Tunézia

Nemi erőszak miatt ítéltek el rendőröket

Nemi erőszak miatt hét év börtönbüntetésre ítéltek két rendőrt Tunéziában, miután eredetileg az áldozatot vádolták erkölcstelen viselkedéssel.

2014.04.01 15:45MTI

A nő a bűntett elkövetésekor, 2012-ben huszonhét éves volt, s vőlegényével ült egy autóban, amikor három rendőr rájuk támadt. Míg ketten közülük megerőszakolták, a harmadik sakkban tartotta párját, majd arra kényszerítette, hogy vegyen ki pénzt egy bankautomatából. A bírók ezért két év szabadságvesztést szabtak ki rá.

Az első tárgyalási szakaszban született határozat, amely szerint a nő megsértette Tunézia erkölcsi előírásait, heves tiltakozó akciókat váltott ki az észak-afrikai országban, ahol a nemek egyenlőségét támogatók árgus szemekkel figyelik a női jogok alakulását az autokratikus világi rezsim 2011-es megbuktatása óta. Az eredeti vádat elejtették, s a felmentett nő a sérelmeit egy könyvben írta le, "Bűnös vagyok, mert megerőszakoltak" címmel.

A tárgyalás alatt a bírósági épület előtt tüntetők gyűltek össze, s az ítélethirdetés után is elégedetlenségüknek adtak hangot azok, akik túl enyhének találták a kiszabott büntetéseket. Radía Naszrávi emberjogi aktivista és egyben az áldozat védőügyvédje felháborítónak nevezte az ítéletet. "Mindent tagadtak - mondta. - Nem szégyellték azt állítani, hogy a sértett környékezte meg őket."

Megfigyelők szerint a 2011-ben elmozdított Zín el-Abidín ben Ali elnök idején elképzelhetetlen lett volna, hogy egy nő rendőröket vádoljon meg, csakúgy, mint az esetet kísérő általános felháborodás is. A nők sorsával kapcsolatos aggodalmakat enyhítette az idén elfogadott alkotmány ide vonatkozó cikke, amely az alaptörvénybe foglalja a nők és férfiak közti egyenjogúságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.