Kizsákmányolás

Divatcégeket vizsgálnak az ujgur kényszermunkával kapcsolatban

Vizsgálat indult Franciaországban négy divatcsoport ellen. A vizsgálat célja kideríteni, hogy valóban kényszermunkában dolgoztatnak-e ujgur őslakosokat a Hszincsiang-ujgur tartományban.

2021.07.03 18:47ma.hu

A pert jogvédő szervezetek kezdeményezték, amire azonnal megérkezett Peking reakciója is: "Többször nyomatékosan kijelentettük, hogy az úgynevezett kényszermunka, hazugság. Ami az USA-ban és más nemzetekben lévő kisebb Kína-ellenes csoportokhoz köthető. Határozottan ellenezünk minden olyan külső erőt, amely Hszincsiang-ügyben beavatkozik Kína belügyeibe, és reméljük, hogy az érintett felet nem fogja becsapni az úgynevezett kényszermunka hazugságai" - mondta Wang Wenbin a kínai Külügyminisztérium szóvivője.

Franciaországban négy divatcéget vádolnak. Az első az Uniqlo France, mely a japán Fast Retailing céghez tartozik. A második az Inditex nevű óriás, mely olyan márkák tulajdonosa mint a Zara, a Bershka és a Massimo Duti. A harmadik vádlott az SMCP (Sandro, Maje, de Fursac stb.), a negyedik pedig a Skechers sportcipőgyár.

Raphael Glucksman EP-képvisel a civil szervezetek kezdeményezése mellett áll. Twitter bejegyzésében történelminek nevezte a pert. Hozzátéve: az igazságszolgáltatás éppen most indított nyomozást az "emberiség elleni bűncselekmények eltitkolása" miatt a Zara, Uniqlo, SMCP ellen, mert termékeiket ujgur rabszolgák gyártják "

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.