Kondákor Zsófi fehér botos lett

Képek - Vakon vásárolt a Jóban Rosszban sztárja

Forgalmas budai bevásárlóközpontban vásárolt Kondákor Zsófi, Marton Róbert, Uszkó László és Gergely István. Egyszerű hétköznapi feladat - de mi van akkor, ha közben nem látnak?

Megvakultak a sztárok, de csak átmenetileg képgaléria

2012.10.17 12:29ma.hu

Megtalálni a keresett üzletet, közlekedni a tömegben és bevásárolni. Látszólag egyszerű, hétköznapi feladatok, ám kevesen gondolnak arra, hogy nemlátó embertársaink számára egy emberekkel teli, nyüzsgő bevásárlóközpontban való eligazodás óriási kihívás.

Gergely István, Kondákor Zsófi, Marton Róbert és Uszkó László kipróbálta, hogyan boldogul vakon az Allee Bevásárlóközpont forgatagában. Akciójukkal a hírességek a Fehér Bot világnapja alkalmából a Láthatatlan Kiállítás munkatársaival együtt a látók figyelmét igyekeztek felhívni a nemlátók problémáira.

Marton Róbert számára nem volt idegen a feladat, hiszen Jóban Rosszban-beli karaktere egy baleset következtében rövid időre megvakult. Ám kolléganője, Kondákor Zsófi most élte át először, milyen vakon tapogatózni.

Nagyon rosszul éreztem magam bekötött szemmel. Elanyátlanodtam és pár lépés után az irányt is elvesztettem, azt sem tudtam, merre vagyok” – kezdte élménybeszámolóját a színésznő. „Nagyon érdekes, hogy akiknek rossz a szemük, vagy gyengén látnak, sokkal jobban kifejlődnek más érzékei. A kisfiam hét hónapos kora óta szemüveges, és megfigyeltem, mennyire kifinomult a hallása. Érzékeny a zajokra, sok mindent előbb meghall, mint én” – tette hozzá Zsófi.

Fotó: Redlemon (A galériához KATT a képre!)


Gergely István örömmel csatlakozott a kis csapathoz, szívesen vesz részt figyelemfelkeltő jótékony megmozdulásokon. „Van, aki kötelességből segít, én azért, mert nekem jó érzés. Remekül éreztem magam, és hálás vagyok, hogy megismerhettem Kabócát, nagyon vidám, nagyszerű sportember, sokat lehet tanulni tőle” – árulta el az olimpikon vízilabdázó, aki ragyogó párost alkotott a paralimpikon Orbán Csaba Kabócával.

Rengeteg járókelővel ismertették meg, milyen vakon boldogulni egy forgalmas helyen. Uszi, az Irigy Hónaljmirigy tagja erre a napra félretette a mókázást, hogy próbára tegye magát a fehér bottal való eligazodásban. A zenész még a fagylaltvásárlást is bevállalta, noha fizetni nem volt egyszerű vakon.

Furcsa érzés volt, azt sem tudtam, merre vagyok arccal előre. A fagyi vásárlásánál pedig a pénz kitapogatása volt rendkívül nehéz, amelyre egy látó ember nem is gondolna” – mondta a zenész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.