Lila csík, fehér csík - könyv jelenik meg Törőcsik Andrásról

Európa Könyvkiadó

A hetvenes-nyolcvanas évek magyar futballsztárja, az Újpest-szurkolók Törője áll a középpontban Egressy Zoltán Könyvfesztiválra megjelenő új regényében.

Három Pulitzer-díjat kapott idén a The New York Times

A The New York Times című amerikai napilap három, a Los Angeles Times két Pulitzer-díjat kapott hétfőn, a közszolgálatért járó elismerésben pedig a charlestoni The Post and Courier című napilap részesült a Míg a halál el nem választ című, a nők elleni, családon belüli erőszakról közölt sorozatáért.

Budapest és Bécs századfordulós építészeti összhangjáról nyílt fotókiállítás

A bécsi tárlat 300 képen keresztül szemlélteti a két Duna-parti főváros századfordulón kialakult építészeti arculatát.

Két díjat nyert a velencei animációs fesztiválon a Cigánymesék című sorozat egy epizódja

Ebben egyensúlyra talált a régi és az új animációs filmtechnológia.

hirdetés

Könyvfesztivál: Virtuózok-kötet és meséskönyvek

A közmédia népszerű komolyzenei tehetségkutató versenye, a Virtuózok kulisszái mögé tekintő interjúkötettel és számos új mesekönyvvel készül a csütörtökön kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Holnap Kiadó.

Filmzenéket szólaltat meg országos turnéján Mága Zoltán

A Kerényi Miklós Gáborral közös produkció alapötletét az az este adta, amikor Mága Zoltán decemberben Hollywoodban játszott.

Újabb díjat kapott A berni követ

Újabb díjat kapott A berni követ című magyar film, ezúttal a Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije ítélte oda a rendezőnek.

A Föld napja - Egész napos programsorozat Újbudán

freedigitalphotos/Idea go

Nemzedékek együtt címmel egész napos programsorozatot szervez Újbuda Önkormányzata a Föld napja alkalmából szerdán a Feneketlen-tónál, a TIT Stúdió Egyesület épületében, valamint a Bikás parkban.

Eltávozott a népszerű popénekes

Meghalt 77 éves korában Richard Anthony francia popénekes, a hatvanas évek bálványa.

MITEM - Megfagyott a levegő a Burgtheater Sirály-előadása után

freedigitalphotos.net/adamr

Egy váratlan performance keretében politikai nyilatkozatot olvasott fel a bécsi Burgtheater Sirály-előadása után a társulat egyik tagja a Nemzeti Színházban, a MITEM-en játszott vasárnapi vendégjáték végén.

Átadták a műemlékvédelmi szakma díjait

A műemléki világnaphoz kapcsolódva átadták a Forster Gyula- és Schönvisner István-díjakat, az ICOMOS szakmai elismeréseit, valamint a Példaadó műemlékgondozásért járó kitüntetéseket hétfőn, a Várkert Bazárban.

Brüsszelben is díjat nyert a Liza, a rókatündér

freedigitalphotos.net/dan

A Liza, a rókatündér nyerte Európa vezető nemzetközi zsánerfilm fesztiválján a 7. Pálya szekció fődíját, valamint a Pegazus Közönségdíjat is.

Felépítik a Régi Nyári Palota mását Kelet-Kínában

A Régi Nyári Palota hivatalának vezetése eléggé ingerülten reagált a hírre.

Már 9 millió belépőt adtak el a milánói expóra

Kép: expo2015.org

A május 1-i megnyitóig eléri a 10 milliót az elővételben eladott jegyek száma.

Április 24-én temetik Demeter Zsuzsannát

Az egri bábszínház alapítója 72 éves korában hunyt el.

Nyolc fiatal magyar vállalkozás vehet részt az amerikai Northside innovációs fesztiválon

freedigitalphotos/hywards

A fesztivál az innováció, a kreatívipar, a film, a zene és a kortárs művészetek legizgalmasabb képviselőit mutatja be, és 2015-ös díszvendége Magyarország lesz.

Ismét a nyilvánosság elé tárják a torinói leplet

Mától június végéig ismét látható a torinói lepel. A híres vallási ereklyét - amely a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple volt - több mint 500 éve a torinói székesegyházban őrzik és csak ritkán mutatják meg a nagyközönségnek.

