Restaurálás közben bukkant elő

Elképesztő: rátaláltak egy Fragonard műre

Jean Honoré Fragonard híres XVIII. századi francia festőművésznek tulajdonított képet fedeztek fel a délnyugat-franciaországi Dordogne megyében lévő Hautefort kastélyának restaurálása közben.

2011.06.19 08:55MTI

Jacques Moulin, a Történelmi Műemlékek építésze szerint 80 százalékban biztos, hogy a képet Fragonard festette. Erre utalhat az is, hogy a festék alatt a képen egy két centiméteres, a XVIII. század stílusára emlékeztető, korábban kitörölt F betűt találtak a restaurálás során, amely az aláírást helyettesíthette - mondta el Moulin a France3 francia televízió internetes honlapja szerint.

Claudine Pasticos restaurátor elmondta: a Jeune berger courant apres son troupeau (Nyája után futó fiatal pásztor) című kép restaurálása közben győződött meg arról, hogy a képet a rokokó mestere festette. Annyira meglepte a kép eredetisége, amely különbözött minden más festőtől - idézte a restaurátort a Le Parisien című lap.

Ha bebizonyosodik a kép valódisága, az ára akár a kétmillió eurót (537 millió forint) is elérheti.

A kép David-David Weillnek, a XX. század egyik legnagyobb műgyűjtőjének gyűjteményéből származik.

Jean-Honoré Fragonard (1732-1806) a rokokó és a XVIII. századi festészet egyik legismertebb művésze, főként történelmi, zsáner- és tájképek alkotója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.