A borivás egyidős az emberiséggel

Miért jó bort inni?

A nagy bortermelő országokban, mint például Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Olaszországban igen nagy hagyománya van a bortermelésnek és a kulturált borfogyasztásnak.

2010.09.15 11:00ma.hu

Az első és legfontosabb íratlan szabály: mindent mértékkel. Ezután következik a bor bemutatásának, szervírozásának, tesztelésének és fogyasztásának a tudománya. Utoljára marad a bor és az ételek összeházasításának a művészete.

A franciák, az olaszok és a nagy borász népek szerint a jó bort tisztán illik inni, mindenféle adalékanyagok nélkül, nem úgy, mint ahogyan teszik az amerikaiak és a japánok, akik kólát vagy narancslevet töltenek a borba.

Egy ilyen kisiklás tapasztalható nálunk is, ahol nagy divatja van a fröccsnek. Isszák otthon, vendégségben, és az éttermi étkezésekkor sem feledkeznek meg róla. Ez valósággal szentségtörés, és nem csak a külföldiek, hanem minden komolyabb belföldi borszakértő szemében is.

A bort mint nemes italt, tisztán kell inni, csakis így lehet kiélvezni nagyszerű tulajdonságait. Aki üdítőitalnak akarja inni, vagy azért vizezi fel, hogy nehogy megrészegedjék, az keressen más innivalót magának.

De nézzük csak, miféle szörnyűséges italok születtek a bor felvizezésével vagy felhígításával a XIX-XX századforduló környékéről, amikoris művészi asztaltársaságok, léha dzsentrik divatba hozták

Magyarországon a fröccsöt. Körülbelül ennyi lenne a fröccskínálat. Sajnos ezzel a mostanra már magyar sajátosságnak számító borivási szokással elegáns étteremben nem a legjobb dolog előhozakodni, mert inkább gyengíti, mint erősíti italkultúránkat és meglehet, hogy a társaságunkban levők nagyot fognak nézni.

Ha pedig nem tudunk lemondani róla, a fröccsivás szokásának hódoljunk otthon mert mindenüvé illik, csak luxusétterembe nem.

Pezsgő A nagy eseményeket, különleges napokat Nyugaton és Keleten is pezsgővel szokták megünnepelni. A nyugati típusú esküvők és garden party-k mindig pezsgővel kezdődnek és végződnek. Ettől függetlenül a pezsgő naponta felszolgálódik a világ nagy éttermeiben, és manapság a pezsgőivás nem kizárólag a felső tízezer privilégiuma, hanem bárki megteheti. A pezsgőről tudni kell, hogy a legjobb pezsgők parafa dugóval vannak lezárva, ezért lehetőleg válasszunk olyan palackot, amelyik nem műanyag dugóval van dugaszolva. A műanyag dugó hibája, hogy sosem zár tökéletesen, ebből kifolyólag a palack szénsavtartalma idővel csökken és ez jelentős szín- és ízelváltozást eredményez. Tapasztalt pincérek szerint a legjobb pezsgő nem a legöregebb, hanem épp ellenkezőleg, a legfiatalabb. A frissen forgalomba került pezsgő a legmegfelelőbb ital akár aperitifnek vagy kísérőitalnak. A régebbi palackozású pezsgők lassan megsárgulnak és kenyérízúek lesznek. Tehát vigyázat a pezsgőválasztásnál!

A pezsgő fogyasztása

A pezsgőt fogyasztás előtt nagyon fontos lehűteni a megfelelő hőfokra (4-6 C°), mivel csak így élvezhető maximálisan, és csak így érvényesül a pohárban.

Száraz pezsgőfajtákat 6-8 fokon, félszáraz és félédes pezsgőket 8-9 fokon, az édeseket pedig 10-12 fokon szervírozzuk. Ajánlatos a pezsgőt kitöltés előtt néhány fokkal hidegebbre hűteni, hogy az ideális hőfokot a pohárban érje el. A pezsgő ivása különbözik a borétól.

A pezsgőt nem szabad lassan, finomkodva kóstolgatni, hanem határozott mozdulattal a nyelvünk begörbítésével képzett kis árokba úgy kell beleönteni, hogy hirtelen felmelegedve szájpadlásunkig felhabozzon, és érezni tudjuk a légiességét.

Régebb, az első világháború előtt, divat volt a pohárba kitöltött pezsgőt elefántcsontkanállal felkavarni.

Ez a szokás már a múlté és teljesen fölösleges, hiszen ha a pezsgőt felkavarjuk, akkor kárba veszett a pincemester munkája, és különben is a pezsgő attól pezsgő, hogy pezsegnie kell az ember szájában.

Forrás: foodandwine.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.