"95 évesen az ember visszanéz és leltároz"

Kirk Douglas: Cenzúrázták a Spartacust!

Hatalmas ováció köszöntötte a Spartacus Los Angeles-i díszvetítésén az 1960-ban készült film főszereplőjét, a legendás hollywoodi filmsztárt, Kirk Douglast, aki felidézte, hogy annak idején az alkotást megkurtította a cenzúra.

2012.08.16 16:29MTI

"Amikor az ember 95 éves, nem előre néz. Visszatekint és leltároz" - mondta el Kirk Douglas az Utolsó 70mm-es filmfesztivál című programban a napokban műsorra tűzött bemutatón. Emlékeztetett rá, hogy a Római Birodalomban kirobbant rabszolgalázadásról szóló két és félórás eposz szálka volt a cenzorok szemében.

A Joseph McCarthy szenátorról elhíresült korszakban számos hollywoodi színész és forgatókönyvíró került feketelistára vélt kommunista szimpátiája miatt. Douglas producerként is dolgozott a Spartacus című filmen, amely négy Oscar-díjat nyert, és amellyel a színész beírta nevét a filmtörténetbe.

Az alkotást rendező Stanley Kubrick remek szereplőgárdát válogatott össze: Laurence Olivier és Tony Curtis is játszott a műben. Forgatókönyvíróként a feketelistán szereplő Dalton Trumbót szerződtette Douglas. A szerző akkoriban csak álnéven dolgozhatott, ám Douglas igazi nevén szerepeltette a stáblistán.

"El sem tudják képzelni, milyen időket éltünk a feketelistázás alatt" - hangsúlyozta a színész, aki a kilencvenes években elszenvedett szélütés miatt kissé akadozva beszélt.

A teljes, cenzúrázatlan Spartacust 1991-ben restaurálták. A film egykori bemutatóján nem láthatta közönség azt a homoerotikus jelenetet, amelyben a gazdag római polgárt alakító Olivier megkéri fiatal félmeztelen rabszolgáját, akit Tony Curtis játszik, hogy szálljon be vele a kádba és segítsen neki fürödni.

Douglas az alkalmat megragadva arról is szólt, milyen büszke arra, hogy a hollywoodi közösség tagja, mert az nem a republikánusokat vagy demokratákat képviseli, hanem az amerikaiakat. Hozzáfűzte: büszke az olyan kollégáira, mint George Clooney vagy Sean Penn, akik "a pénzüket arra költik, hogy másokon segítsenek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.