Egyenlőség

Az EU intézkedéseket javasol a nemek közötti bérszakadék megszüntetésére

Egyenlő munkáért egyenlő díjazás.

2021.03.08 06:30MTI

Az Európai Bizottság csütörtökön javaslatokat terjesztett elő annak biztosítására, hogy az unióban a nők és a férfiak egyenlő munkáért egyenlő díjazásban részesüljenek.

A jogalkotási javaslat két sarokkövét a munkavállalók és a munkáltatók számára a bérek átláthatóságát biztosító intézkedések, valamint a bérdiszkrimináció áldozatai számára az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés megkönnyítése jelentik.

A javaslatok értelmében a munkáltatóknak az álláshirdetésben vagy az állásinterjú előtt tájékoztatást kell adniuk a kezdeti bérszintről vagy bérsávról, és nem lesznek többé jogosultak arra, hogy a pályázó előző fizetési fokozatával kapcsolatos kérdéseket tegyenek fel. A munkavállalók továbbá tájékoztatást kérhetnek munkáltatójuktól az azonos értékű munkát végző munkavállalók nemenkénti átlagos bérszintjéről. A testület azt is biztosítaná, hogy a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató cégek információkat tegyenek közzé a szervezetükben dolgozó nők és férfiak közötti bérszakadékra vonatkozóan.

A bizottság azt is el szeretné érni, hogy bérdiszkriminációt elszenvedettek kártérítésben részesüljenek. Továbbá azt is: a munkáltatónak és nem a munkavállalónak kellene bizonyítania, hogy a díjazás tekintetében nem állt fenn hátrányos megkülönböztetés. Emellett a tagállamoknak konkrét szankciókat kell megállapítaniuk az egyenlő díjazás szabályának megsértése esetére.

Következő lépésként az Európai Bizottság javaslata az Európai Parlament és a tagállami minisztereket tömörítő Tanács elé kerül. Az irányelv elfogadását követően a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre, hogy az intézkedéseket nemzeti jogrendszerükkel harmonizálják.

Hivatalos statisztikák szerint az EU-ban a nők fizetése még mindig jelentősen, 14 százalékkal elmarad a férfiakétól, jóllehet már 1975-ben egy uniós irányelv már megtiltotta a nemek közötti díjazásbeli megkülönböztetést.

Az Európai Szakszervezetek Szövetségének 2020-as elemzése szerint a nőknek még legalább 84 évet kell várniuk arra, hogy ugyanazt a fizetést kapják, mint férfi kollégáik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.