Laptopkonyha recept ínyenceknek

Jönnek az ünnepek: kocsonya és variációi

A régi idők karácsonyát idézzük meg - nagyon is mai variációkkal. Sokan készítenek kocsonyát, sokan viszont csak szeretnének - esetleg nincs kitől ellesniük.... Íme a Laptopkonyha verziója. Megbízható, tényleg!

2012.12.10 06:29laptopkonyha

Lássuk, mi kell hozzá!

2 db sertés köröm
2 db sertés fül
1 db sertés pofahús
0.5 kg sertéstarja
2 fej hagyma
szemes bors
1 fej fokhagyma
1 műbél
(elhagyható)
ecetes uborka
díszítéshez


Elkészítés ideje: 35 perc+3 óra+24 óra
Elkészítés nehézsége: 1
Elkészítés költsége: 1
Tejmentes étel

Elkészítés

A húsokat beletesszük egy nagy fazékba, és annyi hideg vizet töltünk rá, hogy ellepje őket. Először csak így, "csupaszon" forraljuk fel. Ha már hab is képződik rajta, azt leszedjük. Amikor már nincs több hab, hozzátehetjük a többi hozzávalót: a hagymákat egyben, a fokhagymagerezdeket, esetleg a sárgarépát, a szemes borsot és a sót.

Gyöngyöző, de nem lobogó vízzel főzzük tovább, körülbelül három órán át. Amennyiben a lehabozás során sok vizet vettünk le, akkor pótoljuk, meleg vízzel.

Megjegyzés
A Laptopkonyha is elismeri: a kocsonyát "mindenki másképp csinálja" - valóban. Amennyiben, valaki például a gyökérzöldségeket hiányolná, tegyen bele bátran, de csak akkor, ha a bőrös húsrészek már megpuhultak.

Tálalás

Főzés után kivesszük a csontjáról már leváló húsdarabokat, hűlni hagyjuk. Innentől, a variációk számosak. OZ, a Laptopkonyha mesterszakácsa először egy őzgerincbe töltött egy kis szűrőn átengedett levet, majd betette a mélyhűtőbe dermedni, nagyjából tíz percre. Amíg dermedt, addig a tarját és a pofahús egy részét apró darabokra vágta. Az úgynevezett "cupákos" részeket lefejtette a csontokról, a kezével kissé szétnyomva a nagyobb húsdarabokat. Sózta és borsozta. Amikor eltelt a dermedési idő, elővette az őzgerincet. Felkarikázott néhány ecetes uborkát, és rárakosgatta a dermedt aszpikra. Erre jöttek a tarjadarabok, jó sűrűn, és felöntötte még a leszűrt lével.

Egy másik verzióban, műbelet vett, levágott belőle egy szalámirúd hosszúságú darabot. Az egyik végét jól bekötözte, majd egy tölcséren keresztül beleadagolta a felaprított húst. Jól beletömködte, majd felül is összekötözte a műbelet. Olyan lett, mint egy óriási kocsonya-szaloncukor.

Egy harmadik variációban, hasonlóan járt el, mint az őzgerinccel, csak apróbb kis csészékkel.

Természetesen, készített klasszikus, tányéros kocsonyát is: húsdarabokat tett egy-egy tányérba, amit felöntött a leszűrt főzőlével.

Úgy tűnik, az amúgy igen egyszerűen elkészíthető klasszikus étel tálalási formáinak csak a fantázia szab határt! Vidám kísérletezést és jó étvágyat kívánunk!

Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!

Kattintson a képre! >>>


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.