Csütörtökön ismét megnyílik Európa "legnagyobb könyvesboltja"

A díszvendég ország Törökország lesz. Egy 150 négyzetméteres standon a török irodalmat 12 szerző, valamint egy 1500 könyvből álló kollekció képviseli.

Maláriában hunyt el az osztrák filmrendező

Glawogger decemberben indult csapatával világkörüli útra, hogy egy a globalizációkritikus filmek sorozatába illeszkedő dokumentumfilmet készítsen.

Idén először magyar zarándokok vonulnak a lengyelországi Élet menete élén

A vasárnapi budapesti Élet menete után a megemlékezők Lengyelországba utaznak, ahol az Auschwitz és Birkenau közötti nemzetközi Élet menete élén idén először a magyar zarándokok vonulnak.

Esőben, zenével búcsúztatták García Márquezt Kolumbiában

Szakadó esőben, zenével búcsúztatták kedden hazájában, Kolumbiában Gabriel García Márquez Nobel-díjas írót. Mexikóvárosban, ahol évtizedeken át élt, már hétfőn megtartották a gyászszertartást.

hirdetés

Népszerű színészek a szegedi Háry Jánosban

Király Leventét, Bodrogi Gyulát, Gálvölgyi Jánost és Szabó Győzőt is láthatja a közönség Kodály Zoltán Háry János című daljátékában augusztus első két napján a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

450 éve született, drámáit folyamatosan játsszák a világ színpadain

Születésnapjára csak következtetnek abból, hogy április 26-án keresztelték, mivel abban az időben az újszülötteket néhány nappal világra jövetelük után tartották a keresztvíz alá.

Immár fél évszázada fogalom a színházi világban a Taganka

A negyed fontos kereskedelmi központ volt, az itt élő kovácsok "taganokat", háromlábú vas állványokat készítettek a cári hadsereg tábori üstjei alá.

Több mint másfél millióan néztek bele a Fölszállott a páva döntőjébe

A szombati döntőre több mint 125 ezer szavazat érkezett a nézőktől, a közönségkedvenc Vaszi Leventére ezen belül 45 345.

Távozik Mariss Jansons, még nem tudni, mikor lesz a búcsúkoncert

A zenekar, a menedzsment és a vezető karmester "kifogástalan viszonyban" és "mély kölcsönös tisztelettel" válnak el egymástól.

Gera Zoltánt választották a nemzet színészének

"Hálás vagyok kollégáimnak a megbecsülésért, amely egy olyan életút végén következett be, amelynek az eleje nagyon rögös volt".

Elhunyt Komlóssy Erzsébet operaénekes

Freedigitalphotos phanlop88

Életének 81. évében, kedden elhunyt Komlóssy Erzsébet Kossuth-díjas operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze.

Zumba rekordkísérlet Nyíregyházán

A tavaly köszöntési rekordot felállító nyírségi nagyváros lakossága idén egy zumba csúcsdöntésben vehet részt.

Szereposztó dívány - férfiaknak? Bővül a zaklatási lista

További három hollywoodi szórakoztatóipari vezető ellen nyújtott be keresetet hétfőn az a fiatal férfi, aki szexuális zaklatással vádolta meg a napokban Bryan Singert, az X-Men-filmek rendezőjét.

Sárga rózsák, sárga pillangó: búcsú Márqueztől

Kedvenc sárga virágaival és főműve, a Száz év magány jellegzetes motívumával, sárga lepkékkel búcsúztatták tisztelői Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai írót a mexikóvárosi kultúrpalotában tartott hétfői gyászszertartáson.

Amy, a lányom - a Winehouse-titok könyvben

"Elbűvölő tehetség volt a lányom, szerettem volna, ha minél többen megismerik, megértik, hogyan élt a hétköznapokon, ezért írtam könyvet róla" - mondta Mitch Winehouse, a három évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt világhírű brit énekesnő, Amy Winehouse édesapja.

Retróautók bemutatója és kiállítása Csepelen

Kép: Retropartizanok.hu

A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek Magyarországra jellemző autótípusainak rajongói találkoznak egymással a hétvégén a csepeli Orion Parkban; péntektől vasárnapig itt rendezik meg ugyanis az idei Retropartyzánok fesztivált.

Különösen gazdag választékkal mutatkozik be a XX. Lengyel Filmtavasz

Húszéves jubileumát ünnepli idén a Lengyel Filmtavasz, amely ez alkalomból különösen gazdag programmal, a közelmúlt legjobb, legsikeresebb lengyel filmjeivel várja a közönséget április 24. és 30. között a hagyományos budapesti helyszínen, a Művész moziban.

