Hogyan válasszunk szaloncukrot?

Mi volt előbb, a szalonczukkedli vagy a karácsonyfa?

Már a 17. század végéről is találni írásos adatokat arról, hogy apró, csomagolt cukorkák jelentek meg a szalonokban, amit a német czukker szóból mindjárt szaloncukornak neveztek el, de mit kell tudnunk ma az édességről?

Nézze meg a képeket, ha nem hisz a szemének! >>> képgaléria

2011.12.07 18:39ma.hu
KATT a képre >>>

Sokat vitatott kérdés, hogy a szaloncukorkát Magyarországon mikor kezdték készíteni, de ma már elfogadott válasz, hogy a szaloncukrot egyidősnek kell tekinteni a fondantcukorkákkal. Az első gyártás ideje így a XIX. század elejére tehető és feltételezhetően annak második felében már karácsonyi idényterméke volt a magyar édesiparnak. S bár a karácsonyfa állításának szokását nyugatról vettük át, de a szaloncukor felhasználása a fenyőfa díszítéséhez kifejezetten magyar szokás.

A szaloncukor ma már többet jelent a régi fondant cukorkáknál, így lényegében olyan karácsonyi ünnepkörhöz kötött puhacukorkákat és desszerteket értünk alatta, melyek két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába kerülnek becsomagolásra pillangós zárással. Manapság a szaloncukrok széles skálája ismert, így a piacvezető zselés íz mellett igen közkedveltek, a vajkaramellás, kókuszos változatok, vagy éppen az újdonságok, mint a mogyorókrémes, zserbós vagy konyakmeggytrüffeles.

Ami mindegyik jó minőségű szaloncukorban közös, az a valódi csokoládé, mely nemes anyagokból, kakaómassza és kakaóvaj, illetve tejcsokoládé esetében még tejpor felhasználásával készül - tudtuk meg a Bonbonetti Csoport vezérigazgatójától, Sánta Sándortól.

Akkor vásárolunk igazán jó minőségű szaloncukrot, ha az valódi csokoládéval, vagy valódi csokoládéból készül, és mellőzi az adalékanyagokat, növényi zsírokat. A töltelék pedig akkor jó, ha nagyobb hányadban tartalmaz magasabb tápértékű anyagokat, azaz beltartalmi értéke is megfelelő, karamell esetében például 60-80 százalék valódi tejkaramellt, kókuszos esetén legalább 10-20 százalék valódi kókuszreszeléket tartalmaz. Ehhez a márka jó iránymutató lehet, illetve a sértetlen csomagolás, és a jól látható feliratokat tartalmaz a kötelező élelmiszerjelölés.

A budapesti Bonbonetti szaloncukorgyártó számára kiemelten fontos nemzeti értékeink, így a hungarikumnak is nevezhető szaloncukor minőségének a védelme, ezért legyártották a világ legnagyobb szaloncukrát is >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.