Whiskey-s receptek, csak felnőtteknek!

Nem csak pohárba, serpenyőbe is mehet a whiskey!

Egy hétvégi családi ebédhez ezek a receptek nem a legtökéletesebbek, de ha igazi "felnőttes" bulin akarja elkápráztatni az ismerőseit, megéri kipróbálni a whiskey-s ínyencségeket!

2015.02.03 12:00ma.hu
Fotó: Redlemon

Lynne Tolley-t sokan irigyelhetik munkája miatt: amellett, hogy a híres tennessee-i whiskeymárka utazó nagykövete - Jack bácsi ükunokahúgaként mi más is lehetne? -, mesterkóstolóként is dolgozik. Közép-európai körútján hazánkba is ellátogatott, és egy belvárosi étteremben hamisítatlan amerikai ételek elkészítésével idézte meg a whiskeyfőző mester szellemét.

Lynne Tolley nem először járt Magyarországon, és a gasztronómia megszállottjaként természetesen a mi ételkülönlegességeinket is megkóstolta. "A töltött káposzta és a gulyásleves valami fantasztikus, és mivel igazi édességrajongó vagyok, a mákos guba is levett a lábamról" - lelkendezett a híres mesterkóstoló.

"Sokan meglepődnek, hogy nőként ilyen szakmát választottam, de hát az ereimben mégis csak csörgedezik egy kis Jack vér. Ráadásul a hölgyek szerintem azért kiváló kóstolók, mert jobban külön tudják választani a különböző aromákat" - avatott be a rejtelmekbe Lynne, aki Magyarország mellett Németországba, Szlovákiába és Ausztriába is ellátogatott körútja során.

A magyar specialitásokról roppant lelkesen nyilatkozó, egyébként séfként is elismert Lynne saját szakácskönyvéből is megmutatott néhány ínycsiklandó, ám egyszerűen elkészíthető receptet. Király Lindával, Görög Zitával és Horváth Évával közösen ragadtak fakanalat, hogy igazi amerikai fogásokat tálaljanak fel. Varázsoljon Ön is egy kis Amerikát az asztalra, és készítse el a különleges whiskey-s fogásokat!

Serpenyőben sült Tennessee Whiskey-s csirkemellek (6 főre)

Whiskey-s csirkemellek (Fotó: Redlemon)

Hozzávalók:

· 6 félbevágott csirkemell filé
· só és bors
· ½ pohár liszt
· 2-3 evőkanál vaj
· 2 evőkanál olaj
· 2 evőkanál apróra vágott hagyma
· 1 pohár csirkehúsleves
· ¼ pohár Jack Daniel’s
· 1 evőkanál Dijoni mustár

Szórjuk a lisztet egy tálba, majd a sózott és borsozott csirkemelleket forgassuk bele. Melegítsünk fel két kanál vajat és olajat egy nagy serpenyőben. Mikor tűzforró lesz, süssük meg benne a csirkemelleket, oldalanként 4-5 percig. Ezután tegyük őket egy tálba és tartsuk melegen. A serpenyőben maradt szafthoz adjuk hozzá a hagymát, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 3 percig. Közben a húslevest keverjük össze a whiskey-vel, öntsük rá a hagymára, és forró hőmérsékleten forraljuk, amíg sűrű nem lesz, közben pedig keverjük folyamatosan. Ezután adjuk hozzá a mustárt és a maradék vajat. Az elkészült szószt öntsük rá a csirkére és melegen tálaljuk.

Karamellizált lynchburgi almaszeletek (8 főre)

Karamellizált lynchburgi almaszeletek (Fotó: Redlemon)

Hozzávalók:

· 3 evőkanál vaj
· 1 kg szeletelt alma
· 10 dkg cukor
· 4 evőkanál Jack Daniel’s

Közepes lángon melegítsük fel a vajat egy nagy serpenyőben. Öntsük hozzá az almát és körülbelül 5 percig pároljuk, míg puha nem lesz. Adjuk az almához a cukrot és a whiskey-t, majd további 5 percig melegítsük, amíg a folyadék az almára nem karamellizálódik. Az így elkészült fogás önállóan desszertként vagy akár köretként is megállja a helyét.

A tennessee-i whiskey csapata a mértékletes alkoholfogyasztás híve, fogyassza Ön is felelősséggel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.