Még mindig Amerika kapitány a sztár

freedigitalphotos.net/cooldesign

A bemutatója óta eltelt harmadik hétvégén is az Amerika kapitány vezette a jegyeladási listát az észak-amerikai mozikban.

Kilencven pincészet borai a Kékfrankos Most! kóstolón

Kilencven hazai és határon túli pincészet több mint 160 borán keresztül ad átfogó képet a legelterjedtebb magyar kékszőlőfajtáról a Kékfrankos Most! kóstoló a Winelovers csoport szervezésében április 30-án a budapesti New York Palotában.

Császárok, szenátorok és gladiátorok vonultak végig Róma utcáin

freedigitalphotos.net/Simon Howden

Ókori jelmezekben, felvonulással ünnepelték Róma alapításának 2767. évfordulóját hétfőn az olasz főváros történelmi központjában, ahol római katonák is összecsaptak egymással.

Posztumusz regény jelenhet meg García Márqueztől

Posztumusz regény jelenhet meg a csütörtökön elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai írótól, akitől Bartók Béla zenéjével és kedvenc sárga virágaival, a mexikói és a kolumbiai elnök jelenlétében vesznek búcsút hétfő délután Mexikóváros legrangosabb kulturális intézményében, a Szépművészeti Palotaként ismert színházban és operaházban.

Az eddigi legnagyobb Sigmar Polke-retrospektív New Yorkban

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az eddigi legnagyobb retrospektív kiállítás nyílt meg a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) a nagyközönség által kevéssé ismert, szakmai körökben azonban a 20. század egyik legjelentősebb művészének tartott Sigmar Polke (1941-2010) műveiből.

II. Erzsébet királynő 88 éves

Új, hivatalos portréval és díszlövésekkel üdvözölte hétfőn Nagy-Britannia a 88. születésnapját ünneplő II. Erzsébet királynőt.

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát Amerikában

freedigitalphotos.net/adamr

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott tárlatot, amely később a világ számos más országában is látható lesz, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitja meg csütörtökön.

Könyvfesztivál - elsőkönyves is bemutatkozik a lengyel szerzők között

Lengyelország ismét több kiváló, köztük egy elsőkötetes szerzővel képviselteti magát az április 24-27. között rendezendő XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

125 éve született a sok millió ember haláláért felelős diktátor

Meghirdette, hogy két négyéves terv keretében helyreállítja a gazdaságot, megszünteti a munkanélküliséget, a nemzetközi porondon pedig kivívja a német egyenjogúságot.

700 éve halt meg az első avignoni pápa, V. Kelemen

A templomosok nagymestere a máglyán megátkozta Fülöpöt, az ő kancellárját és Kelemen pápát, akik - ezért vagy másért - egy éven belül mindhárman meghaltak.

Sorra újulnak meg a turistaházak

A program első szakaszában az összesen 221 turistaház közül 30-at rekonstruálnak, e célra a kormány 1,8 milliárd forintot különített el.

Megvan, melyik az ország legjobb kereskedelmi pálinkája

Ez egyben a Nemzeti Kincs Pálinkája is 2014-ben, a gyümölcspárlat bekerül a Mezőgazdasági Múzeum korábbi nyertes pálinkáinak vitrinjébe.

BME ÜTI Napok - nyitva az egyetem

Fotó: freedigitalphotos.net/photostock

A BME GTK Üzleti Tudományok Intézete idén először megrendezi az ÜTI Napokat, ami gyakorlatilag az intézet nyílt hete, mert célja az üzleti mesterszakok és az üzleti tudományok intézetének megismertetése.

Hajózzon kulturális vizekre a Bárkán

BárkaNyár Fesztivállal várja a közönséget augusztusban a Bárka Színház, amely a 2014-2015-ös évadban négy új bemutatót tervez.

Kézműves foglalkozások, népi játékok Eszterházán

Wikipedia Esterházy-kastély

Idén is családi program lesz húsvét vasárnap a fertődi Esterházy-kastélyban, ami már többéves hagyomány.

Végigkövethető Radnóti tragikus utolsó útja

Radnóti nyomában címmel tanulmányi kirándulást szervez tanároknak és diákoknak a költő életének egyes fontos helyszíneire a Történelemtanárok Egylete.

