Több mint száz programmal várja a közönséget a POSZT Fesztivál

freedigitalphotos.net/Master isolated images

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) ideje alatt a Zsolnay Kulturális Negyedben - napi 24 órán át - zajló POSZT Fesztivál több mint száz színházi, könnyűzenei, művészeti programmal várja közönséget június 9. és 18. között.

Velencei Biennále - Spanyolország kiállítása nyerte az Arany Oroszlánt

Hogyan találhat új utakat a gazdasági növekedés leállásával nehéz helyzetbe került spanyol építőipar? - teszi fel a kérdést a 15. Velencei Építészeti Biennále spanyol pavilonjának Unfinished (Befejezetlen) című tárlata, amely a szombati nyitónapon megtartott díjkiosztón elnyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt.

Hetven ismert zenész oktat a szolnoki Gitármánia táborban

Mike Gotthard, az Ocho Macho zenekar és Bodor Máté, az Alestorm gitárosa idén is ott lesz a szolnoki Gitármánia Zenei és Továbbképző Tábor hetven oktatója között, a július 25. és 31. közötti rendezvényen koncertezik többek között a Margaret Island, a Junkie Jack Flash és a D.A.S. Trió.

Több mint tízezren váltottak elővételben jegyet a Fertőrákosi Barlangszínház előadásaira

A varázsfuvola című Mozart-operával kezdődik az évad június 17-én a Fertőrákosi Barlangszínházban, ahol a közönség idén tizenhárommal több előadást láthat, mint tavaly.

hirdetés

Megnyitották a Magyar nemzeti parkok hetét Debrecenben

Magyar szürke szarvasmarhák, bivalyok, racka juhok és nóniusz lovak legelnek a debreceni Nagyerdőben, ahol szombaton nyitották meg a Magyar nemzeti parkok hetét.

Balikó Tamás nevét veszi fel Vajszló művelődési háza

Balikó Tamás nevét veszi fel Vajszló művelődési háza: a vasárnap esti névadó ünnepségen a 2014-ben elhunyt pécsi színművészre, rendezőre, színházigazgatóra emlékeznek kollégái, barátai a baranyai nagyközségben.

Hagyományőrző lakodalmat rendeznek Szihalmon

A lakodalmas ételsoron szerepel tyúkhúsleves csigatésztával, töltött káposzta füstölt hússal, kelt tésztából készült kalács és többféle pálinka.

A Four Bones Quartet a Budavári Evangélikus Templomban lép fel

Három év után koncertezik ismét Budapesten a Four Bones Quartet. A nemzetközi színtéren is ismert harsonanégyes június 4-én, szombaton a Bécsi kapu téri Budavári Evangélikus Templomban lép fel.

Színes programok a nemzeti összetartozás hetén

Szakmai konferencia, kerekasztal-beszélgetések és számos kulturális program várja az érdeklődőket a nemzeti összetartozás hetén, hétfőtől szombatig a budapesti Magyarság Házában.

Vasárnap nyílik a 24. Ludvig művésztelep Kendlimajorban

Dzsesszkoncerttel, színházi előadással és műgyűjtők délutánjával is várja idén a Nagykanizsához közeli Kendlimajorban vasárnap nyíló Ludvig Nemzetközi Művésztelep a résztvevőket és a látogatókat, az ezúttal is mindvégig nyitott alkotóhelyen.

Meghalt Gombár Judit díszlet- és jelmeztervező

Hetvenkilencedik életévében szombaton meghalt Gombár Judit Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, díszlet- és jelmeztervező, pedagógus, egyetemi tanár, a Győri Balett örökös tagja.

Szennyvízzel festi a művész rendkívüli képeit

screenshot

Eddig azt hittük, hogy a szennyvíz semmi másra sem való, mint tisztításra, egy vizuálszakember azonban meglátta a koszos vízben a fantáziát.

A Cirque du Soleil és a Varekai-előadás Budapesten

A történetben egy fiatal, magányos férfi Varekai fantasztikus teremtményei között találja magát és egy abszurd élmény részesévé válik.

