Ünnep

Spanyolország nagyvárosaiban ezrek vonultak fel a nők esélyegyenlőségét követelve

Spanyolország nagyvárosaiban ezrek vonultak fel a nők esélyegyenlőségét követelve a nemzetközi nőnapon vasárnap.

2020.03.09 10:30MTI

Madrid, Barcelona, Valencia, Toldeo, Valladolid, Santander, Bilbao, Sevilla csak néhány azok közül a városok közül, ahol lilába öltözött, transzparensekkel vonuló, éneklő, skandáló tömeg töltötte meg az utcákat.

"Jogokkal, akadályok nélkül, feministák határok nélkül" - feliratú molinó mögött sorakoztak fel a spanyol fővárosban a tüntetők, nők és férfiak minden korosztályból.

"Ez egy különleges nap nők ezrei számára, akik nap nap után úgy érzik, hogy problémáik láthatatlanok" - fogalmazott újságíróknak Nina Larrea, az esemény szervezői közé tartozó Comisión 8M nevű szervezet nevében.

A spanyol baloldali koalíciós kormány több minisztere is megjelent az eseményen. Irene Montero miniszter arról beszélt a sajtónak, hogy széleskörű feminista összefogásra van szükség ahhoz, hogy a nők számára további jogokat lehessen elérni.

A legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív néppárt több politikusa is felvonult. Concepción Gamarra, társadalompolitikáért felelős főtitkár-helyettes a befogadó feminizmus mellett érvelt, amely mentes a címkéktől és az ideológiáktól és amely a férfiakat is mozgósítja.

A felvonulás végén a szervezők kiáltványt olvastak fel, amelyben egyebek mellett követelik a valódi, nemek közötti esélyegyenlőséget a munka világában, valamint a nőkkel szembeni erőszak elleni szigorú fellépést tekintettel arra, hogy a dél-európai országban idén már 14 nőt gyilkolt meg élettársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.