Hétszáz év után új látványosság Wales-ben: itt a falu bolondja

The Conwy Jester

A legutóbbi ilyen ceremóniát a 13. században tartották a Wales északi részén fekvő városkában.

Már az első napján véget ért a fesztivál - rendőrség őrzi a területet

A vasárnapi nulladik nap után hétfőn be is fejeződött a gyenesdiási C+ fesztivál, mely eredetileg hétfőtől vasárnapig tartott volna...

Kárpát-Haza Magyar Konferenciát rendeznek a Csángó Fesztivál keretében

A rendezvény célja az elszakadt nemzetrészek anyanyelvének és nemzeti kultúrájának megmentése.

Nicole Kidman tudósnak áll Londonban

Nicole Kidman tudós lesz Londonban: az ausztrál csillag 17 év elteltével áll újra színpadra a brit fővárosban, ahol a DNS-kutatásban úttörő eredményeket elért Rosalind Franklinről szóló darab főszerepét játssza szeptember 5. és november 21. között.

hirdetés

Megfejtették Agatha Christie regényeinek titkát

freedigitalphotos/Naypong

Olvasók millióinak dolgát könnyítették meg brit kutatók azzal, hogy megfejtették Agatha Christie regényeinek titkát: állításuk szerint könnyedén kiszámítható, ki a gyilkos a világhírű brit író bűnügyi történeteiben.

Mintegy kétszázezren mentek el a Művészetek Völgyébe

Idén a huszonöt éves jubileumra életre hívtak több régi legendás helyszínt: újra szólt a zene a taliándörögdi Klastromnál és élettel telt meg a Gástya-árok is.

Pákh Imre kétmillió dollárért is eladná a Golgotát

Wikipédia/Hello world

Kétmillió dollárért (566 millió forint) is eladná a magyar államnak a Golgota című Munkácsy Mihály-festményt Pákh Imre, de csak abban az esetben, ha "valóban független értékbecslők" állapítják meg ennyiben a kép értékét.

Szlovén témájú kiállítások nyílnak a Műcsarnokban

Szlovén kapcsolat összefogó címmel négy kiállítás nyílik augusztusban a Műcsarnokban: a Mesterek és mestereik című tárlat a szlovén festészetbe nyújt betekintést, de külön kiállítások mutatják be Aquila János, Zala György és Joze Plecnik művészetét is.

Szeptemberben rendezik meg a XV. lakiteleki filmszemlét

freedigitalphotos/stockimages

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület szervezésében szeptember 21-e és 23-a között tartják meg a XV. lakiteleki filmszemlét.

Barokk ételfőző fesztivált tartanak Fertődön

Harmadik alkalommal rendezik meg az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivált Fertődön, az Esterházy-kastély körül augusztus 14-én és 15-én, az esemény csatlakozik az Élő Bolygónk nevű klímavédelmi kampányhoz.

Koncertekkel és éjszakai fürdőzéssel is várják a Nyírbátori Zenei Napokra érkezőket

freedigitalphotos.net/dan

Korábban elsősorban a templomokban rendezték az eseményeket, ma már a város kulturális központja és a termálfürdő is helyet ad a programoknak.

25 éves a Vasutas Zeneiskola Musical Stúdiója

Huszonöt éves a Vasutas Zeneiskola Musical Stúdiója. A 2001-től Pesti Broadway Stúdió néven a Budapesti Operettszínházzal közösen működtetett iskola jubileumát szeptemberben gálaesttel ünneplik.

Csángó Fesztivál keddtől hat napon át Jászberényben

freedigitalphotos.net/arztsamui

Több mint hatvan kulturális program, ezer résztvevő, köztük rengeteg fellépővel négy moldvai, három gyimesi és tizennégy erdélyi, valamint felvidéki és vajdasági hagyományőrző csoport is szerepel a kedden Jászberényben kezdődő 25. jubileumi Csángó Fesztivál programjában.

A koreai pop legfényesebb csillagait vonultatja fel az új szöuli Grevin Múzeum

A K-pop, azaz a koreai pop legnagyobb csillagai, köztük Psy, valamint egyéb koreai hírességek, történelmi személyek és sportolók viaszmásait vonultatja fel az újonnan nyílt szöuli Grevin Museum.

