Elhunyt a kortárs román költészet nagyasszonya

freedigitalphotos.net/dan

Életének 90. évében elhunyt Nina Cassian román költő, műfordító, esszéíró, dalszerző, a kortárs román költészet egyik legjelentősebb alkotója.

Nyuszisimogatóval várják a családokat Veszprémben

Nyuszisimogatóval és kisállatokkal várja a családokat húsvétkor a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark.

Ferenc pápa vezeti a római húsvétot

Nagycsütörtök délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában krizmaszentelési misét mutat be, majd tizenkét testi és szellemi fogyatékosnak mossa meg a lábát - ezzel kezdődik az argentin egyházfő vezette második római húsvét.

Egyházi vezetők ünnepi miséi, istentiszteletei

Húsvét ünnepe alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, Esztergomban és Debrecenben tartanak ünnepi misét, istentiszteletet.

hirdetés

Változatos húsvéti programokkal várnak mindenkit Ópusztaszeren

Az ország legnagyobb húsvéti rendezvényén változatos programokkal várják a vendégeket vasárnap és hétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Tibi bácsi pöttyös labdája és Tankcsapda együtt? Igen!

Hogy mi köze egymáshoz Dévényi Tibi bácsi pöttyös labdájának, a Tankcsapdának és mondjuk az Animal Cannibalsnak? Látszólag semmi, de azért egy kicsit mégis. Mindannyian fontos szerepet töltenek be az idei EFOTT-on.

Felújítják a húsvéti kokonyaszentelés hagyományát Kisdorogon

Három évtized elteltével felújítják a húsvéti a kokonyaszentelés, azaz a húsvéti ételszentelés bukovinai székely hagyományát a Tolna megyei Kisdorogon.

García Márquez nem rákos! De nem is egészséges

Wikipedia Gabriel García Márquez

Cáfolta szerdán a Gabriel García Márquez világhírű író súlyos rákbetegségéről szóló híreket Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki szerint 87 éves Nobel-díjas honfitársának tüdőgyulladása van.

Artmozik Éjszakája - négy helyen, premier előtti vetítéssel

Idén már négy helyszínen, a Toldi, a Művész és a Puskin mellett a felújított Tabán moziban is várják a filmek szerelmeseit május 16-ról 17-re virradóra a 3. Artmozik Éjszakáján, amelyen az idei cannes-i filmfesztivál nyitófilmjét premier előtt láthatja a közönség.

Erdélyi magyar oktatók a Mentor-díjasok között

Két erdélyi magyar oktató szerepel azoknak a kiváló pedagógusoknak a listáján, akiknek szerdán Mentor-díjat adományozott Kolozsváron a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány.

Végső búcsút vettek Szabó Gyulától

A pályatársak, a barátok és a tanítványok nevében Szikora János rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Gálvölgyi János és Gesztesi Károly színművész búcsúzott.

Megszüntették a Bob Dylan ellen rágalmazás miatt indított eljárást

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Megszüntette a párizsi bíróság azt az eljárást, amelyben Bob Dylant rágalmazással vádolta egy franciaországi horvát egyesület.

Nagycsütörtöki szertartások országszerte

Országszerte nagycsütörtöki szertartásokat tartanak a katolikus templomokban. Erdő Péter bíboros főpapi szentmise keretében szenteli meg a szent olajokat délelőtt a budapesti Szent István-bazilikában, s a szertartás alkalmával újítja meg a főegyházmegye papsága a papi ígéreteit.

Rekordösszeget várnak a Stradivari-brácsáért

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Hatvan év után először adnak el árverésen Stradivari-brácsát, amelyért rekordösszeget vár a Sotheby's aukciósház.

Megújul a Göcseji Múzeum Kisfaludi-terme

Kisfaludi Strobl Zsigmond kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész születésének 130. évfordulója alkalmából mintegy 30 millió forintot fordítanak a nevét viselő kiállítóterem átépítésére Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

Ítélet Magyarországon - Fődíjat nyert Hajdú Eszter filmje Wiesbadenben

Hajdú Eszternek a romák ellen elkövetett gyilkosságok bírósági tárgyalásait feldolgozó alkotása elnyerte a One World emberi jogi nemzetközi filmfesztivál fődíját is.

Rendkívül törékeny Gabriel García Márquez egészségi állapota

Nem erősítették meg, hogy a Nobel-díjas kolumbiai írónál kiújult a rák.

Legendavadászok a Szent Korona nyomában

Izgalmas időutazásra és közös gondolkodásra hívja olvasóit a 2038 - avagy a magyar történelem eltitkolt lapjai című regény. A szerző, K.T. Zelenay olyan tényeket és elméleteket dolgoz fel, amelyek akár átírhatják a történelemkönyveket is. A rejtélyekre vágyó kalandorok a Szent Korona kódolt üzeneteinek nyomába eredhetnek, és eddig ismeretlen információkat olvashatnak uralkodók és történelmi személyiségek életéről.

