Olasz választások

A 95 éves Lollobrigida bejelentette szenátusi jelöltségét

Az olasz színésznő egy újonnan alakult euroszkeptikus párt arcaként indul a szenátusi választáson.

2022.08.14 23:23ma.hu

Az olasz filmlegenda, Gina Lollobrigida szombaton bejelentette, hogy független jelöltként indul a szeptemberi parlamenti választásokon az újonnan alakult euroszkeptikus szövetség, az ISP (Szuverén és Népi Olaszország) színeiben. A Rómától délre fekvő Latina kerületet fogja képviselni.  

Az ISP-t, amely önmagát "a liberális háborúskodás és az egészségügyi totalitarizmus egyetlen alternatívájaként" határozza meg, a Kommunista Párt, a Szocialista Haza, a Civil Akció, az Ancora Italia és a Riconquistare Italy támogatja. A csoportnak a szavazatok 3%-át kell megszereznie ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe. Platformja ellenzi a katonai kiadások növelését, a gazdasági globalizációt, a féktelen privatizációt és az "egészségügyi diktatúrát", valamint a monetáris szuverenitás helyreállítását követeli, és az EU-t "nem többnek, mint a Wall Street egyik fiókjának" ítéli.

Bár Lollobrigida az ügyvédje, Antonio Ingroia, egy volt bíró révén került kapcsolatba az újonnan alakult politikai párttal, a 95 éves sztárnak nem ez az első kísérlete a politikába való belépéshez. 1999-ben a demokraták színeiben indult az Európai Parlamentbe, ahol 10 000 szavazatot kapott, de nem tudott győzni.

Lollobrigida tucatnyi filmben játszott, de a hetvenes években fotóriporterként is dolgozott, így a kubai vezetővel, Fidel Castróval is készített egy hőn áhított interjút, valamint kiváló szobrász lett.  

Olaszország szeptemberre előrehozott választásokat írt ki, miután Mario Draghi miniszterelnök a múlt hónapban bejelentette lemondását, Sergio Mattarella elnök pedig feloszlatta a parlamentet, miután kezdetben elutasította Draghi lemondását. A volt miniszterelnök korábbi kormánykoalíciós partnerei visszavonták támogatásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.