Pályázatot írtak ki négy budapesti színház vezetésére

freedigitalphotos.net/adamr

Kiírta a pályázatot a Katona József Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Centrál Színház és a József Attila Színház ügyvezető igazgatói posztjára a Fővárosi Önkormányzat, a megbízatások ötéves időtartamra szólnak.

Küllemében és funkciójában is megújul a Cifrapalota

Kecskemét egyik legszebb épülete.

Duncsák Attila felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Duncsák Attila felvidéki festőművész különféle korszakaiban készült mintegy harminc alkotását mutatja be az a kiállítás, amely Évek - Képek címmel péntek este nyílt meg Budapesten a Forrás Galériában, amely otthont ad a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának.

Tényleg elmarad a Balatonpark koncert és előadássorozata

Nem az érdeklődéssel volt baj, pénzügyi gondokkal sem küzdöttek...

Az Emmi saját halottjának tekinti Sinkó Lászlót

freedigitalphotos.net/adamr

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megrendüléssel értesült arról, hogy hetvenöt éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze. A Kossuth-díjas érdemes és kiváló művészt a tárca saját halottjának tekinti.

Benedek Miklós: nagyon erős színész volt Sinkó László

Nagyon erős, "intenzív" színészként jellemezte a hetvenöt éves korában elhunyt Sinkó László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt pályatársa, Benedek Miklós Jászai Mari-díjas színész, rendező.

Meghalt Sinkó László

Fotó: Facebook

A Kossuth-díjas színész, a Nemzet Művésze 75 éves volt márciusban. Budakalászon hunyt el pénteken.

Fotópályázatot hirdet a Vasúttörténeti Park

Vasúttörténeti Park, de csodás! címmel fotópályázatot hirdet a Magyar Vasúttörténeti Park azzal a céllal, hogy az intézmény tizenöt éves fennállása alatt a látogatók által készített felvételekből kiállítást szervezzen.

Világháborús centenárium - Zarándoklat indul Galíciába szombaton

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Zarándoklat indul az első világháború emlékére Galíciába szombaton.

Kétezer éves mozaikpadlót tártak fel Grúziában

Kétezer éves mozaikpadlót fedeztek fel a Batumitól 15 kilométerre délre lévő Gonióban, ahol a lengyel-grúz régészeti expedíció az ókori római erődöt, Apsarost tárja fel.

Pénteken kezdődik a bukovinai folklórfesztivál

freedigitalphotos.net/adamr

Szombaton mintegy 800 viseletbe öltözött ember vonul végig az utcán zenével, tánccal és énekkel, majd a szabadtéri színpadon mutatkoznak be a hagyományőrzők.

Marosvásárhelyiek világtalálkozója és verbunkverseny a Vásárhelyi Forgatagon

A marosvásárhelyiek III. világtalálkozóját és a II. Erdélyi legényes és verbunkversenyt is megszervezik az augusztus 26. és 30. között zajló Vásárhelyi Forgatag keretében.

Hat premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

freedigitalphotos.net/adamr

Hat premierrel, négy felnőtt előadással és két mesedarabbal készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, emellett új bérletsorozatot is kínálnak a közönségnek.

Magyar és magyar zsidó népzenével készül a Muzsikás a Zsidó Kulturális Fesztiválra

De látható lesz Mohácsi János teljes sötétségben játszódó A Dohány utcai seriff című darabja is.

Gérard Depardieu a Normandia-Nyeman repülőezredről akar filmet forgatni

RIA Novosti Ramil Sitdikov

Gérard Depardieu a legendás Normandia-Nyeman francia repülőezredről akar filmet készíteni.

Koltai Tamásra emlékeznek kedden a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Koltai Tamás színikritikust szerdán szűk családi körben temették el; a Jászai Mari-díjas színházi szakembertől barátai, kollégai, pályatársai, olvasói jövő kedden vehetnek búcsút a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Augusztustól látogatható a budavári középkori zsidó fürdő

freedigitalphotos.net/adamr

Augusztus 3-tól tekinthető meg tárlatvezetésekkel a budai Vár 13. századi zsidó fürdője, melyet nyolc évvel ezelőtt tártak fel.

Az eddigi legszebb dák ezüstkincset szerezte vissza Románia

A felbecsülhetetlen eszmei értékű ókori kincsért alig tízezer eurónyi jelképes összeget fizetett a múzeum jutalomként a "megtalálónak".

