Az első téma a farsang, a mulatság...

Matinésorozat indul a Szépművészeti Múzeumban

Bíró Kriszta színésznő, Bujtor Balázs hegedű- és Fekete-Kovács Kornél trombitaművész közreműködésével új, családi programsorozatot indítanak az Aegon Művészeti Díj szervezői a Szépművészeti Múzeumban, ahol első alkalommal február 19-én, szombaton várják az érdeklődőket.

2011.02.02 08:30MTI

Az első téma a farsang, a mulatság, a színház, a zene és a festészet rejtelmei.

A sorozat célja, hogy a kisiskolás korosztálytól kezdve a gyerekeknek, de főként a családoknak adjanak új művészi összjátékot, meghökkentő érzelmeket a különféle művészeti ágak bemutatásával - hangsúlyozta Eszéki Erzsébet ötletgazda a sorozatot beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Tettamanti Zsófia múzeumpedagógus és kollégái már 10 órától várják a gyereket, hogy megismerjék azokat a képeket, amelyeket 11 órától "eljátszanak"az előadók, 12-től pedig egy órán keresztül közösen alkothat a család a Márványteremben.

A második alkalommal, március 19-én a vers, a kép, a muzsika és az élet ritmusának titkait tárja föl Szabó T. Anna költő, M. Tóth Géza animációs filmrendező, Herczku Ágnes énekes és Lukács Miklós cimbalomművész.

Április 30-án a tréfa és a játék a kiindulópont: Ónodi Eszter színésznő, Lackfi János költő, Dés András és Szabó Dániel dzsesszmuzsikus kalauzolja a gyerekeket a képet, a versek, a zene világában.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte: a múzeumpedagógia munkájuk homlokterében áll, ahogy a világ minden jelentős múzeumáéban.

Összehasonlításképpen megemlítette, hogy a New York-i Metropolitan Múzeumban az önkéntesekkel együtt mintegy fél ezren foglalkoznak múzeumpedagógiai kurzusokkal.

A Szépművészeti is jól áll, a segítőkkel együtt mintegy százan dolgoznak tárlatvezetéseken, múzeumi foglalkozásokon.

Ónodi Eszter (Fotó: foto.szerko.hu)

Elárulta azt is, hogy az internetes jegyfoglalásokból arra következtet, hogy a legnépszerűbb múzeumlátogatási időpont a szombat délelőtt, a sorozat tehát a legkedvezőbb időpontra került.

A gyerekek 14 éves korig ingyen vehetnek részt az egész délelőttöt betöltő programon, a felnőtteknek pedig 900 forintért adják a belépőt.

Hozzátette: reméli, hogy októberben ismét kinyithat a felújítás előtt álló Szépművészeti Múzeum és folytatódhat a családi sorozat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.