Picasso-, Bacon- és Dalí-művek

A volt Szovjetunió gyűjtői "vásároltak be" a februári árveréseken

Megnyugtató eredményeket hozott a műkincspiac számára a Sotheby's és a Christie's aukciósház februári árveréssorozata; szakértők úgy vélik, a volt Szovjetunió területéről érkező gyűjtők jeleskedtek a Picasso-, Bacon- és Dalí-műveket is kínáló liciteken, amelyek bevétele felülmúlta a tavalyi eredményeket.

2011.02.18 09:12MTI

2010 februárjában Alberto Giacometti szobrát, A sétáló ember I. című alkotást ütötték le a Sotheby's aukcióján világrekordot jelentő áron, s az árveréssorozat teljes bevétele 230,2 millió fontot tett ki. Az aukciósháznak nem volt könnyű dolga, mégis sikerült ezt idén túlszárnyalnia: becslések szerint ezúttal 242,1 millió font (77,72 milliárd forint) értékben adott el műtárgyakat, Pablo Picasso Le Lecture című portréjával az élen.

A festő szeretőjéről, Marie Therese Walterről készült alkotás 25,2 millió fontért (8 milliárd forint felett) kelt el. A Christie's 167,7 millió fontnál (53,84 milliárd forintnál) tart, de egy árverési est eredményei még hiányoznak az összesítésből. Az aukciósház 2010-ben 133,6 millió font összegben értékesített műalkotásokat.

A ház nem tudott túladni Paul Gauguin egyik csendéletén, viszont 10,8 millió fontért talált gazdát Andy Warhol pop-art művész egy korábban ismeretlen önarcképén.

Míg 2010-ben az agresszív kínai vevők határozták meg a piacot, szakértők most úgy vélekednek, hogy a volt Szovjetunió területén élő tehetős gyűjtök állhatnak az elmúlt két hét jelentős ajánlatai mögött. Szakemberek megnyugtatónak találják az eredményeket, amelyek arra utalnak, hogy a 2008-as gazdasági válság miatt megroppant műkincspiac nemcsak átmenetileg, hanem tartósan magához tért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.