Gyászoló szülők záratnák ki a dokumentumfilmet

Tiltakozás az Oscar-jelölések körül: a gyilkosoknak menniük kell?

Meggyilkolt gyerekek szülei fordultak az Amerikai Filmakadémiához, hogy zárja ki a közel húsz éve történt tragédiát felelevenítő dokumentumfilmet az idei jelöltek közül.

2012.01.26 09:29MTI

A Paradise Lost 3: Purgatory című produkció, amely gyilkosságokért elítélt és 18 évet börtönben töltött, de magukat ártatlannak valló három férfiról készült, négy további alkotással, köztük Wim Wenders Pina Bausch című háromdimenziós táncfilmjével került a kedden nyilvánosságra hozott Oscar-jelöltek közé.

A három nyolcéves cserkészfiút 1993-ban becstelenítették és ölték meg West Memphisben. Két áldozat hozzátartozói - Michael Moore szülei, illetve Stevie Branch apja és mostohaapja - kedden levélben fordultak a filmakadémiához és a sajtóhoz, amelyben "szomorúságuknak, csalódottságuknak és haragjuknak" adtak hangot a dokumentumfilm jelölése miatt.

A Joe Berlinger és Bruce Sinofsky által rendezett dokumentumfilm már a harmadik produkció, amelyet ebben a témában az HBO-nál forgattak. A Sundance filmfesztiválon tartózkodó Berlinger e-mailben fejezte ki együttérzését az áldozatok családjával. Mint fogalmazott, "hisszük, hogy az igazság keresésével tisztelgünk a legjobban a felfoghatatlan bűneset áldozatainak emléke előtt, és együtt érzünk azokkal, akik bírálnak bennünket".

A három férfit augusztusban engedték szabadon egy szokatlan jogalku keretében: bűnösnek vallották magukat kisebb bűncselekmények elkövetésében, cserében a bíróság büntetésként elfogadta a már letöltött 18 évet. A jogi manőver lehetővé tette számukra, hogy továbbra is fenntartsák ártatlanságukat a gyilkosságok ügyében.

A West Memphis-i esetről 1996-ban készült az első film, amely nyomban felvetette az elítéltek ártatlanságának lehetőségét. Az eltelt évek során sok híresség, köztük Johnny Depp és a Pearl Jam frontembere, Eddie Vedder is kiállt az egyikük, a halálra ítélt Damien Echols szabadon bocsátásáért. (Jason Baldwint és Jessie Misskelleyt életfogytiglani börtönnel sújtotta annak idején a bíróság.)

A Sundance filmfesztiválon West Memphis címmel a napokban mutattak be egy másik dokumentumfilmet, amely ugyancsak a történteket vizsgálja. A film egyik producere az Oscar-díjas új-zélandi filmrendező, Peter Jackson volt.

Stevie Branch édesanyja, Pam Hobbs közölte, hogy szerinte West Memphisben új bizonyítékok merültek fel, és erre hivatkozva már kérte is az ügy újratárgyalását. Mind mondta, többé nem hiszi, hogy Echols, Baldwin és Misskelley ölte meg a fiát. A filmakadémia egyelőre nem nyilatkozott a film kizárásával kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.