Nem hosszabbítják meg a 2013-ban savval megtámadott balett-igazgató szerződését

freedigitalphotos.net/ponsuwan

A moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj bejelentette csütörtökön, hogy nem hosszabbítja meg a 2013-ban savval megtámadott művészeti igazgatójának, Szergej Filinnek jövő tavasszal lejáró szerződését.

Meghosszabbítja tetőmozi-sorozatát a Francia Intézet

Hat telt házas vetítésen több mint kétezren látták a Budapesti Francia Intézet idei szabadtéri filmválogatását a Corvintetőn, augusztus 4-én ezért egy ráadásvetítés során az elmúlt évek legnézettebb francia vígjátékát, az Életrevalókat (Intouchables) is műsorra tűzik.

Szeptember elejéig forog Gigor Attila új filmje, a Kút

freedigitalphotos/metrue

A történet egy apa és rég nem látott fia kapcsolatát meséli el.

Korábbi nyertes is szerepel a Man Booker-díj jelöltjei között

Forrás: Wikipedia

Korábbi nyertes is szerepel a Man Booker Prize, a nagy presztízsű brit irodalmi díjra jelölt 13 szerző között; először jutott a hosszú listára jamaikai és marokkói író.

Lovagi tornák tere épül a diósgyőri vár mellett

Új látványossággal gyarapodik a közelmúltban megújult diósgyőri vár, az ódon falak közelében épül meg a Lovagi tornák tere, a beruházás része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztési projektnek, a létesítményt augusztus 20-án adják át

AlkalMáté Trupp - Bemutató Dömötör Andrásról a Jurányiban

freedigitalphotos.net/adamr

A legendás Máté-Horvai-színészosztály sorozata folytatódik 2015 nyarán is: a Dömötör Andrásról szóló darabot a Jurányi Inkubátorházban mutatják be csütörtökön. Az AlkalMáté Trupp produkciója vasárnapig hét alkalommal látható.

Erdélybe érkezett a Boldogasszony-vándorkiállítás, amely elsőként Csíkszeredában látható

Erdélybe érkezett a Kárpát-haza Galéria által életre hívott Boldogasszony-vándorkiállítás, amely elsőként Csíkszeredában tekinthető meg.

Két évtizedes jubileumot ünnepel a szolnoki Örökség Világzenei Fesztivál

freedigitalphotos.net/adamr

Továbbra is cél, hogy sok fiatal zenész lépjen színpadra, számos friss produkcióban legyen része a közönségnek.

Antonio Banderas lelket önt a föld alatt rekedt chilei bányászokba

A latin szívtipró a bányaszerencsétlenséget szenvedett chilei bányászok egyikét alakítja a The 33 című filmben, amelynek előzetesét a Warner Bros. és az Alcon Entertainment mutatta be.

Bourne tovább felejt: Matt Damon ezúttal Tommy Lee Jones-szal forgat

Facebook Bourne

Tommy Lee Jones is szerepet kapott a Bourne-filmsorozat új epizódjában Matt Damon mellett. A Variety filmes szaklap értesülése szerint Jones a CIA egy vezetőjét alakítja majd.

Magyar parlamenti gyorsírók nyerték meg a gyorsíró-világbajnokságot

Gyorsírás kategóriában Ferenc Zsuzsa az első, Vicai Erika a második, Árvayné Dani Judit pedig a harmadik helyen végzett.

Elkezdődött a Balassi Intézet nyári egyeteme

freedigitalphotos.net/adamr

A világ 25 országból érkezett magyar szakos diákok négy héten át vesznek részt a Balassi Intézet nyári egyetemén, amelyen érdekes nyelvi, irodalmi, történelmi, néprajzi feladatokon és országjáró túrákon keresztül ismerhetik meg a magyar kultúrát.

Jake Gyllenhaal új filmjével nyílik a Torontói Filmfesztivál, a Saul fiát is bemutatják

Jean-Marc Vallée kanadai filmrendező Jake Gyllenhaal és Naomi Watts főszereplésével készült Demolition című romantikus drámájával nyílik szeptemberben a 40. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál.

