Most bárki lehet majom Hollywoodban

Facebook

Amatőröknek hirdetett kreatív versenyt az új Majmok bolygója-film rendezője.

Elhunyt Csapó János Déryné-díjas színművész

A Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja, Déryné-díjas, érdemes művész, Miskolc díszpolgára hosszan tartó, súlyos betegség után november 25-én, életének 92. évében hunyt el.

Koreai dzsesszfesztivált rendeznek Budapesten

Három együttes ad koncertet az ingyenes koreai dzsesszfesztiválon péntektől vasárnapig a Koreai Kulturális Központban Budapesten.

Kárpát-medencei vőfélytalálkozó lesz Földesen

Több mint 120 vőfélyt várnak péntektől vasárnapig a Hajdú-Bihar megyei Földesre, ahol már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei vőfélytalálkozót.

hirdetés

Nagykárolyban folytatódik a Nemzeti Énekkar határon túli sorozata

Az együttes az impozáns Károlyi-kastélyban ad hangversenyt szombaton Antal Mátyás karigazgató vezényletével.

Több száz éves főúri játékokat mutat be az Iparművészeti Múzeum kiállítása

A Főúri játékok - az ostáblától a kártyákig című tárlat páratlan minőségű, főként a 18. századból származó játékokat sorakoztat fel a múzeum gyűjteményéből.

A SANAA tervei szerint épül az Új Nemzeti Galéria

A japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest projekt keretében a Petőfi Csarnok helyén; a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit.

Az év legnagyobb hollywoodi bukásai

George Clooney, Johnny Depp és Zac Efron főszereplésével készült film is felkerült az év legnagyobb pénzügyi bukásait produkáló hollywoodi mozik listájára, amelyet az amerikai Forbes magazin állított össze.

Döbbenet: Woody Allen - 80! Öt klasszikussal tiszteleg az Uránia

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a sorozatot december 1-jén, kedden este 7 órakor a négy Oscar-díjjal elismert Annie Hall (1977) nyitja.

Adventi készülődés négy hétvégén át Veszprémben

Advent második szombatján Joulupukki, a finn Mikulás várja a gyerekeket a Veszprémi Petőfi Színházban.

Kezdődik a 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

A fesztivált a Roger Allers, Az oroszlánkirály rendezője vezetésével dolgozó neves animációs filmesek által készített Kahlil Gibran: A próféta című filmje nyitja meg.

Jubileumi koncertet ad a Jambalaya a Muzikumban

Nemes Zoltán (zongora, ének), Albert Zoltán (szaxofonok, ütőhangszerek, vokál), Bellák Miklós (gitár, vokál), Mezőfi István (dobok), Sóvári Tamás (trombita), Varga László (basszusgitár).

Egry József-emlékkiállítás nyílik Kaposváron

Az emlékkiállítás Kaposváron február 28-ig nézhető meg.

Súlyos adótörvényi szabályozatlanság sújtja a könyvkiadókat

Egy súlyos adótörvényi szabályozatlanság miatt számos könyvkiadó mehet tönkre a következő években.

Neves irodalmárokhoz kötődő új szerzeményeiből nyit kiállítást a PIM

Neves irodalmárokhoz kötődő tárgyakat láthatnak az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) december 16-án nyíló Ez bejött! című kiállításán, amely az intézmény által az elmúlt évtizedben összegyűjtött szerzeményeiből nyújt válogatást.

Több mint 30 év után újra lesz magyar nyelvoktatás spanyol egyetemen

A madridi Universidad Complutensén a jövő tanévtől egy magyar nyelvi lektor is dolgozik majd.

Kenneth Branagh az új Gyilkosság az Orient expresszen rendezője és főszereplője

Sir Kenneth Branagh rendezi és játssza a főszerepet Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című klasszikusának új filmes feldolgozásában.

Tíz év után ismét Magyarországon a Londoni Filharmonikus Zenekar!

