Árverésre bocsátja bútorait

Kiüríti kastélyát Giscard d'Estaing

Két kastélya is van Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnöknek, aki 1974 és 1981 között volt az Elysée-palota lakója: most szeretné eladni az egyik családi rezidenciát - a másik javára.

2012.07.01 00:15MTI

A gazdag arisztokrata családból származó szenior politikus, aki ma az államtanács tagsága mellett más funkciót már nem tölt be, 2008 óta keres vevőt közép-franciaországi, kéttornyos-címeres chanonati (Puy-de-Dome megye) fészkére, Varvasse kastélyára - eddig eredménytelenül. Ezért - a párizsi Le Figaro beszámolója szerint - árverésre bocsátja a kialudt vulkánjairól híres francia tájon lévő, patinás rezidencia bútorzatát és más berendezési tárgyait abban a reményben, hogy üresen könnyebben talál vevőt magára az épületre is.

Az aukcióra szeptember 29-én kerül sor, a kalapács alá kerülő, a XVII. századtól III. Napóleon koráig terjedő időívben született tárgyak egy múzeumi kalauzba is beillenek. Aubussoni faliszőnyegek, empire szalongarnitúra, kilenc különleges szürke tapéta, nagy történelmi glóbusz a könyvtárszobából, XVI. Lajos stílusú ágyak: a 400 áruba bocsátott berendezési tárgy megannyi illusztrációja az exelnök klasszikus és kifinomult ízlésének. A család csak a legszemélyesebb darabokat tartja meg.

A potenciális vevők és az érdeklődők magában a kastélyban tekinthetik meg a kínálatot, egy olyan épületben, amely korábban nemzetközi hírnek is örvendett. Giscard d'Estaing elnökként mások között Helmut Schmidt német kancellárt és Henry Kissinger amerikai külügyminisztert látta vendégül a rezidencián - vagy éppen Jacques Chiracot, aki szövetségese, majd ellenfele, miniszterelnöke, illetve Francois Mitterrand 14 évig tartó elnöksége után utóda is volt.

Az árverésre bocsátott berendezési tárgyakat az egykori államfő személyesen válogatta össze, a kikiáltási ár legtöbbjüknél 2000 és 8000 euró között lesz, bár a szokásos piaci árat egy kicsit "megdobhatja" az eladó államfői múltja.

A volt elnök az utóbbi időkben legfeljebb két hetet töltött évente a középkori eredetű birtokon, amelyet még apja vásárolt az 1933-ban. Az árverés előkészítésén egy éve dolgozik. Az aukció egyben hírverése lesz a 43 szobás kastélynak is, amelyre jelenlegi állapotában évek óta nem akadt vevő. Az eladási kampányra a család felhasználja a világhálót, élő helyszíni adásokat, ismeretterjesztő kirándulásokat szervez.

Giscard d'Estaing összesen mintegy 400 ezer eurós tiszta bevételre számít az árverésből, az összeget az Aveyron megyében, a családnévbe is belefoglalt Estaing településen lévő másik, 2005-ben vásárolt kastély új arculatának kialakítására fordítják majd. A jelenleg restaurálás alatt álló épület ugyanis már nem rezidencia lesz, hanem arra szolgál majd, hogy megörökítse a volt államfő tevékenységét, elsősorban elnökségének hét évét, amelyek középpontjában az ország modernizálása állt, illetve politikusi pályájának azt a szakaszát, amikor 2002-2003-ban az Európai Alkotmány kidolgozására létrehozott konvenció elnöke és így az Európai Unió mai arculatának egyik formálója volt (még akkor is, ha végül az alkotmány megbukott a népszavazásokon - a pótlására kidolgozott szerződés átvette az eredeti tervezet legfőbb gondolatait).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.