Újjáéled a Grund! Boldog születésnapot!

A Pál Utcai Fiúk Napja a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Április 9-én, a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán és a Károlyi Kertben újra megelevenedik a századelő, korabeli játékokban (petang, nemzetesdi, farakás építés és bontás, fafűrészelő verseny, akadálypálya - szlalom, ügyességi feladatok, futás) nyolcfős iskolai csapatok mérik össze tudásukat az írók csapataival.

2008.04.02 14:40ma.hu

Tisztelettel, 

Boka János tábornok megbízásából írok, én nemecsek ernő. Nem tévedés, csupa kisbetűvel, ezen már nem változtatok. A tábornok arra gondolt, hogy a tavasz érkeztével egynéhányan újra összemérjük erőnket, farakás, fűrészelés vagy golyózás közben a Múzeum kertben, einstand nélkül, ugyanis a Pásztorokat nem hívtuk. Ellenben meghívtuk mindazokat, akik abban segítettek, hogy a rólunk szóló kiállítás megszülethessen. Idén egy zártkörű napon, a Pál Utcai Fiúk Napján együtt ünnepeljük, a 100+1 születésnapot, így mondják. Fotográfiákat is nézegetünk majd egy kiállításfélén, délután meg beszélgetni fognak a rólunk szóló könyvről. Molnár Ferenc írta. Április 9-e lesz ez a nap. Mi ott leszünk! 

Tisztelettel, a Pál utcai fiúk

Egy kiállítás létrejötte

 A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tavaly októberben nyitotta meg az „Éljen a Grund!” című kiállítását. Molnár Ferenc műve, A Pál utcai fiúk 1905 és 1906 fordulóján jelent meg először nyomtatásban a Tanulók Lapjában tárcaregényként, 26 részben. 1907-ben a Franklin Kiadó könyv alakban is kiadta, később szinte minden évben, előfordult, hogy egy évben háromszor is napvilágot látott a Pál utcaiak története. 

A regényt száz év alatt több mint 37 nyelvre fordították le, 77 magyar nyelvű kiadást ért meg. Nem véletlen, hogy a PIM kiállítása egy halhatatlan mű és alkotója előtt tiszteleg. A könyv alapján megtervezett interaktív tárlat célja, hogy az általános iskola felső tagozatosai és a középiskolások minél jobban értsék a történetet, ismerjék a helyszíneket, s hogy lássák, milyen körülmények között telt akkoriban egy velük hasonló korú gyerek élete. 

Az interaktív kiállítás sikere – kilencezren voltak kíváncsiak a tárlatra néhány hónap alatt –, és a múzeumi honlap Pál utcai oldalának látogatottsága – hatvanezer letöltés – arra ösztönözte a szervezőket, hogy idén a 101. születésnap alkalmából újra megrendezzék a Pál Utcai Fiúk Napját.

Részlet a Pál utcaifFiúk c. filmből


Boldog születésnapot Pál Utcai Fiúk!

Április 9-én, a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán és a Károlyi Kertben újra megelevenedik a századelő, korabeli játékokban (petang, nemzetesdi, farakás építés és bontás, fafűrészelő verseny, akadálypálya – szlalom, ügyességi feladatok, futás) nyolcfős iskolai csapatok mérik össze tudásukat az írók csapataival. 

Délután „Az én grundom – a mi grundunk” fotópályázat eredményhirdetésén kiderül, a különböző kategóriákban ki nyerte a pályázat fődíját, s hogy milyen is az a „grund”, ahol a mai gyerekek szívesen találkoznak egymással. És lesz még múltidéző kerekasztal-beszélgetés Békés Pál író vezetésével, neves közéleti szereplők, írók, művészek (Szabó T. Anna, Széchenyi Ágnes, Kőrösi Zoltán, Geszti Péter) részvételével, majd az esti órákban sor kerül a 100+1 szeletes torta felvágására, és a Pál Utcai Fiúk zenekar unplagged koncertjére. S hogy az otthon maradottak se unatkozzanak az egész napos rendezvény programjai nyomon követhetők a www.pim.hu portálon.

Üzenet a múltból

 S hogy mit jelent ma a Pál utcaiak története? Illés Endre, 1970-ben írt sorai mintha a jelenben íródtak volna: „Színeit vesztette volna A Pál utcai-fiúk? A bőrében pókháló-ráncok, a csontjában több a mész? Ellenkezőleg – Molnár Ferenc regénye ma is az ifjúságot őrzi, egy elmúlt ifjúság érzelmeit, álmait, a törökméz, a szekunda, a kaland ízét, a boldogságot, a boldogságba először belopakodó, sejtelmes, szorongató szomorúságot. Változatlan regény. 

Ugyanazt mondja, mint megírása idején. Változatlan, mint a fényképek. Kilenc fiú – a Pál utcaiak. Másik kilenc – a füvészkertiek. Mindannyian a megálmodott idő csodái: változhatatlan arcok, érzések, mosolyok. Az idő és a valóság elfolyt mögülük, ők ugyanazok maradtak. Vannak művek, melyek elfonnyadnak, összetöpörödnek a múló időben.
 
Vannak azután másfajta művek, regények, versek vagy drámák, melyek befogadják a változó időt, felszívják új tartalmát, s maguk is változnak, nőnek, gazdagodnak, fényesednek. Molnár Ferenc ifjúsági regénye éppen azzal ejt meg, hogy félévszázada változatlanul őriz valamit
.” (1970)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.