Megúszhatjuk a drága javításokat

Mielőtt ezreket fizetne érte: házi praktikák dugulás ellen

Nemcsak bosszantó, de akár az egészségre is ártalmas lehet, ha eldugul valahol a lefolyó: a víz nehezen folyik le, büdös lesz, ráadásul az állott vízben kórokozók szaporodhatnak el.

2014.10.19 16:00ma.hu

Bosszantó, ha a víz nem vagy csak nagyon lassan folyik le a mosdóban, a mosogatóban, a kádban vagy a zuhanyzóban. Így nem tudunk kényelmesen fürdeni vagy mosogatni, egy idő után pedig kellemetlen szagok kezdenek el terjengeni a lakásban. Arról nem is beszélve, hogy a mosogatóban álló ételmaradékos vízben kórokozók telepedhetnek meg, amelyek különböző betegségeket okozhatnak.

A legolcsóbb megoldás

Dugulás esetén három lehetőségünk van: kihívunk egy vízvezeték-szerelőt, vásárolunk valamilyen bolti lefolyótisztítót – vagy megpróbálkozunk különböző házi praktikákkal. Kétségtelenül az utolsó a legegyszerűbb és legolcsóbb. Ráadásul ezek a minden háztartásban megtalálható természetes anyagok az egészségünket és a környezetet sem károsítják.

Fotó: freedigitalphotos.net/vectorolie

1. Forró víz
Kezdjük a kísérletezést a legegyszerűbb módszerrel: forraljunk fel egy lábasnyi vizet, majd öntsük a lefolyóba. Arra azonban ügyeljünk, nehogy a visszacsapódó cseppek leforrázzák a bőrünket.

2. Pezsgőtabletta
A vécé dugulásának elhárításához dobjunk egy-két pezsgőtablettát a csészébe, hagyjuk hatni negyed órát, majd öblítsük le.

3. Pumpa
Pumpálással elmozdíthatjuk a már meglazított szennyeződést – ez utóbbira jó a forró víz, de ecettel vagy citromsavval is próbálkozhatunk.

4. Ecet
Az ecet sokoldalú segítőtárs, hiszen az ételek ízesítése mellett vízkőtelenítőként, öblítőszerként és lefolyótisztítóként is megállja a helyét. Öntsünk két pohár forró ecetet a lefolyóba, hagyjuk hatni, majd öblítsük le, és szellőztessünk ki.

5. Citromsav
Ecet helyett jó a citromsav is, azonban ebből egy kicsit többet kell a lefolyóba öntenünk.

6. Szódabikarbóna
A szódabikarbóna magában is hatásos dugulás ellen, de a legjobb, ha ecettel vagy citromsavval együtt használjuk. Szórjunk egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá ecetet vagy citromsavat, és hagyjuk pezsegni. Végül folyassunk rá forró, majd hideg vizet.

7. Bórax
Öntsünk a lefolyóba egy csészényi bóraxot, várjunk néhány percet, majd öblítsük le forró, végül pedig hideg vízzel.

Ha a fenti praktikák egyike sem szüntette meg a dugulást, hívjon ki egy megbízható vízvezeték-szerelőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.