A Cervantes-emlékév jegyében zajlik a 75. Madridi Könyvfesztivál

freedigitalphotos.net/Jon Whiles

A Cervantes-emlékév jegyében zajlik a pénteken megnyílt 75. Madridi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége ebben az évben Franciaország; a standok kínálatában több magyar szerző műve is megtalálható.

Petőfi Rádió: sok magyar zene, új műsorok, új szlogen

Hangsúlyos szerepet kap a jövőben is a magyar zene a Petőfi Rádióban, amely új szlogennel, új műsorokkal és műsorvezetőkkel jelentkezik hétfőtől.

Gyereknap - Változatos programok a hétvégén Budapesten

freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Gyereknap alkalmából változatos, ingyenes programokkal várják Budapesten számos helyszínen a gyerekeket szombaton és vasárnap.

Rejtély a babaházban - Mesebirodalommá változtatja Székesfehérvárt az élő társasjáték

A gyereknapra idén is mesebirodalommá változik Székesfehérvár belvárosa: a Hetedhét Játékfesztivál programjaira szombaton és vasárnap is várják a családokat.

Török kori fesztivál Tatán

A három napos Tatai Patara nevű rendezvényen a vár és az Öreg-tó környezetében elevenítik fel az 1597-ben lezajlott ostromot, a vár visszafoglalását a török hadaktól.

Ötszáz nehéz sorsú gyereket látnak vendégül a városligeti gyereknapon

Immár huszonhatodik alkalommal kerül sor a két napos, ingyenes rendezvényre, amelynek keretében 39 helyszínen érdekes programokkal, három színpadon pedig neves művészek fellépésével várják az érdeklődőket.

Cseh-brit történelmi alkotással nyílik meg az 51. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

FB Official

Sean Ellis neves brit rendező Anthropoid című, cseh-brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatásával nyílik meg július elsején a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 51. nemzetközi filmfesztivál.

Pénteken kezdődik a Zenélő Budapest programsorozat

Péntektől több mint ötszáz ingyenes, szabadtéri minikoncert várja a közönséget tíz fővárosi helyszínen a Zenélő Budapest programsorozat részeként.

Bemutatták a Billy Elliot-musical díszletmakettjeit és jelmezeit az Operában

freedigitalphotos.net/ponsuwan

Két hónappal a magyarországi premier előtt bemutatták Lee Hall és Elton John Billy Elliot - a Musical című világhírű darabjának díszletmakettjeit és jelmezeit csütörtökön az Operában.

Bélyegeket adott ki az ötvenéves Pink Floyd tiszteletére a brit királyi posta

Bélyegkollekciót adott ki az ötven éves Pink Floyd tiszteletére a brit királyi posta: a rockcsapat elmúlt évtizedeinek emléket állító tíz bélyeg szerda óta van forgalomban.

Velencei Biennále - Pénteken nyit a magyar pavilon

freedigitalphotos.net/Federico Stevanin

A Giardini parkban, az Arsenale történelmi csarnokaiban és Velence központjában hatvanhárom állam jelentkezik nemzeti kiállítással.

Megkezdődött a Rippl-Rónai fesztivál Kaposváron

A négynapos esemény minden korábbinál gazdagabb.

Audiovizuális művészeti seregszemlét rendeznek Budapesten

screenshot

Riders on the Mall (ROM) címmel audiovizuális művészeti- és kísérleti technológiai seregszemlének ad otthont péntektől vasárnapig Budapesten a Művelődési Szint (Müszi).

Andy Vajna: hiányoznak a filmes zeneszerzők

Fantasztikus tehetségeknek tartja mindazonáltal a magyar zenészeket a kormánybiztos.

Capa-nagydíj - Fátyol Viola, Ficsór Zsolt és Timár Sára Erzsébet az idei jelölt

MTI Fotó: Kallos Bea

A díj alkalmat ad a fotográfia lehetőségeiről, a magyar társadalomban és kultúrában betöltött szerepéről való gondolkodásra.

