Elefántra vadászott I. János Károly király

Brigitte Bardot: "A spanyol király az ország szégyene!"

Kiverte a biztosítékot a spanyol király Brigitte Bardot-nál, nem kisebb rossztettel, minthogy a WWF tiszteletbeli elnöke cím birtokosaként mégis elefántra vadászott a hétvégén.

2012.04.17 12:29ma.hu / MTI

Botrányba keveredett I. János Károly spanyol király, akin a hét végén csípőműtétet kellett végrehajtani egy elefántvadászat során szerzett sérülés miatt. Az uralkodó a WWF nemzetközi természetvédő szervezet tiszteletbeli elnökének címét viseli, így különösen aggasztó, hogy vadászaton vett részt, ráadásul olyan állatra, amelynek kilövését szerte a világon tiltják, kivéve néhány országot, mint épp Botswanát.

A 74 éves uralkodó a hírek szerint magánlátogatásra utazott a dél-afrikai országba, ahol megsérült. A hivatalos közlemények szerint "elesett", ám egyelőre nem jelent meg cáfolat az elefántvadászatról szóló hírekkel szemben, így a közvélemény máris tényként kezeli I. János Károly súlyos kihágását.

Brigitte Bardot egykori francia filmcsillag több évtizede küzd az állatok védelméért, a WWF egyik legismertebb és egyben legelszántabb szószólója, így nem csoda, ha a királlyal kapcsolatos hírek különösen kihozták a sodrából. "Ez illetlen, gusztustalan és az Ön rangjához méltatlan. Ön sem különb a természetet fosztogató orvvadászoknál, Ön Spanyolország szégyene!" - írta hétfőn egy levélben, hozzátéve, hogy bízik benne, hogy az "elesés" tanulságul fog szolgálni számára és a jövőben "szívén viseli az élővilág sokszínűségének védelmét".

Bár a spanyol királyi ház hivatalos nyilatkozatáig hiba lenne kész tényként kezelni az elefántvadászatot, a helyi sajtó nem alaptalanul vádolta meg az uralkodót: egy 2006-ban készült és most újra előkerült fotón I. János Károly egy elejtett elefánt mellett pózol, kezében büszkén tartva puskáját - ez a felvétel ugyancsak Botswanában készült.

Az országban a védettnek számító elefántok vadászatát nem tiltja törvény, felelősségre vonástól is csak abban az esetben kell tartani, ha valaki nem fizeti meg a vadászati engedély illetékét, ami 7 és 30 ezer euró között mozog. Egy kisebb állatvédő szervezet keddre tüntetést szervezett az a kórház elé, ahol a sérült királyt ápolják, a WWF spanyol szervezete pedig több mint 40 ezer aláírással megerősítve felszólította az uralkodót, hogy mondjon le a tiszteletbeli elnöki címről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.