Csillagászati áron kelt el Orson Welles Oscarja

David Copperfield is megkívánta, de nem kapta meg

Tetemes áron, 861 ezer dollárért kelt el egy Los Angeles-i árverésen Orson Welles Oscar-díja, amelyet Az Aranypolgár című klasszikussá vált film forgatókönyvéért kapott.

2011.12.21 15:29MTI

A Nate D. Sanders aukciósház szóvivője szerint a világ minden tájáról érkeztek ajánlatok a szobrocskára, a licitálók között volt David Copperfield is. Az 1942-es Oscar-díjat évtizedekig elveszettnek hitték, 1994-ben bukkant fel újra, Gary Graver operatőr próbálta eladni. Ezt azonban a filmóriás legfiatalabb lánya, Beatrice Welles peres úton meggátolta.

Ellene viszont a díjat adományozó amerikai filmakadémia nyújtott be keresetet, amikor Beatrice 2003-ban el akarta árverezni a szobrot. A pert végül ő nyerte, a díjat pedig eladta egy nonprofit szervezetnek, amely 2007-ben aukcióra vitte, sikertelenül.

Az amerikai filmakadémia 1950-ben olyan döntést hozott, amelynek értelmében a díjazottak csak az akadémiának adhatják el a szobrokat, és kizárólag jelképes, egydolláros áron. Az utóbbi években viszont sok - 1950 előtt nyert - Oscar bukkant fel árverésen.

Az aukciósház nem fedte fel a vevő kilétét, annyit viszont megjegyzett, mindössze maroknyi Oscar-szobor kelt el egymillió dollár környéki áron. Michael Jackson 1999-ben 1,54 milliót fizetett az Elfújta a szél című alkotás legjobb filmnek járó Oscarjáért, amelyet David O. Selznik vett át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.