Az együttes magyarországi koncertjeire 2016. január 31-ig elővételi kedvezményt hirdet a Filharmónia Magyarország.

Koncz Zsuzsa kapta a Gundel Művészeti Díj életműdíját

Dalai életben tartották a szabadság eszményét a Kádár-korszakban, amelyet kulturálisan és politikailag is alapvetően befolyásoltak.

Nagyszabású gálával ünnepelték Törőcsik Marit 80. születésnapján

Máthé Erzsi, Psota Irén, Berek Kati és Király Levente nem tudott elmenni. Mellettük három nevet említett még, akik hiányoztak neki ezen az estén: Tarr Béla, Alföldi Róbert és Esterházy Péter.

A Cure jövő ősszel ismét Budapesten koncertezik

freedigitalphotos.net/pixomar

A gothic rock kultikus zenekaraként számon tartott angol Cure ad koncertet jövő ősszel Budapesten. A frontember Robert Smith által vezetett csapat 2016. október 27-én csaknem négy évtizedes eddigi története során negyedszer lép fel Magyarországon, ezúttal a Sportarénában.

Letették a győri evangélikus épületegyüttes felújításának és bővítésének alapkövét

Letették a győri evangélikus épületegyüttes, az Insula Lutherana felújításának és bővítésének alapkövét vasárnap. A Rába-parti tömb munkálatait a kormány 4,7 milliárd forinttal támogatja, a beruházás a reformáció 500. évfordulójára, 2017-ben fejeződik be.

Könny címmel folytatódik a Gyermekek vagyunk koncertsorozat

freedigital/panuruangjan

Könny címmel hallható az Óbudai Danubia Zenekar Gyermekek vagyunk című sorozatának harmadik koncertje kedden a Zeneakadémián.

A Prelude kórus nyerte a Kodály-kórusverseny nagydíját

A Kabdebó Sándor karnagy által vezetett Prelude kórus vehette át a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusverseny nagydíját, a közönségdíjat, valamint a vegyeskarok kategória első helyezését vasárnap este a Budapesten tartott díjkiosztó ünnepségen.

Négy díjat nyert a Saul fia című film egy hétvége alatt

Filmplakát

Zágrábban, Stockholmban, a lengyelországi Bydgoszcz-ban az operatőrök legnagyobb nemzetközi seregszemléjén és Londonban is díjazták a hétvégén Nemes Jeles László Saul fia című filmjét.

Félmilliós látogatottsággal zárt a velencei biennále

Több mint 500 ezren látogattak el az 56. Velencei Képzőművészeti Biennáléra május 9. és november 22. között; a nagyszabású művészeti mustrán minden eddiginél több, 89 nemzet vett részt saját kiállítással.

Sokszínű és változatos műsor a színházak éjszakáján Csehországban

freedigital/panuruangjan

Versenyt hirdettek a színházak éjszakájának legsikerültebb látogatói fotójára. A győztes színházi előadásokra nyer belépőket. Több helyen karitatív akciókra is sor kerül.

A Kerekasztal új előadása a kommunikációs problémákról szól

A kommunikációs akadályokról szól a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Kéksziget című új, komplex színházi nevelési előadása.

Horváth Lili filmje lett a legjobb a kalkuttai nemzetközi fesztiválon

maps

61 országból 149 filmet vonultatott fel a kalkuttai filmfesztivál, amely India legfontosabb nemzetközi filmes eseményeinek egyike.

Törőcsik Mari: szerencsém volt filmen és színpadon egyaránt

Hatalmas színészek között nőttem föl, szerencsém volt filmen és színpadon egyaránt - vallja Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész.

Szerelem, titkok és kísértő múlt Mészáros Márta új filmjében

freedigitalphotos.net/Master isolated images

"A Bécsben élő Olga (Tóth Ildikó) magyarnak hiszi magát, de sok titok rejlik a múltjában. Az apja - akit nem is ismer -, ott született, ahol az északi fény, az Aurora Borealis ragyog. Az ember is olyan titokzatos, mint a Borealis".

