Évente egyszer készítsük a legjobban!
Így lesz tökéletes a húsvéti sonka!
Évente egyszer eljön az a nap, amikor a háziasszony nekiáll húsvéti sonkát főzni. Hogyan érdemes elkészíteni az ünnepi finomságot?
2012.04.07 06:29laptopkonyhaA sonkát a főzés előtt legalább 3 órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a környezet hőmérsékletét felvegye.
A recept abból indul ki, hogy a sonka nincs elsózva, nem szárították ki a hentesnél, vagyis nem tavaly húsvét óta lóg az üzletben; ezen kívül húsüzemben készült, nem rokonnál.
Ha ez így van, akkor egy nagy lábasba forró vizet készítünk, a sonkát pedig lemérjük. Amikor a víz hőmérséklete 95-98 fok, azaz éppen forrni kezd, akkor tesszük bele a sonkát. Ha van húshőmérőnk, használjuk!
A sonka lehűti a vizet; az újraforrástól számítva 15 percig ezen a magas hőmérsékleten főzzük, de 10 perc után a tűzhely erejét csökkentjük.
A főzési idő kilogrammonként 1 óra, kb. 80 fokon, vagyis éppen gyöngyöző vízben. Nem teszünk rá fedőt. A főzési idő leteltével ellenőrizzük a sonka belső hőmérsékletét a húshőmérő segítségével, ennek 75 foknak kell lennie; azaz, ha egy kötőtűt a húsba szúrunk, akkor ez könnyen belemegy, illetve könnyen kihúzható.
A sonkát 1 órán keresztül hagyjuk a saját levében hűlni, majd tálra tesszük, és hagyjuk a levegőn tovább hűlni. Amikor már hideg, egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, és ebbe csavarjuk. Hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.
Megjegyzés: a filmen egy 2,5 kg-os sonka készítése látható. Az időket ott eszerint mérték. Elkészítjük a salátaöntetet, azaz a dresszinget: összekeverjük a felsorolt hozzávalókat, majd, ha szükséges, ízlésünk szerint tovább savanyítjuk, vagy édesítjük.
Az almás tormához az almát meghámozzuk, durvára reszeljük, rögtön a salátalébe tesszük, és összekeverjük a tormával. Aki csípősebben szereti, adhat hozzá több tormát.
Hogyan tálaljuk?
Ajánlatos szeletelőgéppel felvágni. Ha kötözött sonkáról van szó, akkor előzőleg eltávolítjuk a hálót. Kemény tojás, reszelt torma, tavaszi retek, újhagyma, paradicsom, paprika díszítheti a sonkás tálat, ezekhez kínálhatjuk a dresszinget. Kis tálban tegyük mellé az almás tormát is.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 14:02 BRFK: nyomoz a rendőrség a budapesti iskolások rosszullétét okozó szúrós szag miatt
- 13:57 Több javaslattal is élt a bicskei gyermekotthonban történtek miatt létrehozott bizottság
- 13:45 Egy verekedés során megrongálták a pár hónapja átadott liftet a Határ úti aluljárónál
- 13:14 Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le
- 13:04 Franciaországban egyre több a száz év feletti ember
- 12:39 A fővárosban folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja
- 12:11 Szépen fejlődik a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06