Elárverezik az elveszettnek hitt szimfónia kéziratát

Elárverezik Londonban Szergej Rahmanyinov orosz zongoravirtuóz és zeneszerző II. szimfóniájának kéziratát, amelyet fél évszázadon át elveszettnek hittek.

Max Weber német társadalomtudós 150 éve született

"A keleti és nyugati világ fejlődése között megmutatkozó rendkívüli különbségek oka a vallásban rejlik."

Elhamvasztották García Márquezt

Elhamvasztották a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez holttestét.

Ma van a Fölszállott a páva döntője

Forrás: mediaklikk.hu

Ma tartják a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató döntőjét, amelyet az M1, a Duna és a Duna World is élőben közvetít.

"A kereszt a világ összes igazságtalanságát képviseli"

Egy munkás és munkaadója, bevándorlók, egykori drogfüggők, hajléktalanok, elítéltek, betegek, nők, gyermekek, idősek vitték a keresztet nagypéntek este a római Colosseumnál tartott vis crucis keresztútját, amelynek meditációi is a mai világ keresztre feszítettjeiről szóltak.

Újra zenél a margitszigeti szökőkút

Megújuló zenei repertoárral várja a látogatókat mától a margitszigeti szökőkút, amely újra üzemelni kezd a téli szünet után.

Lecsaptak a "hamis zenét" játszó DJ-re

Freedigitalphotos James Barker

"3,5 millió forint vagyoni hátrányt" okozott.

60 ezer dollárt ért a laptop, amelyről először küldött e-mailt Bill Clinton

60 667 dollárért (13,5 millió forintért) kelt el egy internetes liciten az a hordozható számítógép, amelyről 1998 novemberében Bill Clinton akkori amerikai elnök az első hivatalos e-mailjét küldte, egyenesen a világűrbe.

Csokitojásokat ajándékozott kórházban ápolt gyerekeknek a pápa

Százötven nagyméretű csokoládétojást ajándékozott húsvét alkalmából a római Bambino Gesú Gyermekkórházban ápolt betegeknek Ferenc pápa nagypénteken.

Elhunyt Kerekes Gábor fotográfus, érdemes művész

Életének 69. évében, hosszú betegség után szerdán Budapesten elhunyt Kerekes Gábor Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes művész.

Testvérei Kolumbiában szeretnék eltemettetni García Márquezt

Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a mágikus realizmus legnagyobb mesterét választott hazájában, Mexikóban elhamvasztják és hétfőn Mexikóvárosban, az ország első számú kulturális központjában búcsúztatják.

Háromnapos gyász Gabriel García Márquez halála miatt

"Egész Kolumbia sokkal tartozik neki. Hangot adott a hallgatásunknak és nagyszüleink legendáinak".

Műemlékmentési programot hirdettek Zalában

Az Országház tervezésében, építésében és Steindl Imre halála után a befejezésében játszott nagy szerepet Tandor Ottó nagykanizsai származású építészmérnök, akinek nevét műemlékmentési program viseli Zalában.

Elhunyt Gabriel García Márquez

Jövőre ismét februárban lesz az Oscar-gála

Idén márciusban tartották, jövőre azonban a korábbi gyakorlathoz visszatérve februárban rendezik meg az Oscar-díjátadó gálát az amerikai filmakadémia csütörtöki bejelentése szerint.

20 ország 500 mozijában közvetítik XXIII. János és II. János Pál szentté avatását

freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

Húsz ország mintegy ötszáz mozijában közvetítik XXIII. János és II. János Pál pápák április 27-ei szentté avatását a Vatikánból.

Ezüstpénzeket ajándékozott II. Erzsébet

A sok évszázados hagyománynak megfelelően ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak nagycsütörtökön a brit uralkodó, aki éppen húsvéthétfőn ünnepli 88. születésnapját.

Feloszlik vagy nem az AC/DC?

Az biztos, hogy szünetet tart Malcolm Young, az AC/DC súlyos beteg gitárosa.

Homoerotikus rajzokat ábrázoló bélyegek

Freedigitalphotos zole4

A világ egyik legismertebb finn művésze előtti tisztelgés jeléül.

Elhunyt a kortárs román költészet nagyasszonya

Életének 90. évében elhunyt Nina Cassian román költő, műfordító, esszéíró, dalszerző, a kortárs román költészet egyik legjelentősebb alkotója.

Nyuszisimogatóval várják a családokat Veszprémben

freedigitalphotos.net/Dr Joseph Walks

Nyuszisimogatóval és kisállatokkal várja a családokat húsvétkor a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.