A sztár megjárta a hibridautóval...

Képek - Paul McCartney-t egy repülő miatt szidják!

Környezetvédők bírálják Paul Mc Cartney brit zenészt, amiért hajó helyett repülővel hozatott magának egy luxus hibridautót Japánból.

Paul McCartney új kedvesével, Nancy-vel nyaralt képgaléria

2008.05.15 10:45MTI

Az egykori Beatles tagja vegetáriánus és elkötelezett állatvédő, még bőrből készült cipőt sem hajlandó hordani. A környezetvédelmet is pártolja, most mégis környezetvédők bírálják, ráadásul egy környezetbarát autó ürügyén.

A Lexus LS 600h nagy teljesítményű luxusautó. 81 ezer fontba (25,4 millió forint) kerül és benzines motor mellett elektromotor is van benne, a károsanyag-kibocsátása így igen alacsony.

McCartney kapott egyet ajándékba a gyártól, amely a 2005-ös amerikai turnéját szponzorálta. A kocsit nem hajóval, hanem repülővel szállították Nagy-Britanniába. A Lexust tehát még nem is használták, máris többet ártott a környezetnek, mint amekkora szennyezéstől megkíméli a hibrid meghajtással.

McCartney új párjával, Nancy Shevell-el - Fotó: The Sun

"Olyan ez, mintha háromszázszor körbeautózták volna vele a Földet" - mondta Gary Rumbold, a CO2balance igazgatója.

A szervezet vállalatokat és magánszemélyeket lát el tanácsokkal azzal kapcsolatban, hogy miként csökkenthetik a szénlábnyomukat (ez a tevékenységük következtében a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyisége).

Rumbold szerint hajóval kellett volna szállítani a Lexust, mert sokkal több holmi belefér egy tengerjáró gyomrába, mint egy teherszállító repülő csomagterébe, így egységnyi rakományra tengeri szállítás esetén sokkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás jut.

"Valaki rosszul döntött a Lexusnál. El akarták juttatni a kocsit McCartneynak minél gyorsabban, és ez visszaütött. Türelmesebbnek kellett volna lenni, várni néhány hetet, míg a hajó ideér Japánból"
- mondta

Gary Rumbold, aki szerint McCartney valószínűleg vétlen az ügyben. Egyelőre nem világos, hogy a légi szállítást McCartney tudtával választotta-e a Lexus.

Stuart Bell, a zenész szóvivője megerősítette, hogy McCartney valóban kapott ajándékba egy autót, de a szállítás módjáról nem tudott felvilágosítást adni, mert még nem ismeri az ügy részleteit.

David Crouch, a Lexus brit vezérképviseletének vezetője sem kívánt erről nyilatkozni. Azt azonban elmondta, hogy a Mercedes S osztály és a BMW 7-es sorozat kategóriájába tartozó Lexus LS 600h csak az év végén jelenik meg a brit piacon, de máris nagy az érdeklődés iránta.

Paul McCartney egyébként az utóbbi időben feltűnően szoros kapcsolatot ápol a japán autógyárral. A zenész többször nyilvánosan dicsérte a cég környezetvédelmi szempontból kiváló modelljeit, egy albumához pedig készült egy videoklip, amely csak a Lexus honlapján jelent meg.

A szponzorációs szerződésen túl a gyár épített egy különleges, Paul McCartney-nak ajánlott terepjárót is. A modellből egyetlen darab készült és elárverezték egy alapítvány javára, amelynek McCartney az egyik fő támogatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.