Vadlúd Sokadalom lesz Tatán

A hónap utolsó szombatján, november 28-án Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Tatai Vadlúd Sokadalomra várják az érdeklődőket az Öreg-tó mellé.

Második köteténél tart a négy nyelven megjelenő K4 közép-európai könyvsorozat

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

A tavaly indult K4 elnevezésű könyvsorozatban minden évben kiadják egy visegrádi szerző művét, mégpedig mind a négy országban egyszerre.

Ismét évzáró Vágtázó Csodaszarvas-koncert az A38 hajón

Az egykori VHK-alapító-frontember, Grandpierre Atilla zenekara, az ősi rítusokat magyar népzenével ötvöző Vágtázó Csodaszarvas jó ideje minden év végén fellép a fővárosi A38 hajón.

Megváltoztatják a kisvárdai színházi fesztivál programját

freedigitalphotos.net/Master isolated images

A jövő évtől megváltoztatják a magyar színházak kisvárdai fesztiváljának programját, kevesebb produkciót hívnak az észak-szabolcsi városba, ugyanakkor több lesz a bemutató jellegű előadás.

Könyv jelent meg a szatmári középkori templomok történetéről

Képekkel illusztrált könyvben örökítette meg a térségi értéktárlistára felkerült tizenhét szatmári középkori templom történetét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

Kulturális együttműködés magyar, lengyel, román és szlovák városok között

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Szorosabbra fűzi kulturális együttműködését a jövőben Nyíregyháza, valamint a lengyelországi Bielsko Biala, a romániai Nagybánya és a szlovákiai Eperjes városa.

Idén is megrendezik az Izraeli Filmhetet december elején Budapesten

A sokszínűség a témája az idei Izraeli Filmhétnek december 3. és 9. között, amikor összesen dokumentum- és játékfilmet vetítenek Budapesten, a Puskin moziban.

Először állítják ki Londonban a Micimackót ihlető medve koponyáját

A fekete medve az 1920-as években a Londoni Állatkert egyik sztárja volt, a látogatók nagyon szerették, mert különböző mutatványokkal szórakoztatta őket és igen barátságos volt velük.

Tintoretto, Mantegna, Rubens festményeit lopták el egy olasz múzeumból

A Veronában levő Museo Civico di Castelvecchio városi múzeum pénteken jelentette be, hogy csütörtök este fegyveres rablók hatoltak be a múzeum épületébe és tizenöt értékes festményt vittek el.

Borászok Borásza - Közzétették a 2016-os díj jelöltlistáját

freedigitalphotos/stuart miles

Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.

Liget Budapest - Két ütemben valósul meg a projekt

A Szabolcs utcai Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központot, a felújított Szépművészeti Múzeumot, az újjáépített Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot, valamint az elbontott egykori Hungexpo épületek helyén felépítendő Magyar Zene Házát adják át a Liget Budapest projekt első ütemében, 2018 tavaszán.

Már kétszerese a Star Wars-film jegyelővétele az eddigi rekordnak

A korábbi jegyelővételi rekordot a 2012-ben bemutatott Batman-film, A sötét lovag tartotta 25 millió dollárral - emlékeztetett a The Hollywood Reporter.

Velencei Biennále - Fábián Gábor és Fajcsák Dénes képviseli Magyarországot a 2016-os mustrán

A velencei közönség az egri volt GAMESZ-épület megmentésének és újrahasznosításának történetével ismerkedhet meg 2016. május 28. és november 27. között.

Világkiállítás - 2,5 millió látogatóval zárt a magyar pavilon

freedigitalphotos.net/taesmileland

Hat hónap alatt 2,5 millión látogattak el az október 31-én zárult milánói világkiállítás magyar pavilonjába, de a magyar fél csaknem 40 alkalommal külső helyszíneken is szervezett eseményeket. A pavilon Magyarországra szállítását azonban elszámolási vita nehezíti.

