Hágában folytatódott a gyémántügy tárgyalása

Mia Farrow vallott a "véres gyémántokról"

Mia Farrow amerikai színésznő a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai törvényszék előtt tett vallomásában hétfőn kijelentette: 1997-ben Naomi Campbell brit topmodell azt mondta neki, hogy egy hatalmas gyémántot kapott Charles Taylor akkori libériai elnöktől.

2010.08.09 14:29MTI

"Azt mondta nekem (Naomi Campbell - a szerk.), hogy az éjjel felébresztették. Két férfi kopogtatott az ajtaján. Közölték vele, hogy Taylor küldte őket, és egy hatalmas gyémántot nyújtottak át neki" - állította Mia Farrow.

Előző este mindketten Nelson Mandela akkori dél-afrikai elnök vacsoravendégei voltak.

Az amerikai színésznő tanúskodása eltér Campbell múlt héten tett vallomásától, amelyben a topmodell azt állította, hogy az éjszakai látogatók egy zacskót nyújtottak át neki, amelyet csak másnap nyitott ki, "apró, piszkos köveket" talált benne, s nem tudta, hogy azokat Charles Taylor küldte.

Farrow vallomása szerint azonban Campbell a reggelinél eldicsekedett azzal, hogy milyen értékes ajándékot kapott Taylor elnöktől, és - az amerikai színésznő emlékezete szerint - a topmodell igen izgatott volt.

Később Campbell úgy döntött, hogy jótékonysági célokra használja fel a drágakövet, és odaadta azt egy barátjának, aki karitatív tevékenységet folytatott Dél-Afrikában. Ez a barát Jeremy Ratcliffe volt, akkoriban a Nelson Mandela Gyermekalap igazgatója.

A 62 éves Charles Taylort háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűntettek vádjával állították a különleges törvényszék elé. Az ügyészek szerint felfegyverezte, kiképezte és utasította a Sierra Leone-i lázadókat, akik több ezer polgári személyt öltek vagy csonkítottak meg a határ mentén.

Taylor szolgálataiért több millió dollár értékű csiszolatlan gyémántokat kapott a lázadóktól, és ezek a drágakövek kapták a nyilvánosságban a "véres" jelzőt.

A vád képviselőjének Campbell gyémántajándékozási tanúvallomására amiatt volt szüksége, hogy cáfolja Taylor állítását, miszerint sohasem került birtokába csiszolatlan gyémánt.

A volt libériai elnök tagadja a vádakat, a Campbell-féle "gyémántsztorit" pedig egyenesen "képtelenségnek" nevezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.