Követte zenésztársát a basszusgitáros

Legyőzte a rák Andy Hummelt

Mindössze négy hónappal ezelőtt halt meg Alex Chilton énekes, de a Big Star újabb alapítóval lett kevesebb. Andy Hummel 59 évesen hunyt el.

2010.07.23 16:27sagi - ma.hu

Andy Hummelnél két évvel ezelőtt diagnosztizálták a rákot, de csak a közelmúltban egy kórházi kezelés után derült ki, hogy már nem lehet segíteni rajta.

A Big Star alapítótagját 2010. július 19-én saját otthonában érte utol a halál.

Hummel és Chris Bell középiskolás koruktól kezdve voltak a legjobb barátok, ami az egyetem alatt sem szakadt meg.

A basszusgitáros és gitáros fiúk az egyetemen kezdtek komolyabban zenélni, de a rockzenekarba szükség volt egy dobosra is, ekkor vették be Jody Stephens-t, akivel Hummel a The Chessmen nevű zenekarban játszott korábban.

A három fiatal számos különböző néven fellépett, mire 1971-ben Alex Chilton csatlakozott hozzájuk és ekkor indult el a Big Starként ismertté vált rockbanda igazi karrierje.

Első albumuk, a #1 Record, lelkes fogadtatásra lelt, de a gyenge reklám miatt mégsem hozta a várt sikert. A kudarc annyira megmérgezte a zenekaron belüli kapcsolatokat, hogy 3 évvel később a csapat fel is oszlott.

A tagok egymás közti viszonyát azonban nemcsak a sikertelenség mérgezte. Bár az első albumban mind a négyen tevékenyen vettek részt, a fő szerzői babérokat Hummel és Chilton aratta le.

Kettejük közt később mégis hatalmi konfliktus alakult ki, ami nem ritkán a tettlegességig fajult. Az utólagos visszaemlékezésekben már maga Hummel is tagadta, hogy egymás gitárjait törték volna össze, az azonban biztos, hogy Bell kilépett a bandából.

A szóbeszéd szerint kábítószer-problémákkal küszködő énekes nem sokkal később egy autóbalesetben életét vesztette.

Hummel egy darabig még lelkesen zenélt, de aztán úgy döntött, a főiskola fontosabb és azt kérte a megmaradt tagoktól, hogy támogassák őt ezen elhatározásában, végül ez volt az utolsó csepp a pohárban, a csapat végérvényesen feloszlott.

Hummel ezt követően már csak kedvtelésből zenélt, és mikor 20 évvel később, 1993-ban új felállással újjáélesztették a Big Start, már nem vett részt benne.

Az elismerést csak sok év múlva hozta meg az élet a rövid életű zenekar számára, amikor a The Rolling Stone című zenei magazin az „amerikai popbandák nagyhatalma” szavakkal illette a Big Star-t.

A csapat hatással volt többek közt az R.E.M. nevű zenekar munkásságára is.

Hummel halálával az eredeti Big Star alapítóinak száma egyre csökkent, már csak Jody Stephens van az élők sorában.

Big Star - Thirteen 1972

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.