Hatvan mérethű találmány: nyílik a Leonardo-kiállítás

A délutántól látogatható tárlat a szervezők szerint nemcsak Magyarország, de egész Európa minden eddiginél nagyobb és teljesebb Leonardo-tárlata.

Nyolcvanéves lett Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze

Április 15-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze. Isten éltesse sokáig!

Játékfilm készül a haiti földrengésről

Játékfilmet készít Haiti elismert filmrendezője a szigeten 2010-ben pusztító földrengésről, a produkció a katasztrófát követő hetek emberi drámáit ábrázolja.

Eladó a világ legtökéletesebb kék gyémántja

Eladó a világ legnagyobb tökéletes csiszolt kék gyémántja, a páratlan drágakő a Christie's aukciósház május 14-i genfi árverésén kerül kalapács alá, a várakozások szerint 21-25 millió dolláros (4,66-5,54 milliárd forintos) összegért.

Itt az új Banksy-csoda - de hol is?

Fotó: Banksy.co.uk

Banksy új munkáját keresik rajongói: a titokzatos graffitis honlapján számolt be legfrissebb alkotásáról, de annak helyét nem közölte.

Állami művészeti ösztöndíjakat adtak át

Halász János kultúráért felelős államtitkár hétfőn a Műcsarnokban adta át a képzőművészeti, művészettörténészi és műkritikusi, iparművészeti, fotóművészeti, valamint a formatervezési ösztöndíjak díszokleveleit a pályázó alkotók közül megjelenteknek.

Kiérdemelte az arany kukoricászacskót a Futótűz

Zac Efron, a tinédzserek sztárja lett a befutó a legjobb felsőtest szokatlan kategóriájában, a Csajkeverők című filmben tetszett meg a szavazóknak.

Amerika kapitány továbbra is vezet

Bemutatása második hétvégéjén is Amerika kapitány vezette a jegyeladási listát az észak-amerikai mozikban: a szuperhős második kalandjára 41,4 millió dollárért (10 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők.

Russel Crowe Amanda Seyfried apja?

Sztárszereposztásban forgatják Pittsburghben a Fathers and Daughters (Apák és lányok) című amerikai filmdrámát, amelynek két fő szerepét Russell Crowe és Amanda Seyfried alakítja, akik mellé a producerek megnyerték Jane Fondát, Diane Krugert, Aaron Pault és Octavia Spencert is.

Ajándékba kapták, mégis visszaadják

Visszaszolgáltatja eredeti tulajdonosa örököseinek egy nácik által elrabolt festményt a Bécsi Filharmonikusok, amely 1940-ben kapta ajándékként a képet a francia tábori rendőrségtől.

Tojásból vár a Gyulai Vár

Épül a világ legtörékenyebb vára Gyulán, a Harruckern János Közoktatási Intézmény tanműhelyében, ahol mintegy tízezer hímes tojásból készítik el a Gyulai Vár hű mását.

25 millió dollárt ér Jeff Koons Popeye-szobra

A népszerű képregényfigurát ábrázoló, több mint két méter magas szobor egy háromdarabos sorozat része.

Megkezdődött a Magyar Filmek Hete

Vasárnap kezdődött a Magyar Filmek Hete című program a Tabán Kinotékában, amely közelmúlt hazai alkotásaiból nyújt válogatást.

Knight Rider - elárverezték KITT-et

Több mint 2,5 millió dollár (551,6 millió forint) bevétellel zárult a Hollywood legendái elnevezésű árverés, amelynek középpontjában David Hasselhoff több száz személyes tárgya állt.

Rembrandt metszetei Kolozsváron

Kép: muzeul-etnografic.ro

Rembrandt van Rijn - A metszet művészetének a csúcsa címen nyílt kiállítás szombat este Kolozsváron az Erdély Néprajzi Múzeuma szervezésében.

Emmausz-járás: húsvéthétfői vigasság Bólyban

Jézus feltámadását követő megjelenésének Lukács evangéliumában részletezett történetét idézik fel húsvéthétfőn a Baranya megyei Bólyban az Emmausz-járás megtartásával. A programot folklórműsorok színesítik.

Laibach-koncert az A38 hajón

Wikipedia A38

Visszatér Budapestre friss lemeze, a Spectre turnéján az ipari zene és a techno egyik úttörője, a Laibach.

Megnézné a Mátyás király könyvtárából ellopott díszkódexeket?