Utazás a zsidó örökségbe Észak-Magyarországon

Illusztráció: Wikipedia Facebook

Számos települést érintő, a zsidó kulturális örökségi helyszíneket bemutató észak-magyarországi zarándokutat létesített az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Emih), csaknem 460 millió forint uniós forrásból.

Víg Mihály szerzői estje a Gödör Klubban

Az elsősorban a Balaton zenekar vezetőjeként ismert alkotó filmzenéiből, valamint a néprajzkutató gyűjtéséből született Cigánydalok című albumáról játszik december 5-én a fővárosi Gödör Klubban, a G3 Rendezvényközpontban.

Megérkezett a karácsonyfa a római Szent Péter térre

vatikán

A római Szent Péter térre csütörtökön érkezett meg az a 25 méter magas vörösfenyő, amelyet az idén Bajorország ajándékozott a Vatikánnak.

Növekedett a női zeneszerzők és szövegírók száma

A korábbi évekhez képest Magyarországon egyre több a női zeneszerző és szövegíró, főként a pop, az alternatív és a gyermekzene területén.

Somos János Csaba a Nemzeti Énekkar új karigazgatója

freedigitalphotos.net/stockimages

A Nemzeti Énekkar karigazgatói posztján a nyugdíjba vonuló Antal Mátyást Somos János Csaba követi, Kocsis Zoltán főzeneigazgató és az énekkar egyetértésével.

Prince mégsem jön Európába

Wikipedia/File upload Bot (Magnus Manske)

A Párizsban bekövetkezett események miatt nemcsak a francia, de a teljes koncertsorozatot lemondták a szervezők.

Több mint 30 új magyar zenemű ősbemutatója a Fészek Művészklubban

Első alkalommal csendül fel a sorozat részeként Decsényi János Radnóti Miklós verssoraira írt szólókantátája és Csíky Boldizsár Szilágyi Dezső műveire komponált darabja is.

A magyar szentek kerülnek a középpontba a VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Magyar és magyarországi szentekről szóló alkotásokat várnak a 2016. márciusában kezdődő VIII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléra a szervezők.

Árverést rendeznek a Szeretföld című film megvalósulásáért Veszprémben

Veszprém megyei és budapesti képzőművészek alkotásaira lehet majd licitálni november 28-án a veszprémi kulturális központban tartandó aukción.

A Berlini Filharmonikusok archív és élő koncertközvetítései a BMC-ben

freedigitalphotos/ amenic181

A Berlini Filharmonikusok archív és élő koncertközvetítései élvezhetők a Budapest Music Centerben (BMC) november 27-től. A vetítések ingyenesek az érdeklődők számára, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Berecz András új meselemezét mutatja be a Nemzeti Színházban

Láttam a Holdat előttem címmel új meselemezt készített Berecz András, ezúttal elsősorban felnőtteknek. A mesemondó, népdalénekes december 5-én a Nemzeti Színházban mutatja be az anyagot

Szent Márton-díjat kapott Jankovics Marcell

Wikipédia/Facebook

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, író, politikus, egykori pannonhalmi diák kapta idén a Szent Márton-díjat, amelyet a Pannonhalmi Főapátságban vett át.

Megalakult a Felvidéki Magyar Moziklub

Célja, hogy közelebb hozza és elérhetőbbé tegye a magyar filmművészetet a Felvidék magyarok lakta településein

A romani nyelv világnapjává nyilvánították november 5-ét

freedigitalphotos.net/Serge Bertasius Photography

November 5-ét a romani nyelv világnapjának nyilvánította az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Ezentúl nincs filmes női toplista

A filmes szaklap elnöke besokallt: szerinte a nők szakmai versenye intellektuális szépségversennyé vált, ezért toplista - volt, nincs.

