Ősszel támad a megfázás...

Képek - Lilu ősi módszerekkel gyógyítja családját

Lilu a megfázásos időszak közeledtével két dologtól tart: attól, hogy elmegy a hangja, amivel rögtön a munkából is kiesne, valamint, hogy családjával nem tudnak a szabadban játszani.

Lilu inhalálással küzd a torokfájás ellen képgaléria

2012.09.19 14:29ma.hu

Kamerák előtt elnémulni, ez minden képernyős rémálma, kiváltképp, ha élő adásról van szó! Lilu a legszélsőségesebb esetként azt az alkalmat említi, amikor egy meghűlés és az azzal járó további panaszok miatt kálciumos injekciót kapott, hogy végigvezethesse az élő adást – mindezt mosolyogva, miközben minden egyes szó megformálása pokoli kínokat okozott neki.

Hogy ilyen többé ne fordulhasson elő, s hogy kisfiával, Dáviddal is gondtalanul élvezhesse a játszótéri kalandokat ősszel is, egy édesanyjától ellesett régi módszerrel kúrálja magát, ha érzi, hogy közeleg a baj. Lilu gyakran inhalál a gyermekkori kedvenc eukaliptuszos kenőcséből készített oldattal.

Fotó: Redlemon (A galériához KATT a képre!)

Dávidot nagyon nehezen lehet hazaimádkozni a játszótérről, az sem zavarja, ha esik az eső vagy süvít a szél, imád a szabadban játszani. Én viszont nagyon könnyen megfázom, s a betegség pillanatok alatt a torkomra megy, ettől függetlenül persze el nem venném tőle a szórakozás örömét” – mondja a mindig vidám anyuka.

Sajnos előfordult már, hogy annyira hatalmába kerített a megfázás, hogy kálciumtartalmú injekcióval tudtam csak végigvezetni az élő műsort, hiszen nem okozhattam csalódást sem a nézőknek, sem a kollégáknak, a show-nak folytatódnia kellett. Nem beszélve arról, hogy nem lehet percek alatt beugró műsorvezetőt találni. Ezért amikor csak érzem, hogy közeledik a baj, különféle hurutoldó gyógynövényekkel inhalálok. Még a munkahelyemen, az öltözőmben is bekészítettem az ehhez szükséges szettet, az elmaradhatatlan eukaliptusz kíséretében” – meséli az RTL Klub műsorvezetője.

A közkedvelt tévést az inhalálás praktikáira édesanyja tanította meg még kislány korában, azóta ha köhögés- vagy megfázás-csillapítókhoz fordul, akkor is a természetes hatóanyagú termékeket részesíti előnyben.

Nagy kedvencem a kamilla és az eukaliptusz. Gyerekkoromban anyukám szerzett be Németországból egy eukaliptuszos, mentás kenőcsöt, amit a forró vízhez adagoltunk, és azt lélegeztem be. Most már szerencsére nálunk is lehet kapni, így beszerzése többé nem okoz gondot. Amikor kicsi voltam és anya a gőzölgő tál fölé hajolt, mindig mellékuporodtam és utánozva őt, nagyokat szippantottam a finom illatú főzetből. Most a kisfiam telepszik mellém, ugyanúgy” – nosztalgiázott mosolyogva Lilu.

Még több hír Liluról

Fotó: RedLemon

Amikor érezzük, hogy kezd kitörni rajtunk a betegség, érdemes forró italporokhoz fordulni; ma már citrommal ízesített, kifejezetten finomnak mondható fajtái is vannak. Alkalmasak láz és fájdalom csillapítására, vagy akár hurutos köhögésre is, de figyeljünk arra, hogy olyan italport válasszunk, amelynek cukortartalma minimális.

Száraz köhögésre viszont hatásosabbak a szirupok és szopogatótabletták, ezek közül is a mézzel ízesítettek lehetnek a legalkalmasabbak a torok számára. Nem gyógyszerek, így bár gyógyító hatással nem rendelkeznek, de kellemes, hűsítő érzést adnak a toroknak a torokcukorkák, amelyek mentolos változatát cukorbetegek is fogyaszthatják.

Orrdugulás esetén az eukaliptuszos orrspray mellett remek lehetőség az inhalálás is: felforralt vízhez adagoljunk mentát vagy eukaliptuszt, törölköző a fejre, és már hajolhatunk is a jótékony gőz felé. Sokak örömére remek hír, hogy újra kapható Magyarországon az a gyógyszerkészítmény, amely mellkasra kenve segíti a könnyebb légzést, akár 8 órán keresztül, így egy teljes éjszakát is végigaludhatunk, nátha ide vagy oda, kipihenten ébredhetünk reggel.

A megfázás elleni küzdelem időszaka tehát elkezdődött. Az pedig, hogy milyen gyorsan győzünk a legszebb napokat is megkeserítő tünetekkel, csak rajtunk múlik. Legyünk tisztában a hatóanyagok erejével, és akár egy-két nap alatt túl lehetünk a betegség nehezén!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.