A Mátyás király könyvtárából ellopott négy 15. századi díszkódex látható azon az exkluzív corvina-kiállításon, amely április 23-án nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban Budapesten.

Szex és szocializmus

Fotó: freedigitalphotos.net/dan

Mit és hogyan lehetett a szexualitásról beszélni a Kádár-korban és milyen volt akkoriban a szexuális felvilágosítás?

Húsvéti programok a budai Várban

Idén is színes programokkal, így koncertekkel, állatsimogatóval és táncházzal is várják a Budavári Húsvéti Sokadalom látogatóit április 19. és 21. között.

Ma van a Fölszállott a páva második középdöntője

http://www.mediaklikk.hu/musor/pava/

Ma tartják a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató második középdöntőjét, amelyet a Duna és a Duna World is élőben közvetít.

Akár egymilliárd dollárt is érhet a híres Oscar-selfie

Legkevesebb 800 millió, de akár egymilliárd dollárt (175-220 milliárd forintot) is érhet piaci hatásai tekintve a februári Oscar-díjátadó gálán számos világsztárral készült selfie.

Ilyen lenne, ha már Károly ülne a brit trónon

Fotó: wikipedia.org

Imádják a kritikusok a brit trónörökös elképzelt uralkodásáról szóló darabot.

Megkezdődött a Versünnep Fesztivál döntője a Nemzetiben

Megkezdődött pénteken a Versünnep Fesztivál 2014 professzionális színészeknek, előadóművészeknek és szakirányú hallgatóknak meghirdetett versmondó versenyének döntője, amelyet a költészet napja alkalmából tartanak a Nemzeti Színházban.

Meghalt a legendás szovjet rakétatervező

freedigitalphotos.net/antpkr

Életének kilencvenharmadik évében elhunyt Szergej Nyepobegyimij legendás szovjet rakétakonstruktőr.

Összesen 49 érmet kaptak a magyar borászatok Bordeaux-ban

freedigitalphotos.net/marin

Minden eddiginél több, 49 érmet, köztük 18 aranyat kaptak idén magyar borászatok az egyik legrangosabb nemzetközi borversenyen, a bordeaux-i Challenge du Vin-en.

Van, aki popcornra, van, aki díjakra vágyik: mindkettő lesz az MTV MA-n

Április 13. az Arany Popcorn ünnepe lesz! Vasárnap este napjaink legviccesebb ír műsorvezetőjének, Conan O'Briennek a vezényletével jön a világ leglazább és legnagyobb sztárokat felvonultató filmes díjátadója.

Nagy érdeklődés mellett zajlik a Versmaraton

Nagy érdeklődés mellett zajlik az egész nap tartó Versmaraton a Thália Színház Mikroszínpadán, ahol mintegy 70 kortárs költő olvassa fel verseit a költészet napján, József Attila születésének évfordulóján.

Elárverezik Mussolini Amati-hegedűjét

freedigitalphotos.net/Danielle St. Pierre

Elárvereznek egy 18. század elején készült értékes Amati-hegedűt, amelyet egykor Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor is birtokolt.

Márai Sándorra emlékeztek az I. kerületben

freedigitalphotos.net/antpkr

A 114 éve született Márai Sándorra emlékezett a Budavári Önkormányzat az író egykori, I. kerületi házánál pénteken. Az ünnepséget követően levetítették az In memoriam Márai című filmet a Tabán Moziban.

Elindult a Versmaraton a Tháliában

Megkezdődött az egész nap tartó Versmaraton, amelyen mintegy 70 kortárs magyar költő olvassa fel verseit a Thália Színház Mikroszínpadán a költészet napján.

Elhunyt Sue Townsend

Könyvsorozatának első része, A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója 1982-ben jelent meg először, az utolsó, nyolcadik kötet, az Adrian Mole folyó ügyei, amelyben a főhős már 39 éves, 2009-ben látott napvilágot.

Számos programmal ünneplik országszerte A költészet napját

Kőbányán mintegy ezer kisiskolás gyerek mondja el, majd jelnyelven adja elő József Attila Hull a levél a fáról című versét ma 11 óra 11 perckor.

Fénnyel átszőve - kiállítás nyílik Szakács Imre festőművész munkáiból

"A létezés és a végső pusztulás soha meg nem válaszolható kérdéseit feszegeti a művész filozofikus és teologikus képeivel".

Keresztury Dezső-emlékév lesz a költő szülővárosában

A város méltóképpen kívánja megünnepelni Keresztury Dezső (1904-1996) születésének 110 éves évfordulóját.

Költhetik az uniós milliárdokat a Liget Budapest projektre

A kormányhatározat támogatja, hogy a beruházás keretében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét az eredeti állapotának megfelelően állítsák helyre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.