Harminc ország mintegy ezer boltja "bakelitál"

Tessék rápörögni: lemezboltok Napja magyar résztvevőkkel

Két fővárosi üzlet, a Wave és a Musicland is részt vesz a szombati Lemezboltok Napján (Record Store Day-en), amelyet világszerte több mint harminc ország mintegy ezer boltjában tartanak meg.

2011.04.15 16:25MTI

A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Day-t, mindig április harmadik szombatján. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, és legfontosabb velejárója, hogy erre a napra számos ismert régi és új előadótól jelenik meg különleges vinyl (bakelit) kislemez ritka felvételekkel.

Az Almássy téri Musiclandben szombaton 16 órától akusztikus koncerteket rendeznek, fellép Hó Márton és Szőke Barna (Qualitons), Bérczesi Róbert (hiperkarma), az EZ Basic, új lemezét dedikálja a Supernem. Lesznek dj-k, és az erre az alkalomra megjelenő külföldi kiadványok közül is kapható lesz jó néhány. A Révay közben működő Wave-ben villámkoncertet ad Nemes András (Pluto), a Biorobot, Takáts Eszter, a Heaven Street Seven és Egyedi Péter (Óriás, Isten Háta Mögött). A Wave-ben vasárnap is lesznek programok, a záróesemény 15 órakor a Lou Reed-dalokat játszó tribute-zenekar, a Legát Tibor (Kézi-Chopin) által vezetett Sweet Jane játéka lesz.


Tavaly korlátozott példányszámú vinylen például egy korábban soha nem hallott Rolling Stones-dal, a Plundered My Soul jelent meg Londonban. Idén az amerikai piacon mások mellett a Cars, a Duran Duran, a Foo Fighters, a Grinderman, a Hüsker Dü, Kate Bush, a Nirvana, az R.E.M., a Red Hot Chili Peppers, a Ramones, a Sonic Youth és a Television, a brit független boltokban pedig az Art of Noise, a Clash, az Echo & The Bunnymen, a Primal Scream, a Roxy Music egy-egy különlegessége lesz kapható.

A gyűjtők számára az idei termés egyik legizgalmasabb darabjának a Joy Division és az abból 1980-ban alakult New Order közös, 12 inches korongja ígérkezik, ezen a Ceremony és az In a Lonely Place című dal mindkét csapat előadásában beszerezhető lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.