Beteg

Arizonai rendőrök lelőttek egy Asperger-szindrómás beteget

A dolog pikantériája, hogy pont ő töltötte fel tavaly azt a videót az internetre, amelyen az látható, ahogy terápiás kutyája, Samson fantasztikus odaadással megnyugtatja őt egy pánikrohama alatt.

2016.02.07 13:13ma.hu

A hatóság Danielle Jacobsként azonosította az áldozatot, de később kiderült, hogy egy transznemű férfiről, név szerint Kayden Clarke-ről van szó.

A dolog pikantériája, hogy Danielle Jacobs/Kayden Clarke töltötte fel tavaly azt a videót az internetre, amely villámgyorsan nagy nézettségre tett szert: a felvételen az látható, ahogy terápiás kutyája, Samson fantasztikus odaadással megnyugtatja őt egy pánikrohama alatt.


A rendőrség állítása szerint egy öngyilkossággal fenyegetőző hívásra riasztották őket a helyszínre, ahol kiérkezésük után a késsel hadonászó Clarke fogadta őket.

A rendőrök fenyegetve érezték magukat, ezért biztonsági okokból tüzelniük kellett.

A 24 éves férfi kórházba szállítása után, műtét közben vesztette életét.

Clark korábban azt nyilatkozta a fenti videón látható képsorokkal kapcsolatban: "Igen, van, amikor önveszélyes vagyok, sérüléseket is okozhatnék magamnak, de szerencsére Samson, a kutyám mindig mellettem van."

Édesanyja a tragédiát megelőző este beszélt telefonon a fiával, és úgy vélte, minden rendben volt Clarke-kal. "A fiam nem jelentett veszélyt a közösségre, a rendőrök mégis a saját lakásában lőtték agyon. Megöltek egy 24 éves autistát, egy mentálisan sérült embert, akinek speciális igényeit környezete tökéletesen ismerte és kezelte."

Esteban Flores nyomozó úgy nyilatkozott: a tisztek önvédelmi okokból lőttek. Egy kés biztosan volt Kayden Clarke kezében, de a szobában nem voltak megfelelőek a fényviszonyok, és elképzelhetőnek tartották, hogy más veszélyes eszköz is lehet a férfinél, aki ráadásul agresszíven, támadó módon lépett fel a rendőrökkel szemben.

Hogy Samson, a kutya hol volt a tragédia pillanatában, arról nem szólnak a híradások.

A hasonló esetek számának megszaporodása miatt az egyesült államokbeli rendőrség fontolóra vehetné, hogy felkeresi az angliai rendfenntartókat, akiktől megtanulhatnák, hogyan lehet kezelni egyes incidenseket anélkül, hogy azonnal potenciálisan halálos ellentámadást indítanának egy-egy félreérthető szituációban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.