Egy operatőr találta meg a relikviát

Sosem látott David Bowie-felvételre bukkantak

Egy nyugdíjas operatőr gyűjteményéből került elő egy 1973-as felvétel, melyen David Bowie énekli a Jean Genie című számot: a felfedezésről a Brit Filmintézet rendezvényén számolt be.

2011.12.17 14:29MTI

A 69 esztendős John Henshall közreműködött annak az 1973-as felvételnek az elkészítésében, amelyen David Bowie a Top of the Pops programban a Jean Genie című számot énekli - közölte a BBC online hírszolgáltató. Az egykori kameraman a napokban, a Brit Filmintézet egy rendezvényén beszélt a felvétel keletkezéséről, és egyúttal le is vetítette azokat a képsorokat, amelyeket senki sem láthatott 1973 januárja óta.

Az operatőr annak idején, a szám rögzítése után kért egy példányt a felvételből a producerektől. Mint most elárulta, nem tudott arról, hogy a BBC letörölte az eredetit. "Évekig kutattak utána, hátha valaki felvette egy szupernyolcas kamerával a képernyőről, mert akkor még nem volt VHS" - idézte a kameramant a hírügynökség. Bevallása szerint eszébe sem jutott, hogy valaki hiányolja, csak azért tartotta meg a szalagot, mert halszem optikával vette fel, az egyik képsoron maga is megjelent a háttérben.

A Jean Genie-t 1973. január 3-án rögzítették, és a következő nap ment először és utoljára adásba. Mikor Henshall a közelmúltban rájött, hogy mekkora kincs van a birtokában, megkereste vele az illetékeseket. A BBC4 jövőre tervezi a ritka felvétel bemutatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.