Kalifornia kormányzója nem foglal állást

Schwarzenegger nem támogatja egyik elnökjelölt-aspiránst sem

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója egyelőre nem támogatja egyik politikus jelöltségét sem az amerikai elnökválasztási versenyben. Spekulánsok szerint pont ezzel a lépéssel támogat.

2008.01.21 06:30MTI

A legnagyobb népességű, 36 milliós szövetségi állam republikánus kormányzója egy hét végi sajtótájékoztatón cáfolta, hogy John McCain arizonai szenátort látná szívesen republikánus elnökjelöltként.

Schwarzenegger Michael Bloomberggel közösen tartott sajtótájékoztatót. A dúsgazdag New York-i polgármesterről hetek-hónapok óta rebesgeti a sajtó, hogy független jelöltként esetleg megpályázza az amerikai elnökséget. Bloomberg cáfol, de mind az 50 államra kiterjedő vizsgálatot rendelt esélyeinek felmérésére.

"A republikánus tábor minden jelöltjét tisztelem (...) persze megvannak az elképzeléseim, de erről nem akarok beszélni" - fogalmazott a színészből politikussá lett népszerű kaliforniai kormányzó. A nem tágító újságíró további kérdésére válaszolva kijelentette: sem magának, sem Kaliforniának nem segítene azzal, ha valamelyik jelölt mögé állna. Mint mondta, nem érzi szükségesnek, hogy bárkit is támogasson.

Arra a felvetésre, hogy vajon csak azért nem áll ki McCain mellett, mert vár Bloomberg független jelöltként való indulására, úgy reagált: jó próbálkozás. Sokan arra számítottak, hogy Schwarzenegger McCain pártjára áll. A kormányzó tavaly "nagy szenátornak" és "nagyon jó barátjának" nevezte a vietnami veteránt. McCain több millió dollárnyi támogatást szerzett a kormányzónak 2006-os újraválasztási kampányához.

Schwarzenegger vele rokon léleknek nevezte Bloomberget a sajtótájékoztatón, amelyet egy Los Angeles-i autópálya alatt tartottak: Amerika romló infrastruktúrájára akarták felhívni a figyelmet. Ed Rendell, Pennsylvania demokrata kormányzója is jelen volt az eseményen.

Kalifornia több más szövetségi állammal együtt a február 5-i keddi választási napra hozta előre előválasztásait. A kaliforniai szavazatokért éles küzdelem folyik a jelöltaspiránsok között: egyelőre sem a demokrata, sem a republikánus oldalon nincs egyértelmű éllovas. Február 5-én 22 állam nyilvánít véleményt az aspiránsokról. A jelöltválasztó versenyben döntő fontosságú napot az egyszerre voksolók nagy tömegei miatt az amerikai sajtó már nem egyszerűen szuperkeddként, hanem megakeddként, sőt "cunami keddként" emlegeti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.