Magánszférába való beavatkozás

Alkotmányellenes a terhes nők munkahelyi diszkriminációja

Alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának.

2014.05.27 15:35MTI
freedigitalphotos hin255

A fentieket az Alkotmánybíróság (Ab) mondta ki, és keddi határozatával megsemmisítette a kifogásolt rendelkezést.

Az ombudsman indítványára indított eljárásban az Ab megállapította, hogy a várandósság egyértelműen a gyermeket vállaló nő magán- vagy intimszférájába tartozó körülmény, ezért ennek a munkáltató részére történő kötelező kiszolgáltatása a magánszférába való beavatkozás.

Az Ab szerint az Mt. támadott rendelkezése alaptörvény-ellenesen korlátozza a gyermeket vállaló nők magánélethez és emberi méltósághoz való jogát.

Az Ab arra is felhívta a jogalkotó figyelmét, hogy a közszférában dolgozókra vonatkozó szabályozást is tekintse át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.