Kellene egy jó ötlet karácsonyra?

Mi is az a Furoshiki? - Videóval!

Ha még nem hallottunk róla, érdemes utánanézni, mi is ez - könnyedén hasznosíthatjuk az ajándékok becsomagolásához a Furoshikit!

2012.12.15 08:09napiotthon.hu

Kellene egy jó ötlet karácsonyra? Ha az ajándékok már megvannak, különös hajtogatási tippekkel is adhatunk hozzájuk egy kis pluszt! Remekül fel lehet használni becsomagolásukhoz például a furoshiki-t. De mi is ez? Tulajdonképpen csomagolás hajtogatással.

A furoshiki hagyományos japán csomagolási technika. Többnyire ruhák, ajándékok szállítására használták, védőcsomagolásként. Feltalálása valószínűleg egészen a Nara-korszakba (710-784) nyúlik vissza. Nevének jelentése „fürdő csomagolás”, amely onnan ered, hogy az Edo-korszakban (1603-1867) a ruhákat csomagolták velük, míg tulajdonosaik a nyilvános fürdőben tisztálkodtak.

Mielőtt azonban összefüggésbe hozták volna őket a nyilvános fürdőkkel, a furoshiki-t hirazutsumi-ként ismerték, vagyis sima hajtogatott csomagolásként, kötegként. Végül alkalmazása a kereskedők körében is elterjedt, akik az áruik szállítására és védelmére, illetve ajándékok dekorálására használták.

A modern furoshiki a legváltozatosabb anyagokból elkészíthető: lehet az selyem, chirimen (kreppselyem), pamut, gyapot, nylon, műselyem. Gyakran hagyományos mintákkal vagy ún. shibori-val díszítik. Nincs adott mérete - változhat az egészen kicsitől az ágytakaró méretig. Leggyakoribb a 45 centiméteres, valamint a 68-72 centis.

Habár Japánban ma is sokan használják, alkalmazói megfogyatkoztak a háború utáni időszakban, nagyobb részt azért, mert megjelentek a műanyag bevásárló táskák. Az utóbbi években azonban ismét fokozott az érdeklődés a furoshiki, a hajtogatással csomagolás iránt, különösen a környezetvédelem miatt.

A hajtogatásos trükköket gyakran használják az ebédes dobozok becsomagolására és szállítására, sőt az asztalok „becsomagolására” is szolgál ebéd idején, akár egy ázsiai stílusú tányéralátét.

2006. március 6-án Yuriko Koike, többszörös japán miniszter - aki ekkor a környezetvédelemért volt felelős - furoshiki csomagolást készített, hogy a modern világ számára is népszerűsítse ezt az igazi japán különlegességet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.