Évente egyszer készítsük a legjobban!
Így lesz tökéletes a húsvéti sonka!
Évente egyszer eljön az a nap, amikor a háziasszony nekiáll húsvéti sonkát főzni. Hogyan érdemes elkészíteni az ünnepi finomságot?
2012.04.07 06:29laptopkonyhaA sonkát a főzés előtt legalább 3 órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a környezet hőmérsékletét felvegye.
A recept abból indul ki, hogy a sonka nincs elsózva, nem szárították ki a hentesnél, vagyis nem tavaly húsvét óta lóg az üzletben; ezen kívül húsüzemben készült, nem rokonnál.
Ha ez így van, akkor egy nagy lábasba forró vizet készítünk, a sonkát pedig lemérjük. Amikor a víz hőmérséklete 95-98 fok, azaz éppen forrni kezd, akkor tesszük bele a sonkát. Ha van húshőmérőnk, használjuk!
A sonka lehűti a vizet; az újraforrástól számítva 15 percig ezen a magas hőmérsékleten főzzük, de 10 perc után a tűzhely erejét csökkentjük.

A főzési idő kilogrammonként 1 óra, kb. 80 fokon, vagyis éppen gyöngyöző vízben. Nem teszünk rá fedőt. A főzési idő leteltével ellenőrizzük a sonka belső hőmérsékletét a húshőmérő segítségével, ennek 75 foknak kell lennie; azaz, ha egy kötőtűt a húsba szúrunk, akkor ez könnyen belemegy, illetve könnyen kihúzható.
A sonkát 1 órán keresztül hagyjuk a saját levében hűlni, majd tálra tesszük, és hagyjuk a levegőn tovább hűlni. Amikor már hideg, egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, és ebbe csavarjuk. Hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.
Megjegyzés: a filmen egy 2,5 kg-os sonka készítése látható. Az időket ott eszerint mérték. Elkészítjük a salátaöntetet, azaz a dresszinget: összekeverjük a felsorolt hozzávalókat, majd, ha szükséges, ízlésünk szerint tovább savanyítjuk, vagy édesítjük.
Az almás tormához az almát meghámozzuk, durvára reszeljük, rögtön a salátalébe tesszük, és összekeverjük a tormával. Aki csípősebben szereti, adhat hozzá több tormát.
Hogyan tálaljuk?
Ajánlatos szeletelőgéppel felvágni. Ha kötözött sonkáról van szó, akkor előzőleg eltávolítjuk a hálót. Kemény tojás, reszelt torma, tavaszi retek, újhagyma, paradicsom, paprika díszítheti a sonkás tálat, ezekhez kínálhatjuk a dresszinget. Kis tálban tegyük mellé az almás tormát is.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 16:37 Horrorbaleset az M1-esen - el kellett takarni a helyszínt - képek
- 14:35 Meteorológia: az idei szezonban először mértek a Balatonnál óránként 100 kilométerest meghaladó széllökést
- 12:12 Vihar - Leszakította egy szegedi egyetemi épület tetejét a vihar
- 10:08 Vihar - Az orkán erejű szél ledöntötte a sápi református templom tornyát
- 8:05 BRFK: nem indul eljárás a megtiltott gyűlés résztvevői ellen
- 6:04 Újból földrengést mértek Csongrád közelében
- 22:03 Vihar - Meteorológia: a heves zivatarok elhagyták az országot
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06