Lengyel szerzők a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

freedigitalphotos/papaija2008

Ismét sok izgalmas lengyel program és lengyel íróvendégek várják az érdeklődőket a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 24-25-én.

Komáromi Napok a Duna két partján

A jövő hétvégén kezdődik Komárom és Révkomárom közös fesztiválja, melyen többek között fellép a Quimby, a Ghymes, Charlie, Gerendás Péter és az egy hetes programsorozat ideje alatt ünnepli 25 éves fennállását a Mediawave Fesztivál a Monostori Erődben.

Több mint húszezer látogató az ősi Kína kincseit bemutató tárlaton

imm.hu

Nagy sikerrel zárt vasárnap este Az ősi Kína kincsei című kiállítás, amely a különlegességnek számító két eredeti agyagkatona mellett csaknem százötven műtárgyon keresztül mutatta be a mintegy ötezer éves kínai kultúrát az Iparművészeti Múzeumban.

Zalán Tibor monodrámája budapesti vendégjátékon

A keddi békéscsabai bemutató után májusban a fővárosi közönség is láthatja a Zalán Tibor Midőn halni készült című művéből készült monodrámát.

Magyar emléktáblát avattak a náci Németország legnagyobb női koncentrációs táboránál

Illusztráció: freedigitalphotos/Tina Phillips

A magyar zsidó áldozatok és minden Magyarországról elhurcolt áldozat előtt tisztelgő emléktáblát avattak fel vasárnap a ravensbrücki láger területén kialakított emlékhelyen.

Szalóczy Pálé az idei egyik Kazinczy-díj

Nyelvében él a nemzet, és mindannyiunk identitása kell, hogy legyen, hogy minél mívesebben szóljon a magyar nyelv - így adta át a kultúrállamtitkár vasárnap Győrben, a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny jubileumi, ötvenedik döntőjének díjait.

Premierfilmeket is vetítenek az Artmozik éjszakáján

freedigitalphotos/Carlos Porto

Az országos premier előtt játsszák a 12 órán át tartó programban például a Bazi nagy francia lagzik című filmet és a Jön Harold! norvég vígjátékot, valamint a legendás rockzenekarról szóló dokumentumfilmet a Genesis: A siker útján-t.

A Sziget az egyik legolcsóbb fesztivál!

A napi költséget, valamint a sör és az ételek átlagos árát hasonlította össze a világ legnagyobb fesztiváljainál az egyik neves brit lap, így most már hivatalosan is kimondhatjuk, hogy a Sziget az egyik legolcsóbb!

Újból meghirdették a kócsagőr programot

Fotó: ifjukocsagor.hu

Múlt századi hagyományt felelevenítve, a természetvédelem erősítésére és népszerűsítésére újból meghirdették a kócsagőr programot Magyarországon.

Gyerekprogramok a Nemzetközi Könyvfesztiválon

Meseolvasás, kézműves foglalkozások és koncertek is szórakoztatják a gyerekeket április 24. és 26. között a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Őrzők Alapítvány: a daganatos gyermekek 70-80 százaléka meggyógyul

Őrők Alapítvány

A budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinika hivatalos alapítványa vasárnap a Trafóban rendezi meg a gyermekkori daganatos és leukémiás betegségből gyógyultak első országos találkozóját.

Ünnepi hét a húszéves székesfehérvári Táncház tiszteletére

Ez a ház a mi házunk címmel hétfőtől egy héten át gazdag programokkal ünnepli a székesfehérvári Malom utca 6. szám alatti Táncház húszéves fennállását az Alba Regia Táncegyesület.

Jótékonysági gálaműsor a Duna Palotában

freedigitalphotos.net/worradmu

Szeretünk Kárpátalja címmel jótékonysági gálaműsort rendeznek április 23-án a budapesti Duna Palotában, a bevétellel a kárpátaljai nyugdíjas pedagógusokat támogatják.

Kiállítás nyílik Széchényi Pál érsekről Győrben

gyor.hu

A tárlat elsősorban az érzelmekre próbál hatni az antropológia, a történelem, az orvostudomány és a művészet segítségével.

