Kutyapánik augusztus 20-án

Tűzijáték: szelíd kutyából is riadt vadat csinálhat

Nem vigyük póráz nélkül sétáltatni őket a nagy durrogás közepette. Sőt, ha lehet, tartsuk kedvencünket biztonságos helyen!

2012.08.19 14:02ma.hu

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az augusztus 20-i tűzijátéktól házi kedvencek (kutyák/cicák) százai szöknek el gazdáiktól. A nagy hang / fényjáték a máskor nyugodt, szelíd kutya számára is pánikot okoz. Az eb akár a pórázt is kitépheti a gazdája kezéből, vagy eszét veszte szétszedhet addig biztosnak hitt kerítést, erős láncot, hogy kimenekülhessen a villogó / durrogó világból. A riadt kutya önhibáján kívül akár gazdáját is megharaphatja.

A kóborrá váló kutyát rendszerint gazdája kezdi el keresni, mégis van, hogy azok az amúgy is túlterhelt, állatvédők által üzemeltetett menhelyek kezébe kerülnek. Náluk rendszerint teltház van, ezért nem tudnak több kutyát befogadni, így az utcán kóborló kutyák nagy része az ebrendészeti telepekre kerül, vagy még az utcán bevégzik egy autó alatt.

Az ünnepek idején tartsuk kedvencünket biztonságos helyen, és még a szófogadó, engedelmes kutyákat se vigyük a durrogás közepette póráz nélkül sétáltatni. Az állatokat megelőzésképp a nyakörv mellett elláthatjuk nevet és címet tartalmazó névtáblával, chippel, ismertető jelekkel is, mert elvesztés esetén a plusz információ sokat segíthet az állat hazajutásában.

Ha mégis megtörténne a baj, az elveszett állatunkat keressük a legközelebbi gyepmestrei telepen (önkormányzatnál lehet érdeklődni a pontos elérhetőség kapcsán), állatmenhelyen (www.allatmenhely.lap.hu), vagy az Orpheus Állatvédő Egyesület www.zug.hu Állatbarát Web Kuckójában, illetve a www.ebrendeszet.hu gazdikereső oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.