Súlyosabb az ügy, mint eleinte hitték

George Michael életveszélyben: már a szívénél tart a tüdőgyulladás

Apró megfázásnak indult, aztán előbb egy, később még egy, végül az összes múlt hétre tervezett koncertjét le kellett fújnia George Michaelnek, aki Bécsben tüdőgyulladással került kórházba. A betegség azonban tovább súlyosbodott.

2011.11.28 09:39ma.hu

Először csak a hétfői koncertjét törölte George Michael, akit váratlan légzési panaszokkal szállítottak az egyik bécsi kórházba, majd lemondta másnapi fellépését is. Amikor kiderült, hogy egyszerű megfázásnál jóval komolyabb a baj, akkor a teljes heti koncertjeitől visszalépett, ám akkor még úgy tűnt, hogy ennél hosszabb szünetre nincs ok.

Fotó: Jacarta Globe

Csakhogy a baj súlyosabbnak látszik, mint eleinte tűnt. A világsztár hétvégén nemcsak a hátralévő cardiffi fellépését mondta le, hanem a teljes európai koncertkörutat lefújták, ami csak Angliában nyolc helyszínt és 14 alkalmat jelent. A rajongók félelme egyre inkább indokoltnak látszik, miután a sztár menedzsmentje végre beismerte, hogy valóban súlyos tüdőgyulladással kezelik a világhírű énekest.

A 48 éves George Michael egyes szakvélemények szerint még talán karácsonykor is az ágyhoz lesz kötve, bár az aggódó barátok szerint küzdeni fog a betegség ellen. Ezt azonban nehezíti, hogy a gyulladás immáron áthúzódott a szívére is, igaz, ez korábban is felmerült, de akkor még minden érintett határozottan cáfolta.

"Szörnyű fájdalmai voltak. Nagyon súlyos az állapota. Nem szabad félvállról venni. Súlyos, de szerencsére jó kezekben van" - mondta a Wham egykori csillagának egyik jóbarátja. "Kardiológus szakemberek és belgyógyászok felügyelnek az állapotára éjjel-nappal" - egészítette ki az információkat a bécsi AKH kórház egyik alkalmazottja.

Egyes fertőzések - köztük a tüdőgyulladás is - akár halálos is lehet. Bár George Michael nem túl idős, az állapota jelenleg nagyon súlyos és a szíve nagy terhelés alatt van. Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a tüdőgyulladás könnyen gyógyítható, ám ez óriási tévedés. A valóság az, hogy rendkívül sok baktérium és vírus, amely többek közt ezt a betegséget is okozza, ellenállóvá vált az antibiotikumoknak - mondja Carol Cooper szakorvos.
A George Michaelt megtámadó betegség évente félmillió embert fertőz meg Nagy-Britanniában. A legveszélyeztetettebb csoportba a fiatalok és az énekeshez hasonló középkorúak tartoznak, akik a két végén égetik a gyertyát, ezzel még jobban növelve a kockázatot. Az ilyen emberek immunrendszere ugyanis legyengül és nem tud kellően küzdeni a betegségek ellen.
Miután a kórokozó megtapad a tüdejükben, pillanatok alatt elárasztják az egész testet, az immunrendszer utolsó bástyáit is lerombolva.

"Fekvőbetegként kezeljük George Michaelt, állapota szerencsére stabil és jól reagál a kezelésekre. Azt azonban nem tudjuk előre megmondani, mennyi idő lesz, míg teljesen meggyógyul, de az biztos, hogy a további koncerteket nem tudja teljesíteni. Az intenzív pihenés és a nyugod, békés környezet most kötelező számára" - árulta el Christoph Zielinski és Thomas Staudinger, a kórház két professzora.

Az énekes szóvivője ugyanakkor továbbra is cáfolja a híreket, állítása szerint nemcsak a tüdőgyulladással és az egyéb szövődményekkel kapcsolatos állításoknak nincs semmiféle alapjuk, de az sem igaz szerinte, hogy George Michael beteg. Ennek azonban nyilvánvalóan ellentmond a teljes turné törlésének ténye.

Bizonyos hírek szerint az énekest egy speciális ágyban fektetik, amelyet 40 fokban döntenek meg, ez könnyíti a tüdőgyulladásos betegek légzését, valamint fejét úgy tudják külön dönteni, hogy tüdejébe minél több oxigén jusson, és ne kelljen minden egyes lélegzetért külön megküzdenie - mondta el egy kórházi bennfentes.

Az Otto Wagner kórház igazgatója, Norbert Vetter azonban hangsúlyozta, hogy a legrosszabb esetben akár a sztár szíve is megállhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.