Nemzetközi rajz- és videópályázatot hirdet a FAO

Nemzetközi rajz- és videópályázatot hirdet 5 és 19 év közötti fiatalok számára az élelmezési világnap alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Francis Ford Coppola kiadja A keresztapához írt jegyzeteit

freedigitalphotos.net/koratmember

Betekinthetnek az olvasók az 1972-ben forgatott A keresztapa című klasszikus film kulisszái mögé: Francis Ford Coppola rendező ugyanis kiadja jegyzeteit, amelyekkel a Mario Puzo regénye nyomán született film forgatására készült.

Megbírságolták a világ egyik leghíresebb zenei fesztiválját

Megbírságolták a glastonbury fesztivált, mert 2014-ben emberi szennyvízzel piszkította be egy folyó vizét műszaki hiba miatt.

Megalakult a Kultik Magyar Mozihálózat

A vidéki hagyományos mozik piaci hátrányban voltak a multiplex mozikkal szemben, mivel méretüknél fogva nem kapták meg azon kedvezményeket, amelyeket a multik.

Budapest belvárosába költözik a Müpa Hangjáték

Müpa Facebook-oldal

A tavalyi siker után Budapest belvárosába költözik a Müpa Hangjáték nevű interaktív zenedoboz, amelyet május 28. és június 5. között bárki megszólaltathat a Madách téren.

OPEN UP! programsorozat indul az MKE hallgatóinak év végi kiállításához kapcsolódóan

Az eseménysorozaton a látogatók előtt megnyílnak az Andrássy úti és az Epreskert műtermei.

Kitűnő állapotban vannak a több mint százéves becovi borok

screenshot

Az egyes üvegeket 1890 és 1899 között töltötték meg a drága, többnyire francia eredetű nedűvel. A üvegek többségén az eredeti címke is megőrződött, így az ital származása pontosan azonosítható.

Tovább ássák Szulejmán sírját

Megkezdték a héten az I. Szulejmán török szultán síremléke (türbéje) melletti, feltehetően egy dzsámi és egy derviskolostor romjainak teljes feltárását magyar és török tudósok Szigetvár mellett.

Elhunyt Solténszky Tibor színházi dramaturg, rendező

freedigitalphotos/Chris Sharp

Solténszky Tibor a Színházi Dramaturgok Céhének olyan alapembere volt, aki széles műveltségéből, rádiórendezői gyakorlatából, alternatív csapatokat nevelő és őket rendező tehetségéből fakadó nagy tudásával, különleges empátiájával és szakértelmével mindenhol és mindenben segített pályatársainak.

Látta már rágógumi színűben New York nevezetességét?

Egy olasz fotósnak nem tetszett annyira a Central Park zöldje...

Premierre és határon túli vendégszereplésre készül a Frenák Pál Társulat

freedigitalphotos/Stuart Miles

Május végén Veszprémben mutatja be új darabját a Frenák Pál Társulat, de előtte még Erdélybe és Pozsonyba is elviszi az Európa-szerte nagy sikerrel játszott BIRDIE című produkcióját.

Virtuózok is fellépnek a budapesti Fesztiválakadémián

Három ifjú virtuóz is lehetőséget kapott, hogy együtt muzsikáljon a legnagyobb kamaramuzsikusokkal a Zeneakadémián a Fesztiválakadémia Budapest és a Virtuózok együttműködésében.

Szíriai metélt - avagy a muttikulti végnapjai: semmi sincs véletlen?

Európa újkori népvándorlása mint ha parancsszóra indult volna meg. K.T. Zelenay már kapható negyedik regényéből kiderül, ki, milyen céllal állhat a háttérben, és még az is, mi lehet a vége napjaink migráns áradatának. Konteózásból annyi legyen elég: az egészre mi magyarok tehetünk végleg pontot.

Dávid és Góliát harca - Presser Gábor beperelte Kanye Westet!

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Presser a New Slaves című 2013-as Kanye West-számban felhasznált dala, a Gyöngyhajú lány miatt indított pert a világsztár ellen.

Meghalt a volt Jugoszlávia első "filmsztárja"

Meghalt Velimir Bata Zivojinovic, az egykori Jugoszlávia legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott színésze, a régió első "filmsztárja".

