Nyilvánosságra hozták a halottkém jelentését

Sáljára akasztotta fel magát Katalin hercegné ápolónője

Eddig csak a rendőrségi szóhasználatból lehetett sejteni, hogy öngyilkos lett az ápolónő, akit két ausztrál újságíró átvert Katalin hercegné kórházi tartózkodása idején, most azonban nyilvánossá váltak a részletek.

2012.12.13 16:29MTI

A hivatalos vizsgálat szerint felakasztotta magát az a londoni kórházi ápolónő, akit egy ausztrál kereskedelmi rádióállomás munkatársai a múlt héten megtévesztettek, és így bizalmas orvosi adatokhoz jutottak a kórházban kezelt Katalin cambridge-i hercegné állapotáról. A 46 esztendős, kétgyermekes Jacintha Saldanhát, aki a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórház ápolónője volt, a múlt hét végén találták holtan szállásán.

A területileg illetékes Westminster kerületi halottkémi törvényszék előtt a rendőrségi vizsgálat vezetője csütörtökön közölte, hogy az ápolónőt egy kollégája és egy biztonsági őr találta meg múlt pénteken, sáljára felakasztva. A detektív elmondta azt is, hogy a kiérkező mentők Jacintha Saldanha csuklóján is "sérüléseket" találtak.

Az ápolónő a szálláson három írásos üzenetet is hátrahagyott, ezek tartalmát a rendőrtiszt azonban nem részletezte. A rendőrségi vizsgálat vezetője hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a halálesetet nem övezik gyanús körülmények. A brit rendőrségi nyelvezetben ez egyenes utalás arra, hogy a hatóságok egyértelműen öngyilkosságot feltételeznek.

A brit sajtó már az ügy kipattanása óta tényként kezelte, hogy Jacintha Saldanha a megtévesztő hívás nyomán önkezével vetett véget életének. Katalin hercegnét, Vilmos herceg feleségét a múlt héten három napig kezelték a londoni kórházban, hirtelen támadt heveny terhességi rosszullétei miatt.

A Sydneyben működő 2Day FM zenerádió két lemezlovasa, Mel Greig és Michael Christian - miután Londonban hivatalosan bejelentették, hogy a brit trón majdani várományosának hitvese várandós, és rosszullétei miatt kórházban kezelik - felhívta a kórházat, és elhitette a személyzettel, hogy II. Erzsébet királynő, Vilmos herceg nagymamája, illetve Károly walesi herceg, a brit trón első számú várományosa, Vilmos édesapja van személyesen a vonalban.

A telefonhívásra válaszoló Jacintha Saldanha - abban a hiedelemben, hogy valóban a brit uralkodóval és fiával beszélt - jóhiszeműen továbbkapcsolta hívást a hercegnőt kezelő osztályra, ahol egy másik ápolónő röviden, de részletesen beszámolt Katalin állapotáról, bizalmas orvosi adatokat is kiszolgáltatva a hívóknak. Jacintha Saldanhát három nappal később találták holtan szállásán.

A két ausztrál lemezlovas a világszerte hatalmas felháborodást keltő, tragédiába torkollt incidens után napokig gyakorlatilag bujkált, majd a hét elején televíziós interjúban kértek elnézést a történtekért. A rádióállomás - amely ellen az ausztrál médiahatóság vizsgálatot kezdett - az év végéig befolyó összes hirdetési bevételét az ápolónő családjának ajánlotta fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.