Állati

Minden évben 13 ezer kilométert tesz meg, hogy viszontlássa sérült párját

A távolság sem akadály, ha szeretetről és hűségről van szó.

2019.06.30 05:28ma.hu

Klepetan, a hím gólya minden augusztusban útnak indul Dél-Afrikába. Társa, Melena nem tart vele, mivel több mint 20 évvel ezelőtt egy vadász olyan súlyosan megsebesítette, hogy azóta röpképtelen lett. Ezért a tojó évről-évre tavaszig várja párját, hogy visszatérjen hozzá. És ez eddig nem is volt másként.

Míg Klepetan az egyre szélsőségesebb telet meleg éghajlaton tölti, addig párja a horvát Brodski Varo± egyik kéménye mellett fészkelve várja. Szerencsére nincs egyedül, egy helyi férfi figyel rá, a nyugdíjas Stjepan Vokić szívesen tesz eleget ennek a nemes kötelezettségnek.

Eddig minden évben több fióka is elhagyta a fészket, reméljük, ez még jó sokáig így marad.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.