Diane Keaton apácát alakít Jude Law, a pápa oldalán

freedigitalphotos/Simon Howden

Diane Keaton és Jude Law főszerelésével forgatják az HBO Young Pope című új sorozatát, amelyben az Oscar-díjas színésznő egy apácát fog alakítani.

Augusztus végén kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten

Változatos zenei és színházi programokkal várja a közönséget augusztus 30. és szeptember 6. között a Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten.

Felújítják a cseh királyok sírkamráját a prágai Hradzsinban

Facebook

Felújítják a cseh királyok sírkamráját a Prágai Várban, a cseh uralkodók és államfők hivatalos székhelyén. Európa egyik legnagyobb épségben fennmaradt vára történelmi épületeinek rekonstrukciójára a jövő évben 228 millió koronát (1 korona mintegy 11,40 forint) fordít a Hradzsin fenntartója.

A fejlődő világ problémáira reflektáló plakátpályázatot írtak ki

A fejlődő világ problémáira reflektáló kreatív plakátpályázatot hirdet az Európai Unió Magyarországi Képviselete és az ARC a Fejlesztés Európai Éve alkalmából, a műveket szeptember 1-ig várják.

Mintegy 14,5 milliárd forintból újulhat meg az Eiffel-csarnok

MTI/Bruzák Noémi

Mintegy 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg az Eiffel-csarnok, amely a Magyar Állami Operaház műhely- és raktárháza lesz.

Augusztusban ismét megrendezik a Kőszegi Ostromnapokat

Augusztus második hétvégéjén ismét megrendezik a Kőszegi Ostromnapokat: a hagyományos ostromjáték mellett számos más programmal is várják az érdeklődőket a szervezők.

Titokzatos családi gyűjteményből nyílt kiállítás a Kieselbach Galériában

freedigitalphotos.net/sumetho

A gazdasági válság idején, az elmúlt 7-8 év alatt gyűjtötte össze a fiatal üzletember a csaknem 400 darabos festményekből és grafikákból álló gyűjteményt.

Csaknem kétszázötven kézműves alkotó pályamunkái kiállításon

freedigitalphotos.net/dan

Az augusztus 28-ig látható tárlaton textil, fa, csuhé és más természetes anyagokból készített babák, mackók, valamint társas- és logikai játékok emlékeztetnek a magyar hagyományokra és játékkultúrára.

Katolikus és hindu párbeszéd a Salzburgi Ünnepi Játékokon

freedigitalphotos.net/adamr

A program augusztus 30-án fejeződik be, csaknem másfél hónap alatt összesen 188 előadást tartanak 44 nap alatt 12 helyszínen. Eddig már 225 ezer jegy fogyott.

Ismét Gárdonyi fesztivált tartanak az egri várban

Facebook Egri vár

Augusztus 1. és 3. között az egri vár ad otthont a III. Gárdonyi Irodalmi Fesztiválnak, amely irodalmi kávéházzal, játszóházzal, vitézi próbával, könyvműhellyel és előadásokkal várja a kicsiket és nagyokat.

Menjünk múzeumba hűsölni

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóterei szinte 100 százalékban légkondicionáltak, és a Magyar Nemzeti Galéria kiállítótereinek nagyobb része klimatizált.

Mozart-kéziratot mutattak be Salzburgban

A salzburgi Mozarteum Alapítvány (Stiftung Mozarteum) bemutatta azt a Mozart-kéziratot, amelyet a londoni Sotheby's aukciósház által rendezett árverésen vásárolt meg május végén.

Széchenyi-emlékév meghirdetését kezdeményezik

freedigitalphotos.net/koko-tewan

A kulturális örökségvédelemért felelős államtitkárság kezdeményezi, hogy jövőre Széchenyi-emlékévet hirdessen a kormány.

Újabb három évig Szakály György a táncművészeti főiskola rektora

Szakály György marad a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) rektora; kinevezése augusztus 16-tól három évre szól.

Interaktív oktatófilm készült a gyűlöletkeltés ellen

freedigitalphotos.net/dan

Interaktív oktatófilmet készített Never Again címmel a gyűlölet és a gyűlöletkeltés ellen Hasulyó János és Szatmári Gergő.