Idén júniusban is lesz Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon

A Bartók Plusz Operafesztivál idén június 12-től június 21-ig várja az operarajongókat, a zenét és a közösségi kultúrát szerető nagyközönséget Miskolcon.

Idén az egri vármúzeum a Múzeumok éjszakájának kiemelt vidéki helyszíne

eger.hu

A nemzeti emlékhely státusa mellett a történelmi belváros és a kulturális intézmények megújításával együtt tovább erősíthetik Eger "kulturális város" imázsát.

Németországba került Radó Sándor földrajztudós hagyatéka

A német Szövetségi Archívumba került Radó Sándor (1899-1981) földrajztudós, térképész, a második világháború hírszerzőjének hagyatékát.

Budapest Essentials: Wombats, Duke Dumont és Astronautalis is fellép

freedigitalphotos.net/adamr

A brit indie rock egyik kiemelkedő csapata, a Wombats, a szintén brit dj és deep house producer, Duke Dumont, valamint az amerikai alternatív hiphop előadó, Astronautalis is fellép az idei Budapest Essentials városi fesztiválon, amelyet június 25-től 28-ig tartanak.

Jön Avicii, a Limp Bizkit és a Hollywood Undead is

Az elektro house egyik legnépszerűbb előadója, a svéd Avicii, a sikeres amerikai újhullámos metál zenekar, a Limp Bizkit, valamint a szintén amerikai raprock formáció, a Hollywood Undead is fellép az idei Sziget fesztiválon.

Jonatánalma-pálinka lett a gyulai pálinkafesztivál győztese

freedigitalphotos.net/zirconicusso

A versenyre több mint ötszáz pálinkát neveztek be, Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is érkeztek minták.

Két magyar film is díjat nyert Moszkvában

A berni követ című film a játékfilm kategória első díját szerezte meg a moszkvai Detektívfilm Fesztiválon, míg az On the Spot - Brazília című része a "Civil társadalom" kategóriában különdíjat kapott.

Ryan Gosling is szerepelni fog a Szárnyas fejvadász folytatásában

freedigitalphotos.net/dan

Az új epizód évtizedekkel a 2019 Los Angelesében játszódó eredeti film befejezése után veszi fel az események fonalát. A forgatás 2016 nyarán kezdődik.

Ezüst Mélies-díjat nyert a Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte a legjobb európai fantasztikus film Ezüst Mélies-díját péntek este a 31. Imagine Filmfesztiválon Amszterdamban.

Womex: rekordjelentkezés az októberi budapesti rendezvényre

freedigitalphotos.net/Michelle Meiklejohn

Rekordot jelentő több mint ezer jelentkezés érkezett az április 10-i határidőig az őszi budapesti World Music Expóra (Womex). Magyarország október 21-től 25-ig a közép-kelet-európai országok közül elsőként rendezi meg a világzene első számú nemzetközi eseményét.

Cannes: magyar játékfilm a hivatalos versenyprogramban

A versenyprogramba benevezett 1854 filmből egyelőre 16 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a lista várhatóan még 3-4 filmmel bővül a következő hetekben.

Vladimir Ashkenazy és a Philharmonia Orchestra is a BTF vendége lesz

freedigitalphotos.net/adamr

Az idei tavaszi fesztiválon ugyanitt vezényel koncertet április 20-án a brit Philharmonia Orchestra élén, a műsoron Sibelius Valse triste című művével és II. (D-dúr) szimfóniájával, valamint Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével.

Elkészült az esztergomi Vármúzeum felújítása

A múzeum az esztergomi királyi vár kiállításainak fejlesztésére 500 millió forint uniós támogatást nyert el, valamint a kápolna felújítását a kormány további 50 millió forinttal segítette.

Bibliamúzeumot alapítottak Tiszaderzsen

freedigitalphotos.net/adamr

Háromszáznegyven kötetből álló bibliagyűjteményt avattak a tiszaderzsi református templomban, többek között óorosz, orosz, ukrán, moldáv, bolgár és szlovák nyelvű imakönyveket, sőt Egyiptomból érkezett arab nyelvű, illetve német aranyozott Bibliát is bemutatnak a páratlan múzeumban.

