Gazdára leltek a 2012-es VIVA Comet díjak

Képek - Egy gömb mind felett: SP duplán kapta, Tóth Gabi megkönnyezte

Monumentális, tűzcsóvákkal és látványos fényjátékkal fűszerezett show keretében adták át a 2012-es év legjobb zenei előadóinak járó magyar díjakat, a VIVA Comet gömböket. Nagy meglepetések nem érték a rajongó közönséget.

Ők lettek az idei Comet-díjasok képgaléria

2012.06.15 11:29ma.hu - S. Á.

Ahogy azt már az elmúlt 11 évben megszokhattuk, idén is fergeteges és főképp látványos show keretében osztották ki a hazai könnyűzenei élet legnagyobb díját, a VIVA Comet gömböket, ám idén még a szokottnál is extrémebb műsort láthattak mind a díjátadón jelenlévő rajongók, mind a zenei csatornára kapcsoló tévénézők, akik élőben követhették nyomon az eseményeket. A díjakat idén is hat kategóriában osztották ki, közülük A Magyar Könnyűzenéért és A legjobb videóklip elnevezésű kategóriákatt egy előzetesen összeválogatott szakmai zsűri döntése alapján, a másik négy kategóriában viszont kizárólag a rajongói szavazatok számítottak.

Noha a főszerep természetesen a díjaknak és újdonsült gazdáiknak jutott, a gálát körítő színes műsorra sem lehetett panaszuk a nézőknek és a résztvevőknek. Az est egy parádés sztárfelvonulással vette kezdetét, ahol a több mint négyszáz sztárvendég jelentős része - főként a díjra várók és az elismerést átadó hírességek - egy 15 méter hosszú vörös szőnyegen járult Pizsu és Marcell elé, és néhány szóban ecsetelték a várakozásaikat, vagy árultak el egy-egy apróságot magukról és a munkájukról.

Fél 9-kor vette kezdetét az igazi show, amikor is a díjátadó történetében már rutinosnak számító Iszak Eszti, valamint a VIVA Megálló műsorvezetője, Sanyóca köszöntötte a helyszínen és a képernyők előtt izgatottan várakozó tömeget. A műsorvezetők az est folyamán négyféle különböző ruhában álltak színpadra, ezzel is tovább színesítve a már eleve sem egyhangú gálát.

A köszöntő után elsőként a Legjobb Együttes díjra is jelölt, az Eurovíziós Dalfesztiválról nemrég hazatért Compact Disco lépett a színpadra, ahol természetesen mi mást is adhattak volna elő, mint a Bakuban is bemutatott Sound of our Hearts című számot. Elsöprő sikerű produkciójuk után máris gazdára lelt az első kategória díja, amelyet a Karányi Dani, Lakatos Márk, Szabó Győző és Török Ferenc alkotta szakmai zsűri már több mint egy hónappal korábban odaítélte az arra érdemes előadónak és kliprendezőnek, ám döntésük eredményét egészen csütörtök estig hét lakat alatt őrizték.

Iszak Eszter és Sanyóca (Fotó: Redlemon - A galériához KATT a képre!)


A díjat Trokán Nóra színésznő, és a zsűri képviseletében Lakatos Márk stylist adta át, az első gömb egy olyan előadóhoz került, aki ezúttal rendezőként is jegyzi a saját számának klipjét: SP és a Maradnék című vadonatúj sláger videója bizonyult a legjobbnak. A tinik talán legnagyobb kedvencének így ez a nap máris duplán hozott örömöt: a díjat már friss diplomásként vehette át, a fotózással is régóta komolyan foglalkozó énekes ugyanis alig néhány órával korábban vehette a kezébe a bizonyítványát.

A Magyar Könnyűzenéért járó kategória eredményhirdetése előtt az idei év egyik új kedvence, a Kelemen Kabátban nevű formáció pörgette fel a közönséget, majd Nagy Feró lépett a pulpitushoz, hogy bejelentse, melyik előadó kapja meg az egyfajta életműdíjként is felfogható elismerést. Ebben a kategóriában nem voltak külön jelöltek, hisz mindenki esélyes volt a díjra, aki az elmúlt években, évtizedekben maradandó nyomot hagyott a hazai könnyűzenében.

A díjat idén a 20. születésnapját ünneplő, az elektronikus zenei palettát színesítő Anima Sound System tagjai vehették át, akik ezt követően élőben, a háttérben felállított kórussal kiegészülve elő is adták a Tedd a napfényt be a számba című sikerszámukat.

A Legjobb Új Előadó díjra azok az énekesek, énekesnők vagy együttesek voltak esélyesek, akik az elmúlt 12 hónapban robbantak be a zene világába, idén meglepő módon csak férfiak izgulhattak a nézőtér fölött magasodó tribünön. Ebergényi Réka és Fenyő Iván végül a jelöltek közül Young G nevét mondta ki, akit nem is olyan rég még VV Béciként ismerhettünk. A táncoslábú hip-hop sztár most azt mondta a Comet-gömbbel a kezében, hogy reméli, ezentúl már nemcsak a valóságshow egyik szereplőjét fogják benne látni, hanem mindenki tudja, ki az a Young G.

Népszerűségét persze nem mulasztotta el egyéb eszközökkel is növelni: az est folyamán többször is különleges, a nevével ellátott karkötőket dobált a közönség közé. A színpadon a díj átvétele után aztán ki más is követhette volna a táncos rappert, mint a csak az erre az alkalomra összeállt VIVA Hip-Hop Special elnevezésű formáció, amelyet DSP, a Hősök és az Animal Cannibals alkotott?