Elkezdődött a 70. Bregenzi Fesztivál

Puccini Turandot című operáját állították idén a szerdán megnyílt Bregenzi Ünnepi Játékok középpontjába, az egy hónapon át tartó ausztriai fesztiválon előadják Eötvös Péter Az aranysárkány című operáját és Offenbach Hoffman meséi című művét is.

Szobrot állítanak IV. Béla királynak Besztercebányán

Facebook Magyar Országgyűlés

A király 760 évvel ezelőtt városi rangra emelte a települést, amely ma az ötödik legnagyobb város Szlovákiában.

Steve Hackett: érdekelne, ha az öttagú Genesis újra összeállna

"Nem lenne ellenemre, ha a Genesis újra összeállna, de csak a zenekar öttagú felállása érdekel" - jelentette ki Steve Hackett az MTI-nek. A legendás brit progrock csapat egykori gitárosa július 31-én és augusztus 2-án ismét fellép Magyarországon a Djabe együttessel.

Befejeződött a kecskeméti Ráday Múzeum fejlesztése

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Befejeződött a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának fejlesztése, amelynek részeként a kecskeméti intézmény új oktatótérrel, tanulmányi raktárral és két informatikai ponttal is gazdagodott.

Elhunyt Ács János rendező

A Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színházrendezőt 66 évesen szerdán érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Tizennégy virágkocsi, kétezer fellépő a debreceni virágkarneválon

MTI Kiss Dániel

Tizennégy virágkocsi vonul fel augusztus 20-án a debreceni virágkarneválon és minden korábbinál több, kétezer fellépő szórakoztatja majd a közönséget.

Meghalt E. L. Doctorow világhírű amerikai író

Wikipedia/TomGhiden-commonswiki

Életének 85. évében, helyi idő szerint kedden New Yorkban meghalt Edgar Lawrence Doctorow amerikai író.

Aláírásgyűjtés indult a kolozsvári főtéri koncertek betiltásáért

Aláírásgyűjtés indult Romániában a kolozsvári főtéri koncertek betiltásáért, miután a Szent Mihály-plébániatemplom mennyezetéről nagy darab vakolat hullt le.

Megnyílt a budapesti Móricz Zsigmond Könyvesbolt

Megnyílt kedden a Kossuth Kiadói Csoport negyedik könyvesboltja az idén márciusban csődvédelmet kért Ulpius-ház Könyvkiadó egykori üzletének helyén a budapesti Móricz Zsigmond körtéren.

Palóc búcsút tartanak Szent Anna tiszteletére Balassagyarmaton

A családok védőszentjeként tisztelt Szent Anna, Jézus Krisztus nagyanyja népi hagyományai alapján rendezik meg a palóc búcsút vasárnap Balassagyarmaton.

Womex - Kiválasztották a magyar nap tíz fellépőjét

Facebook

Tíz magyar zenekar, a Babra, a David Yengibarian Trio, a Dina Zenekar, a Fonó Zenekar, a Góbé, a HolddalaNap, a Kerekes Band, a Meszecsinka, a Parno Graszt és a Zombori Zenekar léphet fel október 20-án a budapesti világzenei expóhoz (Womex) kapcsolódó showcase eseményen a Fonó Budai Zeneházban.

Felvidéki és vajdasági magyar képzőművészek közös kiállítása Révkomáromban

A Limes Galériában kiállított 26 szlovákiai és 28 szerbiai magyar művész alkotásait később Zentán, majd Szabadkán mutatják be

Augusztus 5-én búcsúztatják Haás Vander Pétert

Wikipédia/Szenti Tamás

Augusztus 5-én, szerdán búcsúztatják Haás Vander Pétert. A Jászai Mari-díjas színművésztől 15 órakor a Fiumei úti sírkert szóróparcellájában vesznek végső búcsút.

Magyar filmek is indulnak a szarajevói filmfesztivál fődíjáért

Nemes Jeles László Saul fia című játékfilmje, valamint Hörcher Gábor Ricsi című rövidfilmje is versenybe száll a 21. Szarajevói Filmfesztivál fődíjáért, Szarajevó szívéért.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés

Itt a keret, amelyen keresztül nézve élettel teli, spontán és szerethető a hétköznap, a város, a pillanat!

Budapest in Love: szerelmes főváros a mindennapi emberek tolmácsolásában - szenzációs videóval. Mert tele van a város szerelemmel!

hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.