Lactobacillusok a hüvelygomba ellen

A visszatérő hüvelygyulladás kezelése

A mindennapi orvosi gyakorlatban komoly problémát jelente­nek a húgyúti és a hüvelyfertőzések.

2010.07.16 08:36vitaminkosar.hu

A különböző ok miatt létrejövő hüvelyi folyás sok nő mindennapi életét keseríti meg. A kezelés dilemmája az, hogy az antibiotikumokkal a kórokozó többé-kevésbé elpusztítható ugyan, de egyúttal a hüvely védekező képessége is csökken.

Ma már tudjuk, hogy az egészséges hüvelyflóra fenntartása alapvető jelentőségű a női egészség szempontjából. A hüvelygyulladások két leggyakoribb formája – a bakteriális vaginosis és a candidiasis – esetében az egyik fő probléma a panasz gyakori kiújulása. Bakteriális vaginosis esetén ez mintegy 5-10%-ban, évente 3-8 alkalommal fordul elő, míg candidiasisnál 1 hónapon belül 30%-os, 6 hónapon belül viszont már 50%-os gyakorisággal tér vissza.

Bár mindkét hüvelygyulladás esetében rendelkezünk oki terápiával, a problémát az jelenti, hogy felborul a normális hüvelyflóra, és ennek legjelentősebb következménye a lactobacillusok számának csökkenése.

Ismeretes, hogy a lactobacillusok egyfelől tejsavat termelnek, és ezáltal biztosítják a hüvely savas kématását, másrészt különböző anyagokat termelnek (H2O2, bactericin) amelyek gátolják a kórokozók szaporodását. A hüvelygyulladás során károsodott hüvelyflóra helyreállítása azért sürgős, mert ezzel csökkenthető a kiújulás gyakorisága.

Az utóbbi időben felismerték, hogy a lactobacillusok lokális, hüvelyi alkalmazása gyorsan helyreállítja a normális hüvelyflórát. A Gynophilus  egy újonnan kifejlesztett hüvelykapszula, amely a megfelelő lactobacillust (Lactobacillus casei rhamnosus), a megfelelő mennyiségben (109 csiraszám) tartalmazza, így gyors hatást biztosít.

A Gynophilus hüvelykapszulát hüvelygyulladás esetén, mind a lokális mind a szájon át történő antibiotikus és gombaellenes kezelés kiegészítésére 7 napig alkalmazzuk (2 kapszula/nap). Fenntartó kezelésnél pedig a hüvelygyulladás specifikus kezelésének befejezése után 14 napon át, napi 1 kapszula adagban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.