úgy érzi, el kell kicsit távolodnia tőlünk, és az öltözködésével szeretné kifejezni függetlenségét.

10. Vonjuk be az apukát.

A lányok igénylik édesapjuk figyelmét, ezért az apa időnként úgy tudják megoldani a problémákat, ahogyan az anyák nem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.