A színész mindössze 28 évet élt

Isten veled, Heath Ledger! - A tehetség élete képekben

Tegnap késő este érkezett a rettenetes hír: a már huszonévesen Oscar-ra jelölt, tehetséges ifjú színész, a nők kedvence nincs többé - Heath Ledger-re holtan találtak New York-i lakásán, mellette altatótabletták hevertek.

Heath Ledger élete képekben képgaléria

2008.01.23 13:24ma.hu

"Fantasztikus színész volt, és nemes lelkű ember" - sóhajtott fel megrendülten a halálhír hallatán a Brokeback Mountain (Túl a barátságon) producere, James Schamus - Ezzel a filmmel írta be magát a filmtörténelembe a fiatal sztár. 2005-ben Oscar-díjra is jelölték alakításáért. Sajnos azonban nem kapta meg az elismerést - és már soha nem is fogja...

A fájón fiatal színészre a bejárónője talált rá kedden - Az asszony felment a sztár Soho negyed-beli lakásába, és éppen be akart szólni neki, hogy megérkezett a masszőre. Az alkalmazottban a vér is megfagyott, amikor megpillantotta gazdája élettelen testét...Heath a földön feküdt, körülötte altatók hevertek szanaszét. Az első vizsgálatok alapján a színészt gyógyszer-túladagolás következtében érte a halál.

A mindössze 28 évet élt Heath Ledger igen korán beletanult az általa annyira vágyott filmes szakmába. Tizenhat évesen elhagyta az ausztáliai Perth város-beli otthonát, és Sydney-be költözött, ahol csakhamar felbukkant egy tévéshow-ban. Nem sokkal később a Blackrock című műben debütált nagyobb közönség előtt. Bekerült egy drámába is, ahol a ma már szintén sztár Keri Russel volt a partnere.

Első igazi hollywood-i sikere azonban, melyre már sokkal többen felkapták a fejüket, a 10 dolog, amit utálok benned-beli szerepe volt - az 1999-ben készült filmben a népszerű Julia Stiles kedvesét alakította. Majd egyre ismertebb színészek mellett kapott lehetőséget. Olyan nevekkel játszott együtt, mint Mel Gibson vagy Billy Bob Thornton. Ang Lee rendező a fiatal Marlon Brandóhoz hasonlította Ledger-t.

Heath fiatal kora ellenére már számos filmben megcsillogtatta tehetségét. Lenyűgözte a hölgyeket a Casanova titokzatos, jóképű hőseként, megdobogtatta a szívüket a Lovagregény című filmben - de láthattuk a Grimm testvérekről készült mesefilmben, szerepelt A rend őrzője-, illetve a Dogtown urai című alkotásban, és A hazafiban is nagy sikert aratott. Legutóbb eljátszotta a zenészóriás Bob Dylan-t az Ott sem vagyok című alkotásban.

De nemcsak széplelkű hősöket formált meg figyelemreméltóan pályája során - A gonosz szerepeket ugyanúgy élvezte és remekül megoldotta: a legújabb Batman-filmben Joker-t személyesítette meg: nemcsak kihívásnak, de viccesnek is találta a szerepet. A film vadonatúj, még a mozikban sem került fel a bemutatandók listájára. Premierjén Ledger sajnos már nem lehet ott...

Talán érezhette, hogy nem sok időt tartogat számára az élet? Huszonhat évesen családot alapított - feleségül vette a Brokeback Mountain-beli partnerét, Michelle Williams színésznőt, akitől rövid időn belül gyermeke is született. Sajnos házassága rövidre sikeredett, ám a kis Matildáért, aki 2005 októberében látta meg a napvilágot, Heath valósággal rajongott. Csodaként élte meg gyermeke születését, áradozott róla a sajtóban is. A kislány még nincs hároméves - kevés idő adatott meg neki az édesapjával.

Ledger nemcsak sikeres volt és népszerű, de pillanatok alatt felverekedte magát a leginkább favorizált hollywood-i nagyságok névsorába. Olyan nevek mellett lett a legszexisebbnek kikiáltott férfi sztár, mint George Clooney vagy Brad Pitt.

Hogy mik voltak az elképzelései a jövőre nézve - már sosem fogjuk megtudni. Nem volt tervezgetős típus, annak örült, amit hozott az élet. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy nem így tervezte...Nagyon sok feladat várta volna még rá: szakmájában és magánéletében egyaránt...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.