Női téma

Down-szindrómás Barbie baba debütált

A játékgyártó Mattel korábban azzal a kritikával szembesült, hogy babái nem a valódi nőket ábrázolják.

2023.04.25 18:02ma.hu

Az amerikai játékgyártó óriáscég, a Mattel egy Down-szindrómás Barbie-t adott ki, ezzel a lépéssel - állítása szerint - sokszínűbbé teszi babakínálatát, és segít minden gyermeknek olyan játékot találni, amellyel azonosulni tud.

A keddtől online megvásárolható baba "minden gyermek számára lehetővé teszi, hogy önmagát lássa Barbie-ban" - állítja a Mattel. Így ezt a verziót például Down-szindrómával összefüggő jellemzőkkel tervezték, például rövidebb testalkattal és hosszabb törzzsel. Arca is kerekebb, kisebb fülekkel, hogy a genetikai betegségben szenvedő nőket ábrázolja.

A dizájn a márka "Barbie Fashionistas" termékcsaládjának része, amelyhez tartozik még egy lábprotézissel rendelkező Barbie, egy másik, amely kerekesszékben közlekedik, valamint egy sor férfi baba, amelyek vékonyabbak és kevésbé izmosak, mint a korábbi változatok.

A Mattel szerint a vonal a "legváltozatosabb és leginkluzívabb babavonal, amely bőrszín, szemszín, hajszín és hajszerkezet, testtípusok, fogyatékosságok és divatok sokaságát kínálja, hogy még több történetet inspiráljon".

Ez a Mattel korábbi erőfeszítései után következik, amelyek célja, hogy babáit a hagyományos szőke hajú-kék szemű és vékony derekú stíluson túlmutatóan fejlessze, amelyhez a Barbikat hagyományosan társítják. A Dél-Ausztráliai Egyetem 2009-ben végzett tudományos tanulmánya szerint 100 000 nőből valószínűleg csak egy rendelkezik a hagyományos Barbie-babák testalkatával.

Az elmúlt években a Mattel egy hidzsábot viselő babát is kiadott, Ibtihaj Muhammad tiszteletére, aki az első amerikai sportoló volt, aki fejfedőt viselve indult az olimpiai játékokon.

Kandi Pickard, a National Down Syndrome Society (NDSS) elnöke és vezérigazgatója, akivel a Mattel konzultált a termékcsaládról, azt mondta, hogy a termékcsalád "nagyon sokat jelent a közösségünk számára, akik most először játszhatnak olyan Barbie-babával, amely úgy néz ki, mint ők". Hozzátette: "Ez egy hatalmas lépés a befogadás felé".

A Mattel babagyártása más játékgyártók hasonló lépései után következik. A Lego 2016-ban a "Toys Like Me" (Hozzám hasonló játékok) kampány részeként egy kerekesszékes fiatalembert ábrázoló minifigurát adott ki. Korábban a céget azért érte támadás, mert csak idősebb, kerekesszékes emberek modelljeit ábrázolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.