A gomba felhasználása, tartósítása

Gomba - egy tápláló és finom élelmiszer

Az ehető gombák az élelmiszerek egy teljesen külön csoportját alkotják. Előfordul, hogy hibásan bár, de fűszerfélék, illetve zöldségfélék közé is sorolják. Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként tartjuk számon.

2010.06.27 09:55kulinarisvilag.hu
Rókagomba

A fehérjén kívül zsírokat, igen fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikumokat tartalmaz. A saját gyűjtésű vagy bizonytalan származású helyről vásárolt gombát vigyük el gombavizsgálatra! Ezt bármely piacon magánszemélyek számára ingyen elvégzik!

A gombát felhasználjuk levesnek, salátának, főételként, köretnek. Levesek, mártások, húsok ízesítésére, de pizzákhoz is. Hideg és meleg szendvicsekhez, salátákhoz nagyszerű alapanyag. Szárítva, konzervként, gyorsfagyasztott állapotban, savanyítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve fűszerként, ízesítőként használják.

A 6 legfontosabb dolog a felhasználáshoz:
- egyik gombafajtát se áztassuk tisztításkor, kizárólag folyóvízben mossuk meg, csepegtessük le.
- figyeljünk a szeletelésre is, a laskagombát keresztirányba szeleteljük, a csiperke gombát bármely irányba szeletelhetjük.
- sérült zománcú edényben ne főzzük, mert vassal érintkezve nemcsak megfeketedik, hanem igen kellemetlen mellékíze lesz.
- a gombaételt főzés közben soha ne fedjük le, mert a legtöbb gombaféle sok vízet ereszt.
- csak óvatosan fűszerezzük és sózzuk, könnyen elronthatjuk.
- a gombaételek nem tárolhatók! Még aznap fogyasszuk el, ha másnapra megmarad, fájó szívvel, de vegyünk tőle búcsút!

A tartósítás 5 formája:

Házilag szárítva: A gombát tisztítsuk meg a szennyeződésektől, különösen a penészes részektől! Vékony szeletekre vágva, műanyag hálón, esetleg erős cérnára vagy damilra fűzve, először napon előszárítjuk, majd a teljes száradásig szobahőmérsékleten, tartjuk. Természetesen ügyeljünk arra, hogy ne legyen nedves a levegő! A közvetlen napfény sem tesz jót az eredményes szárításnak.

A gombát nem szabad sütőben (felgyorsítva) szárítani, mert a szeletek ez esetben megsülnek, és nem kiszáradnak. A szárított gombát ledarálhatjuk, és sűrű szövésű szitán átszitálva a durván darált részt levesnek, vagy húsok panírozásához, a finomra (liszthez hasonló finomságú) darált örleményt krémlevesekhez, mártásokhoz, főzelékekhez, húsokhoz, salátákhoz, de akár tölteléknek is használhatjuk.

Sózott gomba: Az alaposan megtisztított gombát leforrázzuk, majd konyhasó-oldatban tartósítjuk.

Gyorsfagyasztott gomba: Ez esetben az alaposan megtisztított gombaszeleteket, csomagolva, gyorsfagyasztással hűtjük. Felhasználáskor a hűtőből kivéve szinte percek alatt készíthetünk belőle ételt.

Savanyított gomba: A savanyított gombát, - tejsavas erjesztéssel, - nagy tartályokban erjesztik. Ezt jellemzően ipari mennyiségben készítik.

Konzerv: A gombakonzerveket szerencsére igen hosszú időn keresztül eltarthatjuk, de felnyitása után azonnal el kell fogyasztani, nem tárolható!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.