Anima Sound System (Fotó: Redlemon - A galériához KATT a képre!)


Rövid szünetet követően máris a Legjobb Női Előadók voltak porondon, persze csak két újabb látványos produkciót követően. Elsőként a kategória egyik jelöltje, Tóth Gabi adott elő egy igazán tüzes műsort, nemcsak hangzásban, de látványban is, majd a többszörös Comet-jelölt és -díjazott Anti Fitness Club mutatta be élőben a Mennyország című új számát.

A női díjazottnak járó elismerést Verrasztó Evelyn olimpikonunk készült átadni, partnere Puzsér Róbert volt, aki ezúttal sem rejtette véka alá a véleményét és kemény kritikát fogalmazott meg mind a díjátadóval, mind az eddigi díjazottakkal szemben, sőt, még a közönségnek is odamondott.

"Megkapták már ezt a díjat tehetséges és jó képességű előadók és alkalmatlan senkik egyaránt. Ez a díj nem azt jelenti, hogy aki kapja, az jó úton jár. Ez a díj azt jelenti, hogy a tinik előszeretettel klikkelgetnek." Puzsér szerint az elmúlt egy évtizedben pusztán az volt a jellemző cél a popzenében, hogy megtöltsék a két reklám közti időt olyasvalamivel, ami "majdnem annyira hulladék, mint a reklám", majd még keményebb hangvételre váltott és kijelentette: "Ezt a gömböt Mordor hegyei közt kovácsolták: egy gömb mind felett!"

Ennek ellenére a jelöltek láthatóan izgatottan várták, hogy kimondják a borítékban lapuló nevet, a legidegesebb érthető módon Tóth Gabi volt, aki az elmúlt években rendszeresen eljutott a jelölésig, ám a díj végül mindig más kezében landolt. Idén végre megtört az átok és az extrém külsejű előadó boldogan, a könnyeit sem titkolva mondott köszönetet mindenkinek, akinek szerepe volt abban, hogy eljusson idáig.

Ráadásul nem maradt adós a válasszal sem Puzsérnak, aki láthatóan nem volt túl boldog az eredménytől, de Gabi közölte: a díj számára azt jelenti, hogy a közönség elismeri az ő énektudását és tehetségét, más véleménye pedig nem érdekli őt.

A boldogan ünneplő közönségnek még felocsúdni sem nagyon volt ideje, és a megmondóember helyét Király Viktor vette át, aki előbb az Over című számát adta elő, majd egy élesváltás után megjelent a színpadon nővére, Király Linda is és együtt énekelték el a Move Faster című slágerüket.

Young G (Fotó: Redlemon - A galériához KATT a képre!)


Hátravolt még két kategória eredményhirdetése, de csak azután, hogy előadóként is színpadra lépett az est egyik díjazottja, SP, aki az Olyan szép és az Előtted az út című számát gyúrta egybe, őt pedig a Carbonfools együttes követte. A Legjobb Együttesnek járó díjat Zimány Linda és Nagy Ervin adhatta át, a jelöltek közül a Children of Distance tagjai pattanhattak fel a székükből, hogy a kezükbe vegyék a kék és narancssárga színű gömböt. A csapat másodjára kapta meg a közönség elismerését, tavaly szintén ők vitték haza a Comet-gömböt.

A show Barbee-val folytatódott, majd az ideivel együtt harmadjára jelölt Fluor jelent meg, a rajongó fiatalok nem kis örömére. A díjátadó előtt jóbarátja, SP nem titkolta, hogy neki drukkol a győzelemért, de ezúttal a rappert még csak fellépőként szólították, hogy előadja a Partyállat című slágerét. Őt Majka követte a Belehalok című számmal, majd Young G és Düki kettőse következett. Érdekesség, hogy a két fellépő pontosan tíz évet hidalt át így egymás után, hisz mind Majka, mind Young G a ValóVilágnak köszönhetik ismertségüket, tíz év különbséggel használták ezt az ugródeszkát.

Amikor a hangulatot már nem lehetett tovább fokozni, akkor végre megjelent Weisz Fanni, és jelbeszéddel kísérte Litkai Gergely beszédét, akire a Legjobb Férfi Előadó kategória eredményhirdetése várt. A tribünön várakozók közt némi zavart okozott, amikor felfedezték, hogy egy "kakukktojás" is ül köztük, Vastag Csaba helyén ugyanis "ez nem az, ez a másik" felkiáltással ismerték fel az énekes öccsét, Vastag Tamást, aki röviden megmagyarázta, hogy Csaba aznap reggel lebetegedett, de ha úgy adódna, hogy megnyerné a díjat, mégiscsak úgy illik, hogy egy Vastag vegye át.

Legnagyobb sajnálatára azonban erre nem kerülhetett sor, és SP-nek is sírni kezdett az egyik szeme, mert hiába drukkolt gőzerővel a legjobb barátjának, végül nem Fluor Tomi nevét mondták ki. A másik szeme viszont annál jobban nevetett, mert ezt a jelölését is sikerült díjra váltania, így megismételte a 2009-es bravúrt és egyetlen este alatt két gömbbel távozhatott - ezzel összesen hatra növelte a Comet-díjainak számát.

A show-ra a koronát a sztárvendég, Pixie Lott tette fel, utána pedig hajnalig folyt a buli a díjazottakkal és az őket ünneplő hírességekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.