Elhunyt az "ötödik Beatles"

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Elhunyt Andy White skót származású stúdiózenész, akit az "ötödik Beatlesként" is emlegetnek, mivel játszott az együttes egy korai lemezén.

Vége: Király Viktor kiesett a The Voice-ból

Mindenki óriási reményeket fűzött Király Viktor továbbjutásához az amerikai The Voice tehetségkutatóban, azonban a voksok nem bizonyultak elégnek ehhez és Gwen Stefani sem neki szavazott bizalmat.

A Saul fia kapta a fődíjat, Vidnyánszky a legjobb rendező díját Los Angelesben

Facebook

A Saul fia kapta szerdán a 15. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál fődíját, a legjobb rendezését járó elismerést Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vehette át A szarvassá változott fiú című filmjéért.

Bemutatták Henry Kissinger Világrend című művét

Megjelentette Henry Kissinger amerikai politikai gondolkodó Világrend című művét az Antall József Tudásközpont, a kötetet szerdán mutatták be az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

India visszaköveteli Angliától a koronaékszerek egyik ékkövét

Wikipedia/Chris 73

Indiai üzletemberek és művészek egy csoportja harcot indított azért, hogy Nagy-Britannia adja vissza Indiának a brit koronaékszerek egyik ékkövét, a 105 karátos Koh-i-Noor-gyémántot.

Robbantak, reccsentek a hidak - képek

Egyre közelebb a világrekordhoz: 496,8kg terhelést bírt el a november 9-i debreceni tésztahíd-építő verseny legstabilabb szerkezete.

Kilenc hónaposra tervezik az Operaház felújítását

A mostani talán a legnehezebb évad a ház 131 éves történetében, mert az Erkel Színház újranyitásához nagy számban kellett új darabokat repertoárra tűzni.

Gyászol a zenés színházi világ: meghalt Gyarmati István

Hetvenegy éves korában hétfőn elhunyt a híres zongoraművész, aki a hazai művészvilág legjobbjait kísérte.

"Soha többé nem csinálok Star Wars-t"

Filmplakát

Búcsút vesz a csillagháborús filmektől Lawrence Kasdan, a legutóbbi három epizód forgatókönyvírója.

Kortárs magyar üvegművészeti kiállítás Brüsszelben

Transzparencia - Kortárs Magyar Üvegkiállítás címmel látható tárlat a brüsszeli Balassi Intézetben.

Manu Delago Handmade (A) - SIlver Kobalt lemezbemutató

a38.hu

A kortárs art-pop egyik legjobb ütőse, Björk, a Cinematic Orchestra és Anoushka Shankar állandó zenésztársa a közeljövőben kétszer is megfordul Budapesten.

Az Ifjúság kapta a legtöbb jelölést az Európai Filmdíjra

Paolo Sorrentino Ifjúság című drámáját öt kategóriában jelölte az Európai Filmakadémia (EFA) a 28. Európai Filmdíjra, amelynek esélyeseit a Sevillai Európai Filmfesztiválon jelentették be szombaton.

Tizenhat animációs filmet neveztek az idei Oscar-versenybe

freedigitalphotos.net/Master isolated images

Tizenhat animációs filmet neveztek az amerikai filmakadémia legjobb animációs film kategóriájába.

Fűszerkert - gasztrokalandozások a Kárpát-medencében

Facebook

Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: összesen huszonkét Kárpát-medencében őshonos fűszer történetét, felhasználásának módjait dolgozza fel hatvan recepttel Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna Fűszerkert című gasztronómiai albuma, amely a Magyar Konyha gondozásában jelent meg.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Lezárult a Digitális Kárpát-medence rajz- és kisfilmpályázat - szavazzon Ön is a legjobbakra!

Fotó: MaNDA

A szeptember közepén kiírt pályázatra majd 300 rajz és 16 kisfilm érkezett, már csak néhány nap van hátra az eredményhirdetésig, szavazzunk!

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.