Perla Musica címmel régizenei fesztivált tart a debreceni állatkert

Perla Musica címmel négy koncertből álló régizenei fesztivált tart április végén a debreceni állatkert.

Csuhaj-Barna Tibor fagottra írt darabjai az Opusban

Csuhaj-Barna Tibor zeneszerző fagottra írt darabjai hangzanak el április 24-én a fővárosi Opus Jazz Clubban a Corridor Quartet előadásában. Az est a tavaly megjelent Corridoors című dzsesszlemez bemutatója.

"Hazakerültek" a Bartók által Gyulán gyűjtött népdalok hangfelvételei és kottái

Bartók Béla először az 1906. július 20-i nyári vásárra érkezett Gyulára, ahová Galgóczy Géza, a józsefbenedeki uradalom gazdatisztje invitálta azért, hogy a zeneszerző meghallgathassa a környék híres muzsikását, a Vágási nevű dudást.

Derby és Gasztroangyal Fesztivál a Kincsem Parkban

freedigitalphotos.net/adamr

Lóversenyfutamokkal, koncertekkel és kulináris élményekkel várja az érdeklődőket a Derby és Gasztroangyal Fesztivál július 3. és 5. között a fővárosi Kincsem Parkban.

Hatalmas az érdeklődés: Trónok harca-kurzus az egyetemen

Kurzust indított a Trónok harcából a tavaszi szemeszterben a Northern Illinois University.

Átadták a pápai Esterházy-kastély megújult főépületét

MTI/Nagy Lajos

Az épület 80 százalékát érintő rekonstrukció európai uniós támogatással valósult meg, amelynek köszönhetően több új attrakció is fogadja a látogatókat a kastélyban.

Woody Allen-múzeumot nyitnának Barcelonában

Ez lenne az első olyan múzeum a világon, amely összegyűjti, feldolgozza és bemutatja a New York-i rendező életművét, összpontosítva a filmekben gyakran ismétlődő, jellemző témákra, mint a szerelem, a humor, a szex, a halál és a vallás.

Megkezdődött a XVI. Gyulai Pálinkafesztivál

freedigitalphotos.net/zirconicusso

Nemcsak a pálinkák és likőrök versenyét rendezik meg, hanem díjazzák a lekvárokat, befőtteket, szörpöket, gyümölcsborokat, gyümölcsös süteményeket, sőt a különböző gyümölcseceteket is.

Ingyenes lesz a X. Budapesti Pálinkafesztivál

Belépődíj nélkül rendezik meg május 7. és 10. között a Városháza Parkban a X. Budapesti Pálinkafesztivált, amelyen ezúttal az almából készült párlatok lesznek a főszerepben.

A régészet régi és új technológiái Aquincumban

Az időszaki kiállítás három teremben mutatja be a városi környezetben található régészeti lelőhelyek előzetes felderítésében, feltérképezésében, és a leletek kiértékelésében fontos szerepet játszó tudományos módszereket és eszközöket.

Kettős Ravel-bemutató a Szegedi Kortárs Balettől

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Két Maurice Ravel-műre, az F-dúr vonósnégyesre és a Daphnis és Chloéra készült koreográfiát mutat be élő zenekari kísérettel pénteken este a Szegedi Kortárs Balett a Tisza-parti város Nagyszínházában.

Temetői séták, kerékpáros városnézés és templomkörutak is kísérik a százéves budapesti házak ünnepét

freedigitalphotos.net/adamr

Temetői séták, kerékpáros városnézés, templomkörutak és kiállítások is kísérik a 100 éves fővárosi házak ünnepét a hétvégi Budapest100 programsorozathoz kapcsolódva.

Európai Örökség-díjat kapott a Páneurópai Piknik emlékparkja

Európai Örökség-díjat kapott szerda este Brüsszelben a magyar-osztrák határ mellett fekvő park, amely a Páneurópai Pikniknek állít emléket.

Az Alpha rendezője szerint most érkezett el a pillanat egy ilyen filmhez

freedigitalphotos.net/adamr

A Szerafita Grigoriadu főszereplésével készült alkotásban egy nőt, aki mindeddig nem lázadt a fennálló rend ellen, arra kényszerítenek, hogy a hatalommal szembeszálló, ezért brutálisan kivégzett és egy fára kötözött bátyja holtteste alatt üljön egy leégett erdőben, míg aztán a kezébe nyomnak egy együttműködési nyilatkozatot.