Végső nyughelyére helyezték Gabriel García Márquezt

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Akaratának megfelelően a kolumbiai Cartagena de las Indiasban helyezték végső nyughelyére Gabriel García Márquez Nobel-díjas írót helyi idő szerint vasárnap este.

Cannes - Nemtetszéssel fogadta a sajtó a díjakat

Talán soha nem volt még annyira vitatott a zsűri döntése a cannes-i fesztiválon, mint vasárnap este. A díjkiosztót követő sajtótájékoztatón az újságírók huhogással fogadták a kilenctagú testületet, amelynek tagja volt Nemes Jeles László, a Saul fia Oscar-díjas film rendezője is.

A hetedik égig - Színházi nevelési előadás az identitásváltásról

freedigitalphotos.net/arztsamui

Az identitásváltás, a szülőtől való elszakadás és a hazatalálás témakörét járja körül a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Bohócok a Láthatáron Csoport A hetedik égig című színházi nevelési előadása.

Elvis Presley gitárja több mint 93 millió forintos összgért talált gazdára

Úgy tartják, a Gibson Dove márkájú hangszert Vernon Presley festette feketére, miután fia feketeöves karatés lett. Elvis egy észak-karolinai koncerten egy rajongónak ajándékozta a gitárt.

Munkácsytól Tóth Menyhértig címmel nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

Munkácsytól Tóth Menyhértig címmel nyílt a Kovács Gábor Gyűjtemény remekműveiből összeállított kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban vasárnap.

Király Károly erdélyi magyar politikusról szóló könyv jelent meg

Király Ibolya úgy fogalmazott: azoknak az "egyszerű, névtelen embereknek" ajánlja könyvét, akik abban a korban is kiálltak fivére mellett, "amikor az abszurd volt a normális".

Tarolt az Angry Birds

freedigitalphotos.net/Chuck Felix

A várakozásokat felülmúlva tarolt az amerikai mozis hétvégén az Angry Birds - A film, a Sony és a népszerű telefonos játékot gyártó finn Rovio közös produkciója.

Újabb részletek derültek ki Prince haláláról

Prince valószínűleg már hat órával az előtt halott volt, hogy holttestére rátaláltak.

Jelentős érdeklődés kísérte a varsói könyvvásár magyar programjait

freedigitalphotos.net/koratmember

"Minden várakozásunkat felülmúlták a rokonszenv-megnyilvánulások, mellyel a lengyelek a könyvvásár idei díszvendégét, Magyarországot fogadták."

Mátrai bornapokat rendeznek Gyöngyösön

Koncertek, néptáncegyüttesek műsorai és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket május 27. és 29. között Gyöngyösön a Mátrai bornapokon.

Az 1918 és 1920 közötti magyar-lengyel kapcsolatokat dokumentáló könyvet mutattak be

freedigitalphotos.net/koratmember

A Varga E. László történész, a 20. századi magyar-lengyel kapcsolatok kutatója által összegyűjtött és lengyelre lefordított mintegy 650 lapnyi, jegyzetapparátussal és a történelmi áttekintést nyújtó bevezetővel ellátott összeállítást a lengyel állami levéltár adta ki A két jó barát címmel.

Balkáni virtusok a Müpában

Utolsó felvonásához érkezett az idei évadban a Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est. Június 2-án, csütörtökön a Balkán-életérzés költözik a Fesztivál Színházba, olyan alkotók bevonásával, mint Boris Kovac és kamarazenekara, a New Ritual Group, a Sebő Együttes és vendége, Bognár Szilvia, Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő és író, valamint a Duna Művészegyüttes táncosai.

Itt élned, halnod kell - 120 táncos lép fel a Hősök terén

freedigitalphotos.net/taesmileland

Az összesen 500 fős társulatot felvonultató előadás a magyar történelem formáló erejű eseményeit, személyiségeit és korszakait mutatja be a honfoglalástól egészen napjainkig.

Cannes - Jim Jarmusch filmjének kutyaszereplője kapta a Palm Dog-díjat

Jim Jarmusch amerikai rendező Paterson című filmjének kutyaszereplője, a Marvint alakító Nellie kapta meg pénteken posztumusz a legjobb kutyaalakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma-díjat) a 69. cannes-i filmfesztiválon.

