Katonai pályafutására összpontosít!

Vilmos herceg "nem lesz árnyékkirály"!

Vilmos brit trónörökös "nem lesz árnyékkirály", vagyis nem készül idő előtti uralkodói szerepre, és a következő években katonai pályafutására összpontosít - közölte vasárnapi londoni sajtóbeszámoló szerint az udvar.

2010.01.03 10:48MTI

A brit királyi ház annak nyomán szánta el magát e rendkívül ritka, szinte példátlan megnyilvánulásra, hogy az utóbbi hetekben, sajtótalálgatások formájában ismét felmerült a "generációs ugrás" hivatalosan már korábban is rendre cáfolt lehetősége a trónutódlásban.

II. Erzsébet királynő után elsőszülött fia, Károly walesi herceg - Vilmos édesapja - következne a brit uralkodók sorában. A Mail on Sunday azonban nemrégiben egy bizalmas pénzügyminisztériumi leirat birtokába jutott, amelyben nyíltan az állt, hogy "Ő Királyi Fensége Vilmos herceg a jövő évtől (2010-től) ideje jelentős részét várhatóan hivatalos programok teljesítésével tölti..., ehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi hátteret".

A kiszivárogtatott dokumentum a bulvárlap múlt havi írása szerint újabb tápot ad azoknak a spekulációknak, hogy ha a 84. évében járó uralkodó meghal, a koronát az idén 62 esztendős Károly helyett Vilmos - vagyis a királynő unokája - örökölné.

A The Sunday Telegraphnak - a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lapnak - azonban a Károly és Vilmos hivatalaként szolgáló St. James's-palota szóvivője kijelentette: Vilmos herceg "nem lesz árnyékkirály..., ez a lehetőség még megfontolás szintjén sem merült fel".

Az újságnak más magas rangú udvari források is megerősítették, hogy a herceg "nem akar helyzetbe kerülni, mielőtt annak elérkezne az ideje". A királyi légierő kötelékében szolgáló Vilmos - aki éppen most szerezte meg helikopterpilóta-képesítését - nagymamája képviseletében néhány nap múlva Ausztráliába és Új-Zélandra látogat.

Ez lesz az első alkalom arra, hogy a fiatal herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - az uralkodó nevében tesz hivatalos látogatást külföldön.

A The Sunday Telegraph udvari forrásai szerint azonban Vilmos elsősorban katonai karrierjére kíván összpontosítani az idén, és amint kiképzése befejeződik, megpróbálkozhat akár frontszolgálattal is Afganisztánban vagy egyéb konfliktusövezetekben. Vilmosnak - aki majdani királyként a brit hadsereg főparancsnoka lesz - ez régi ambíciója, különösen azóta, hogy öccse, Harry herceg két éve megjárta az afganisztáni tűzvonalat, ahol éles bevetéseken vett részt.

Ráadásul Vilmos nagybátyja, András yorki herceg - a királynő másodszülött fia - is dicsekedhet frontszolgálattal: ő a Falkland-szigetekért 1982-ben Argentínával megvívott háborúban vett részt harci helikopterpilótaként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.