Több mint egy tucatnyi ősi sírt fosztott ki egy banda

freedigitalphotos.net/tiverylucky

A nyomozók szerint egy tíztagú tolvajbandából hatan tavaly április és idén január között öt megyében 14 sírt túrtak fel és vitték el belőlük az értékes műtárgyakat.

Megmenekült a római operaház

Giuseppe Verdi Aida című operájával nyitja meg idényét április 23-án a Teatro Costanzi római operaház, amely az állami támogatásoknak és a közönség kitartásának köszönhetően megmenekült az pénzügyi csődtől.

200 milliós támogatás a Pesti Magyar Színháznak

freedigitalphotos.net/dan

Kétszázmillió forintot csoportosít át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Pesti Magyar Színház részére.

Ingyenes magyar nyelvű városnéző séták Pozsonyban

Helyiek és turisták számára egyaránt ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákat indít Pozsonyban a hétvégétől a Pozsonyi Kifli polgári társulás.

Angelina Jolie lehet a Marvel kapitány rendezője

freedigitalphotos.net/dan

Angelina Jolie nevét is emlegetik azok között a rendezők között, akikre a Marvel stúdió rábízná a Marvel kapitány című új szuperhősfilm forgatását.

Retrospektív tárlat Edith Piaf születésének közelgő 100. évfordulójára

Retrospektív tárlattal emlékezik meg Edith Piaf születésének közelgő 100. évfordulójáról a Francia Nemzeti Könyvtár.

A Mátyás-templom történetét bemutató kiállítás nyílt a Várban

Forrás: Wikipedia, VinceB

A Mátyás-templom történetét bemutató kiállítás nyílt szerdán a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában és a Mátyás-templomban.

Hosszabb a kínai Nagy Fal, mint hittük

A kínai Nagy Fal újabb szakaszát fedezték fel régészek az északnyugati Ninghszia-Huj autonóm terület és a szomszédos Kanszu tartomány határa mentén, cáfolva ezzel azt a közkeletű helyi vélekedést, hogy a régióban egykor nem védték magukat klasszikus módon a behatolók ellen.

A vészkorszak áldozataira emlékeznek csütörtökön

Fotó: bzsh.hu

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án a fővárosi Dohány utcai zsinagógánál délután tartanak megemlékezést, emiatt szerda éjféltől parkolási tilalom lesz érvényben.

Meghalt Lászlóffy Csaba erdélyi költő, író, műfordító

Életének 76. évében hosszú betegség után kedden elhunyt Lászlóffy Csaba József Attila-díjas kolozsvári költő, novellista, drámaíró, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

10-15 százalékkal csökkenhet a szakképesítések száma

freedigitalphotos/Salvatore Vuono

A 2016-os felvételi eljárástól kezdődően redukálnának. Kormánydöntés májusban várható, az idei felvételizőket nem érintik a változások.

Könyv jelent meg az erdélyi arisztokrácia "új honfoglalásáról"

Csinta Samu újságíró Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása című könyvét mutatták be kedden Kolozsváron. A dokumentumregény olyan arisztokrata családokat mutat be, amelyek az 1989-es rendszerváltozás után új életet kezdtek Erdélyben.

A budai Várban helyeznék el az Új Nemzeti Galériát

freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A budai Várban, a Szent György téren helyezné el az Új Nemzeti Galériát a Zoboki Építésziroda, amelynek a múzeumépületre kiírt nemzetközi tervpályázatra benyújtott tervét az alternatív helyszínválasztás miatt a zsűri kizárta a bírálatból.

Kiss Barna lehet a Savaria Szimfonikus Zenekar új igazgatója

Hárman indultak a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatói állásának betöltésére kiírt pályázaton, a jelentkezők közül Kiss Barna kürtművész pályázatát támogatta a bírálatot végző szakmai bizottság.

Japán lesz az idei Kiskakas Animációs Filmnapok vendége

Idén Japánt látja vendégül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékének szervezésében megrendezett Kiskakas Animációs Filmnapok április 23-24-én a Toldi Moziban.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.