Cannes - Sean Penn filmje megbukott

freedigitalphotos.net/ponsulak

A sajtóvetítésen kihuhogták, az első kritikák pedig egyöntetűen lehúzták.

Cannes - Díjat nyert egy magyar animációs rövidfilm

Megosztott harmadik díjat kapott pénteken Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmje a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban.

Elhunyt a Beastie Boys alapítótagja, John Berry

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Bár a zenész még csak 52 éves volt, hosszan tartó betegsége miatt már egy ideje hospice házban gondozták.

Június 3-án temetik Szentendrén Deim Pál festőművészt

A szertartás nyilvános részét a temető előtti Barcsay Jenő téren tartják, a sírnál csupán a szűk család búcsúztatja az életének 84. évében, súlyos betegség után elhunyt művészt.

Petőfi Zenei Díjat alapít a Petőfi Rádió

A díjat nyolc kategóriában adják át a közönség bevonásával, emellett lesz életműdíj és több szakmai díj a zenei háttéripar szeplőinek.

Cannes - Félidőben a német versenyfilm a pontozási listák élén

A Toni Erdmann című német versenyfilm, Maren Ade vígjátéka vezette szerdán valamennyi francia és külföldi lap pontozási listáját a félidejéhez érkezett 69. cannes-i fesztiválon.

Meghalt Kaján Tibor kétszeres Munkácsy-díjas karikaturista

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Kilencvenötödik életévében hétfő délután meghalt Kaján Tibor kétszeres Munkácsy-díjas karikaturista, érdemes és kiváló művész.

Jamala magas állami kitüntetést kapott a győzeleméért

Petro Porosenko elnök az Ukrajna Népi Művésze elnevezésű magas állami kitüntetésben részesítette az országot képviselő krími tatár énekesnőt, Jamalát a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelméért.

Esperanza Spalding amerikai dzsessz sztár júniusban a MOMKultban

Napjaink egyik aktuális dzsessz sztárja, az amerikai Esperanza Spalding ad koncertet június 28-án a budai MOM Kulturális Központban.

Cannes - Francia portréfilm Zsigmond Vilmos operatőrről

FB Lumú

Nagy érdeklődés mellett mutatták be a közelmúltban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőrről szóló francia portréfilmet a 69. cannes-i fesztivál Cannes Classics elnevezésű programjában.

Budapesten ad koncertet Ian Gillan, a Deep Purple egykori énekese

FB Official

Ian Gillan, a Deep Purple zenekar második felállásának frontembereként ismertté vált énekes november 8-án ad koncertet Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában.

Feldolgozáslemezzel tisztelegtek a 25 éves Quimby előtt

freedigitalphotos.net/Idea go

A Tükröm, tükröm című sokszínű anyagra, amely hétfőn jelenik meg, tizenhat felvétel került, köztük a Tudósoké, a Zubolyé, a Rackajamé, az Ivan & the Parazolé, a Romengóé és Sickratmané.

Új gasztronómiai fesztivál színesíti Békéscsaba programkínálatát

Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16. és 18. között Békéscsabán.

Cannes - Két Magyarországon felújított filmet is levetítenek a fesztiválon

freedigitalphotos.net/ponsulak

Makk Károly Szerelem című filmje mellett a cseh Jindrich Polák 1963-ban készült Ikarie XB 1 című alkotását is bemutatják.

Prince újabb lehetséges örököse bukkant fel

Az énekes elhunyt féltestvérének unokájáról van szó.

Budapesten ad koncertet Ian Gillan, a Deep Purple egykori énekese

freedigitalphotos.net/pixomar

Az Ian Gillan sings Deep Purple című koncerten elhangzanak a legnépszerűbb Deep Purple-számok szimfonikus zenekari kísérettel.

Átadták a Várkonyi-díjat a Vígszínházban

freedigitalphotos/adamr

Páhány Dóra, a Vígszínház titkárságának tagja kapta a színház Várkonyi Zoltán-díját, amelyet a műszaki és adminisztratív dolgozóknak ítélnek oda a társulat titkos szavazása alapján.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.