Pompás piktorok

A magyar festészet klasszikusai Balatonfüreden

A magyar képzőművészet számos fontos alkotása, tankönyvekből ismert jelentős alkotók, köztük Mednyánszky, Egry, Gulácsy, Rippl-Rónai és Iványi-Grünwald művei láthatók június 18-tól a balatonfüredi Vaszary Villában a Kecskeméti Képtár vendégkiállításán.

2011.06.14 10:17MTI

A magyar festészet aranykorának tartott, 1896 és 1945 közötti időszakból származó mintegy hetven kép egy része korábban Nemes Marcell híres műgyűjtő és kereskedő adományaként került a Kecskeméti Képtárba, amely szeptember 11-ig Balatonfüredre kölcsönadta az alkotásokat - olvasható a fürdőváros honlapján.


A kiállításon szinte minden jelentős iskola festményei láthatóak lesznek: a nagybányaiak, a szolnoki, a kecskeméti művésztelep, a gödöllői kör, illetve a Nyolcak, utóbbiak képviseletében Czigány Dezső, Czóbel Béla és Márffy Ödön művei. Szerepelnek olyan alkotók képek is, akiket kevéssé lehet sorolni irányzatokhoz, iskolákhoz, ezek közé tartozik Rippl-Rónai József, Vaszary János és Gulácsy Lajos.

A Farkas István–Glücks Ferenc hagyaték révén Mednyánszky László, Farkas István és Nagy István képei is szerepelnek, akárcsak Barcsay Jenő és Egry József alkotásai. A magyar festészet klasszikusai - Mednyánszkytól Barcsayig című kiállítás anyagát több száz festményből válogatták ki, a képek teljes listája a város honlapján olvasható.

A tárlaton fontos főművek is láthatóak lesznek, köztük Faragó Géza Tungsram-plakát terve, Czigány Dezső sorozatindító Ady-portréja, Mednyánszky László Ágrólszakadt című alkotása, Farkas István Fiatal részeg költő az anyjával, Tóth Menyhért Kereszten című festménye vagy Mednyánszky László híres csavargó sorozata, amely külön termet kap. A füredi kiállítás után jó néhány alkotás már a Szépművészeti Múzeumban nyíló tárlaton szerepel majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.